Nieuws

Dimpact krijgt PinkRoccade erbij voor burgerzaken

Een groot deel van de leden van het gemeentelijke samenwerkingsverband Dimpact gaat een geïntegreerd burgerzakensysteem invoeren dat is gebaseerd op het bestaande zaaksysteem van Atos en het burgerzakensysteem van PinkRoccade.

De samenwerking is onderdeel van de taakverbreding die Dimpact begin 2015 al aankondigde. Het 34 gemeenten tellende samenwerkingsverband concentreerde zich in eerste instantie op het centrale zaaksysteem, de door Atos geleverde e-Suite.

Gemeenten moeten nieuwe burgerzakenmodules invoeren, mede vanwege de komst van de nieuwe BRP, als opvolger van de GBA. “Voor ons is het belangrijk dat naast het zaaksysteem dat we al hebben, er niet een nieuw burgerzakensysteem naast komt”, zegt René Bal, directeur van Dimpact. “Die burgerzakenmodules moeten rechtstreeks aansluiten op ons zaaksysteem. Anders hebben we er een systeem naast staan met allerlei functionaliteiten die dubbel zijn.”
Die integratie is overgelaten aan de markt. Dimpact heeft vorig jaar de ‘mGBA-optie’ uit het bestaande (uit 2012 daterende) contract met Atos gelicht. “Wij hebben Atos gevraagd om met een relevante speler een nieuwe plugin voor burgerzakenmodules te realiseren. Daar hebben ze PinkRoccade voor geselecteerd en daarmee hebben ze een unieke samenwerking gerealiseerd waarbij twee systemen in elkaar geschoven worden op zodanige wijze dat het voor de eindgebruiker één systeem is.”

18 gemeenten

In eerste instantie doen 18 van de 34 Dimpact-gemeenten mee, te beginnen met Zwolle en Emmen. Het feit dat nu bijvoorbeeld selfservice en digitale aangiften mogelijk zijn binnen één omgeving zou die gemeenten in eerste instantie 3,5 miljoen euro aan besparingen kunnen opleveren, aldus Dimpact.
Bal: “Je hebt ook binnen Dimpact gemeenten die meer koploper zijn. Een meerderheid van de gemeenten moest meedoen voordat we opdracht verleenden en we verwachten dat er meer de komende tijd gaan aansluiten. Maar sommige kunnen andere afspraken hebben in hun regio, of gaan fuseren. Dan is het logisch dat je niet meedoet met dit traject.”
De keuze voor PinkRoccade is niet gebaseerd op het huidige softwaregebruik van de 34 Dimpact-leden. 58 procent is nu Centric-gebruiker en 42 procent PinkRoccade-gebruiker. 9 van de 18 gemeenten die de nieuwe oplossing gaan implementeren gaan over van Centric naar PinkRoccade, waaronder Enschede en Emmen.

Grip

Bal kan zich wel wat fronsende wenkbrauwen voorstellen bij de keuze voor PinkRoccade, gezien de recente berichten over de marktmacht van de traditionele leveranciers en de integratieproblematiek die daarvan onderdeel is. “Wij zijn als Dimpact met name ontstaan omdat er onvoldoende respons kwam op de behoeften van gemeenten. Met krachtenbundeling hebben we meer grip op leveranciers. In denk dat we er met deze samenwerking wel op vooruit gaan en dat Pink een ander bedrijf is dan 5 jaar geleden.”

Van de feitelijke invoering van de nieuwe BRP is de gekozen oplossing niet afhankelijk. Zolang de landelijke voorziening van de BRP er nog niet is, kan de functionaliteit van de gezamenlijke burgerzakenoplossing ingezet worden voor het bijhouden van de huidige GBA.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren