Nieuws

Inloggen bij Belastingdienst met Idensys na selfie

Voor het doen van belastingaangifte kunnen duizenden proefpersonen inloggen via hun bank, maar ook met een smartphone-applicatie waarvoor authenticatie met een selfie plaatsvindt. Is er met al die mogelijkheden nog een nationale ID-kaart noodzakelijk straks?

Op de afbeelding hieronder wordt duidelijk wat de afgelopen maanden nog vaag was met de aankondigingen van de testen met Idensys en iDIN. Met de laatste, voorheen BankID, kunnen maximaal 75.000 Nederlanders bij de Belastingdienst inloggen: bij elke deelnemende bank 15.000 wie-het-eerst-komt-klanten. ING en Rabobank zijn klaar, ABN AMRO, SNS en Triodos nog niet. De uitleg staat online op iDIN.nl.
Bij iDIN hoeft legitimatie niet meer plaats te vinden, want het uitgangspunt is dat bankklanten zich al gelegitimeerd hebben voor hun bankrekening, zegt de Betaalvereniging. Eenmalig activeren betekent dat de klant de bank opdracht geeft om zijn naam en geboortedatum via een beveiligd bericht aan de Belastingdienst te verstrekken. Vervolgens kan hij bij elk bezoek aan Mijn Belastingdienst of een andere overheidsorganisatie eenvoudig met iDIN inloggen.

De authenticatie voor de inlog verschilt per bank: met het inlogapparaatje van de bank, met of zonder betaalpas, of met een eenmalige inlogcode via SMS. In de proef mag het nog niet via een mobiele bankapp, maar later wel in combinatie met een vijfcijferige pincode. In beginsel zouden banken ook stem-, iris- of vingerafdrukherkenning in combinatie met hun bankapps kunnen toepassen, zegt de woordvoerder van Betaalvereniging Nederland die de bancaire proef coördineert.
Digidentity in Den Haag is nog de enige partij die met de nieuwe overheidsinlog Idensys kan meedoen aan het testen met inloggen bij de Belastingdienst. De concurrentie is nog niet door de testen van de auditor gekomen.
Het inlogmiddel van Digidentity is een applicatie op de smartphone. Na het ingeven van gebruikersnaam/wachtwoord krijgt de aangever een notificatie op de telefoon om in te kunnen loggen. 
De Belastingdienst heeft circa 3000 deelnemers geselecteerd. De veiligheidsvoorwaarden van Idensys noodzaken tot fysieke authenticatie vooraf. Deze verricht de helpdesk van Digidentity met een selfie-controle. De selfie wordt met de foto op het ID gecontroleerd op echtheid. Ook hier is een uitleg in video voorhanden

Twijfel aan zin van kaarten

Marcel Wendt, oprichter-directeur van Digidentity in Den Haag, één van de grote ID-providers in Engeland en de eerste in Nederland die klaar is voor Idensys, ziet met enige verbazing de uitgifte van kaarten aan om met Idensys te kunnen inloggen. “Het Idensys-stelsel zit goed in elkaar en wij zijn er als enige partij helemaal klaar voor. Maar ik weet niet of het zinnig is om alle Nederlanders nog van een kaart voor authenticatie te willen voorzien.”
Tot het testen van Idensys behoort het gebruik met de publieke inlog en de uitgifte van Idensys-kaarten. Op 15 februari reikte minister Plasterk de eerste elektronische identiteitskaart (eNIK) uit aan een inwoner van Den Haag. RTL Nieuws deed er kond van. De kaarten worden voorlopig geproduceerd door Gemalto en Morpho. Na de test volgen een tender en aanbesteding voor de kaartproductie. Ook bevat het nieuwe rijbewijs een chip die geschikt is voor het inloggen.
Een paar dagen na het uitreiken van de eerste eNIK stonden media vol van berichten over de flitsende opkomst van betalen met mobieltjes in plaats van met kaarten, ondermeer met selfies en stemgeluid voor authenticatie. Behalve banken en retail onderzoekt ook het OV of de chipkaart niet beter vervangen kan worden door het mobieltje.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren