Nieuws

Rotterdam in zee met Dimpact

De gemeente Rotterdam is lid geworden van Dimpact, het samenwerkingsverband dat met name draait om een gemeenschappelijk ontwikkeld zaaksysteem voor gemeenten.

Rotterdam is bezig met de invoering van het zogeheten zaakgewijs werken, als middel om de dienstverlening klantgerichter te maken. De gemeente verwacht dat nu met ‘beproefde ICT-oplossingen’ te kunnen realiseren. 
Rotterdam is met 618.000 inwoners veruit de grootste gemeente die lid is van Dimpact (Enschede, Groningen Zwolle waren tot dusver de grootsten) en daarmee bereikt de coöperatie een omvang van twee miljoen inwoners, met ruim dertig leden. 
Lucianne Vermeulen, programmamanager zaakgewijs werken in Rotterdam, legt de keuze voor Dimpact uit. “We vinden het goed om daar in een samenwerkingsverband mee aan de slag te gaan. In het sociale domein werken we bijvoorbeeld samen met de andere grote gemeenten binnen WiGo4IT en op dat vlak kun je goed uitleggen waarom de vier grote gemeenten dat anders doen. Maar als het gaat om de dienstverlening – en dan echt zaakgewijs, dus paspoorten, vergunningen, publieksreacties en dat soort dingen – dan kunnen we prima zaken doen met en basisinrichtingen hergebruiken van de andere Dimpact-gemeenten zoals Groningen, Zwolle en Velsen. Want daar gelden dezelfde uitgangspunten.”
 
DWARSS

Het zaakgewijs werken heet in Rotterdam ‘DWARSS’: digitaal werken aan Rotterdamse samenwerking en service. Het is een veranderproces; er komt een voorziening te staan die dwars op de huidige organisatie staat en waarin de digitale component zeer belangrijk is. Vermeulen: “Een heleboel van onze processen hebben we wel zaakgericht ingericht, maar de verbinding tussen die zaken, als het gaat om een integraal klantbeeld en de samenwerking binnen de organisatie, dat kon nog beter. Daarom hebben we het programma DWARSS gestart. Dat levert inzicht op voor de Rotterdammers, maar ook voor de collega’s onderling. Zo brengen we de onderlinge samenwerking binnen de organisatie van de gemeente Rotterdam weer een stap verder.”
 
Dimpact heeft afgelopen jaar haar werkterrein verbreed; de focus ligt niet meer alleen op het gezamenlijk aanbestede zaaksysteem (dat door Atos wordt geleverd), maar ook op gezamenlijke website-ontwikkeling en burgerzakenmodules. Mogelijk zal Rotterdam in de toekomst ook van die nieuwe Dimpact-onderdelen gebruik gaan maken.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren