Nieuws

Welke apps heb je in 2015 echt nodig?

Tijd om de app-balans op te maken. Of het nu op de bureau-pc of op mobile of tablet is, zonder apps ben je nergens als je de vruchten van moderne technologie wilt plukken. iBestuur maakt een mooie selectie uit het aanbod van apps die het leven overzichtelijker, makkelijker en inspirerender maken.

Zapier/IF
Twee diensten die ervoor zorgen dat je allerlei andere diensten met elkaar kunt verbinden. Van het ‘s ochtends een bericht krijgen dat je echt een paraplu mee moet nemen omdat het gaat regenen tot het automatisch ontvangen van een pushbericht als een politicus iets tweet. Het aantal mogelijkheden van deze services is duizelingwekkend. Het handigst is om een account aan te maken en jezelf te verbazen over wat er allemaal kan. Een ding staat vast: het gaat je tijd schelen en het brengt wat gemak in je leven.

Post-it® Plus
Inderdaad, van die gele plakbriefjes. Je kent dat vast wel: heb je een goede brainstorm gehad en dan zit je nog met een aantal van die vellen met briefjes. Tegen de tijd dat je bij je bureau bent, zijn alle kaartjes al een paar keer op de grond gevallen en ben je het overzicht kwijt. Dan is deze app de uitkomst. Maak een foto van je post-its en de app herkent alle geeltjes, je kunt ze dan op je beeldscherm nog sorteren en meteen delen met iedereen die aanwezig was. Heerlijk.

Fastr Pro
Het is even wennen, maar de manier waarop Fastr je je documenten laat lezen op een kleiner scherm is uiteindelijk echt prettig. Deze app knipt een tekst in een aantal woorden die vervolgens snel achter elkaar op een beeldscherm worden getoond. Het helpt je om gefocust te blijven op de tekst én het maakt het lezen van pdf’s op een klein scherm als je telefoon echt makkelijk.

Medium
Medium is een online tijdschrift zonder echt vaste redacteuren. Iedereen kan een bericht plaatsen. Het tijdschrift wordt vaak gebruikt door adviseurs en journalisten om de laatste kennis te delen. Verwacht hier veel artikelen over productiviteit, psychologie, management, het nieuwe werken en internet. Veelal Engelstalig, maar er is ook een zeer actieve Nederlandse community. Met de laatste update is Medium een stuk beter geworden doordat het mogelijk is om onderwerpen te volgen.

Hangouts/Skype
Het blijft verbazingwekkend hoe weinig mensen nog gebruikmaken van videoconferenties. Natuurlijk, ooit was het een ramp om een verbinding op te zetten. Zeker als je met meer dan twee personen was. Tegenwoordig is dat al lang geen probleem meer. Twaalf personen tegelijk is nu haalbaar. Tijd om videoconferencing opnieuw een kans te geven.

Current.ly
Twitter wordt steeds voller en soms heb je geen zin om honderden berichten te lezen. Current.ly helpt je dan. Deze app helpt je om de meest besproken onderwerpen in jouw netwerk samen te vatten en voegt daar de meest besproken onderwerpen in Nederland aan toe. Ben je toch in een minuut weer op de hoogte.

Scannable
Een programma waarmee je met je tablet of smartphone documenten scant. Scannable herkent automatisch de pagina en de tekst. De tafel die eronder ligt, wordt dus niet gescand en je vingers haalt hij ook van de scan af. Erg handig. Je kunt daarna de scans opslaan als pdf en delen naar e-mail, Evernote enzovoort.

Sunrise
Vervang je agenda-app door een agenda die al je takenlijstjes, kalenders en het weer combineert. En sinds de nieuwe update is het mogelijk om vanuit elke applicatie met een speciaal toetsenbord meteen een afspraak in te plannen. Dat scheelt weer openen en overschakelen naar een app en zoeken naar een tijdstip. Dat doet Sunrise voor je.

Trello/Asana
Twee heel makkelijke apps om in teams samen te werken. Of om in je eentje te werken aan to-dolijstjes. Beide apps zijn heel erg geschikt voor de populaire methodieken als Keep, Getting things done en Zen to done, maar ook scrummen gaat erg goed in deze twee apps. Trello lijkt het meest flexibele programma. Maar ook Asana zorgt ervoor dat je ‘bila’s’ in tien minuten afrondt en zelden nog iets vergeet.

Duckduckgo
Zoeken op internet zonder de bubble van Google? Probeer dan eens de app van Duckduckgo. Deze vrolijke eend volgt je niet zodat iedere zoekactie vers en ongefilterd start. Geeft soms verrassende resultaten. Wat misschien eerder iets zegt over Google… Een app met bovendien soms leuke suggesties voor als je even niet weet waarover te tweeten.

KopieID
Geef als ambtenaar het goede voorbeeld en ga zorgvuldig om met je identificatiebewijs. Met deze app kun je een foto van je ID veilig delen: voor het versturen kun je bijvoorbeeld je bsn maskeren en de foto voorzien van een tekst waarin je aangeeft met welk doel de kopie wordt afgegeven. Kleine moeite om vervelende identiteitsdiefstal te voorkomen.

Bomenspotter
Geen must have maar wel leuk, zeker voor de liefhebbers van bomen en open data. Deze app is beschikbaar voor acht gemeenten die op deze manier laten zien wat de potentie van open data is. Samen meer leren over de bomen in jouw gemeente.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren