Blog

Waarom zou je aansluiten op de LV WOZ?

Het komt eindelijk echt op gang: de één na de andere gemeente sluit aan op de Landelijke Voorziening WOZ. Zelfstandig of via het belastingkantoor waarbij ze is aangesloten. De LV WOZ is een traject waaraan lang is gewerkt en waarover nog veel langer is gepraat.

Voorafgaand aan de daadwerkelijke aansluiting heeft de gemeente veel werk gehad aan het compleet en op orde krijgen van alle historische WOZ-gegevens, de implementatie van de benodigde software en techniek en het verwerken van de opmerkingen op de WOZ-gegevens vanuit de Waarderingskamer. Maar dan is het gelukkig zover: de aansluiting is een feit. Hoera!

Artikel 40a: ‘Eenieder kan het waardegegeven van een onroerende zaak inzien’

Laatst stelde iemand de vraag wat nu eigenlijk het belang is voor gemeenten of samenwerkingsverbanden om aan te sluiten op de LV WOZ. Het bleef vrij lang stil. “Het is wettelijk verplicht”, zei iemand. Klopt, maar dat was de vraag niet. “Het scheelt de gemeente werk, want afnemers kunnen nu zelf hun gegevens ophalen uit de LV”, zei een ander. Maar zoveel werk was het aanmaken en opsturen van een StUF-WOZ-bestand nu ook weer niet. Een informatiearchitect zei dat het sneller beschikbaar hebben van gewijzigde basisgegevens kan leiden tot procesverbeteringen.

“Maar”, zei iemand anders, “voor burgers is het wel fijn dat de WOZ-waarde van woningen per 1 oktober 2016 openbaar worden.” Ja, dat klopt. Artikel 40a van de Wet WOZ luidt: “Eenieder kan op verzoek het waardegegeven van een bepaalde onroerende zaak die in hoofdzaak tot woning dient, inzien of verstrekt krijgen bij het loket voor de openbare WOZ-waarden.”

Woningen vergelijken

Dan hoef ik dus niet meer aan te bellen bij de buren om te vragen wat hun waarde is. Doordat woningen straks ook onderling vergeleken kunnen worden, verwacht de Waarderingskamer dat burgers beter begrijpen hoe verschillen tussen woningen leiden tot verschillende WOZ-waarden. Dit kan ook aan het licht brengen dat de waarde van een bepaalde woning niet goed is ingeschat, waardoor een soort co-creatie tussen burger en gemeente gaat zorgen voor kwalitatief betere taxaties.

Meer cure, meer pay

Maar meer nog dan voor burgers denk ik dat het plezierig is voor zogenaamde no cure no pay-bedrijfjes. Die kunnen dan bijvoorbeeld heel gericht gaan aanbieden om bezwaar te maken tegen uw WOZ-waarde bij uw gemeente. “No cure, no pay”, maar wel een beetje meer “cure” en dus een beetje meer “pay” dan voorheen.
 
Ik ben het eens met de informatiearchitect: op termijn zorgen snel beschikbare en actuele basisgegevens voor nieuwe mogelijkheden die zullen leiden tot procesverbeteringen en een efficiëntere overheid. Nog even geduld hebben dus, maar uiteindelijk zeker: hoera!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren