tag: privacy

Maak van sensornetwerk geen buurtwacht

door: Ardy Siegert, 22 maart 2017

Een sensor is een onvermoeibare voelspriet. Hij snuffelt, fotografeert, neemt monsters en noteert. Die eigenschap kan – als je er niet alert op bent – onbedoeld leiden tot een buurtwacht die nooit slaapt, alles vastlegt en deelt met wie er maar interesse in heeft.

lees meer

- - - - -

Samenwerken beperkt schade datalekken

door: Marie Louise Borsje, 22 februari 2017

Voorkomen kun je een datalek niet, maar preventieve maatregelen nemen en weten wat je moet doen kan de schade flink beperken. VenJ en Logius sloegen de handen ineen om gezamenlijk informatie over datalekken te versterken.

lees meer

- - - - -

Privacy en Softwareontwikkeling

door: Chris Verhoef, 16 februari 2017

Het verwerken van persoonsgegevens is onderhevig aan wet- en regelgeving. Je mag gegevens niet gebruiken voor een ander doel dan waarvoor ze verzameld zijn. Je mag ze evenmin onnodig lang bewaren. Dus ook niet om software te testen of om problemen in bestaande toepassingen op te sporen.

lees meer

- - - - -

Privacy is een bestuurlijke verantwoordelijkheid

door: Marieke Vos, 16 februari 2017

Bestuurders werden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor het borgen van privacy, op het iBestuur symposium ‘Grip op privacy’ op 7 februari 2017. Er waren geen stoelen meer over in de zaal in Nieuwspoort: ruim tweehonderd mensen werden in een middag bijgepraat over privacy en de Europese verordening AVG. Over het spanningsveld tussen privacy en dienstverlening, de beloften en risico’s van big data, de morele gronden van dataprotectie en kansen voor Nederland.

lees meer

- - - - -

EPD in de herkansing

door: Petra Pronk, 14 februari 2017

Het EPD is dood, leve het EPD. In oktober werd de Wet Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens aangenomen. Is dat de doodsteek voor de privacy, een overwinning voor de patiënt of een interessant businessmodel?

lees meer

- - - - -

Een datalek bij de Belastingdienst

door: Brenno de Winter, 13 februari 2017

Het verhaal van de ‘Broedkamer’ is ofwel een digitale ramp, ofwel een digitale ‘near miss’ van enorme proporties. Dat vraagt om gedegen onderzoek.

lees meer

- - - - -

Le Grand Frère

door: Sophie in 't Veld, 9 februari 2017

In veel landen staat de democratie onder druk. Onder de noemer bescherming van de nationale veiligheid of de strijd tegen terreur worden grondrechten soms fors beperkt, waaronder het recht op privacy.

lees meer

- - - - -

Privacy by Design

Technische implicaties van de AVG

door: Fred van der Molen, 6 februari 2017

Met de komst van strengere Europese regelgeving dringt bij organisaties het besef door dat ze ‘iets met privacy’ moeten in hun digitale bedrijfssystemen. Maar hoe bed je privacy op een fundamentele manier in het ontwerp van gegevensverwerkingen in? “Het is meer informatiekunde dan informatica.”

lees meer

- - - - -

Doorstaat uw organisatie de privacy-proef?

In het internettijdperk vervaagt de scheidslijn tussen privé en openbaar. Maar niet alleen vrienden en familie volgen ons makkelijker dan ooit. Weet u waar uw persoonsgegevens allemaal bewaard worden? Gerard Stroeve en Julian Vermolen, security & privacy-specialisten bij Centric, gaan in op de ontwikkelingen op het gebied van privacy en dataprotectie.

lees meer

- - - - -

Privacy: ‘From No to Know’

door: Erno Doorenspleet en Rob Nijman, 3 februari 2017

Aandacht voor privacy is begrijpelijk en nodig. Het is een tijdperk van meer regels en meer dreigingen. En ook van meer potentiële kosten, in reputatieschade en op te leggen sancties. Gelijktijdig neemt het privacybewustzijn bij burger en consument toe. Hoe kunnen we de privacy beschermen zonder de innovatie te remmen? Schets van een aantal ontwikkelingen.

lees meer

- - - - -

Huiswerk!

Aftellen naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG):

door: Fred Teunissen, 2 februari 2017

Per 25 mei 2018 is de nieuwe Europese privacywetgeving van toepassing in alle lidstaten. Dat geeft bestuurders nog ruim een jaar om zich goed voor te bereiden. Wat gaat er in juridische zin voor overheden veranderen en wat zijn daarbij de aandachtspunten?

lees meer

- - - - -

Brandweer moet gewoon blussen

door: Bas Linders, 27 januari 2017

Gaat de brandweer beter functioneren als men de beschikking krijgt over persoonsgegevens? Ik geloof daar helemaal niets van.

lees meer

- - - - -

Nog geen grip op beveiliging

door: Brenno de Winter, 26 januari 2017

Wie persoonsgegevens verwerkt moet ze goed beveiligen, zegt de wet. Maar bijvoorbeeld bij gemeenten maken de afhankelijkheid van leveranciers en het werken in ketens en over verschillende wetsdomeinen van de beveiliging een taaie klus.

lees meer

- - - - -

Maak van veilige software een harde eis

Met iedere combinatie van datastromen worden persoonlijke gegevens uitgebreid en het beveiligingsrisico vergroot. Maak privacy onderdeel van het gewenste eindresultaat en gebruik bewezen privacy- of securityoplossingen van derden.

lees meer

- - - - -

‘Burger heeft recht op zorgvuldige overheid’

Open Data bevordert transparantie en stimuleert marktpartijen tot innovatie. Maar in het combineren van open data met andere informatiebronnen schuilen ook bedreigingen voor de Privacy

lees meer

- - - - -

Welke informatie heb je echt nodig?

Privacy is een bestuurlijke kwestie geworden en bestuurlijke vragen hebben meerdere invalshoeken. Daarom pleit PBLQ voor een meervoudig perspectief op privacy. Niet alleen juridisch, of alleen informatiekundig. En altijd strategisch-bestuurlijk.

lees meer

- - - - -

Brandweer wil data slimmer combineren

De vierde industriële revolutie omvat technologische ontwikkelingen in brede zin en gaat razendsnel. Met als gevolg dat de omgeving verandert. Om de brandveiligheid te kunnen blijven waarborgen heeft de brandweer behoefte aan een kwaliteitssysteem om relevante data slimmer te kunnen combineren.

lees meer

- - - - -

Privacybewustzijn gevraagd

door: Freek Blankena , 18 januari 2017

Privacybewustzijn begint bij de bestuurder, want het gaat om juridische interpretatie, goed ontwerp, ketensamenwerking, rapportage én beveiliging. Zoiets delegeer je dus niet simpelweg naar bijvoorbeeld een ICT-afdeling. En om de aanstelling van een goede Functionaris Gegevensbescherming kan die bestuurder niet meer heen.

lees meer

- - - - -

Overheid en privacy, best ingewikkeld

door: Peter Lievense, 13 januari 2017

Naar verluidt was het minister Opstelten die met een vooruitziende blik in Brussel voorstelde dat de boetes waarin de AVG als sanctie voorziet, niet zouden gelden voor overheden.

lees meer

- - - - -

Ancilla van de Leest: ‘Overheid is niet te vertrouwen’

Bij de Piratenpartij gaat privacy boven alles

door: Bas Linders, 12 januari 2017

De Piratenpartij wil Edward Snowden politiek asiel geven, ethisch hacken belonen, rekeningrijden tegenhouden en meer rechercheurs in plaats van meer blauw op straat. Zolang die maar niet proberen om onze computers te hacken. Want privacy gaat boven alles!

lees meer

- - - - -

IT-risico’s: waar lig jij wakker van?

door: Jaap van Dijk, 19 december 2016

Wie geen weet heeft van risico’s, slaapt als een roos. Maar na een datalek is het beroerd wakker worden en begint de nachtmerrie pas.

lees meer

- - - - -

De barricades op voor onze privacy!

Leidt datagraaien tot datacrisis, of keert de wal het schip?

door: Peter Olsthoorn, 15 december 2016

Moeten we gewoon accepteren dat privacy nu eenmaal minder belangrijk wordt het Facebook-tijdperk en nu de roep om veiligheid steeds luider klinkt? Of is het data-armageddon nabij met Big Brothers als Poetin, Xi en Trump aan de macht? We moeten niet passief blijven, vindt hoogleraar Jeroen van den Hoven. Bedrijven en burgers moeten opstaan voor databescherming.

lees meer

- - - - -

Zo krijgt u vat op privacy

door: Theo Hooghiemstra, 17 november 2016

Spectaculaire ontwikkelingen als big data zetten de wereld van persoonsgegevens op zijn kop. De Algemene Verordening Gegevensbescherming – die in 2018 van kracht wordt – maakt u als bestuurder nog meer dan voorheen verantwoordelijk voor het juist toepassen van de privacywet- en regelgeving.

lees meer

- - - - -

Hoe je privacy in de vingers krijgt

door: Ad Reuijl, 10 november 2016

Er is een wirwar aan informatie en opvattingen over ‘de privacy’. Overheidsorganisaties doen er goed aan om duidelijk te maken hoe zij de privacy van hun cliënten waarborgen. Grip op Privacy is het resultaat van deze vraag naar verduidelijking.

lees meer

- - - - -

Kudtcookiewet

door: Seger de Laaf, 26 oktober 2016

En nu, eind 2016, geeft ook regelwaakhond Actal toe: het werkt niet. Dat we daar 4 jaar en 129 miljoen voor nodig gehad hebben, vind ik niets anders dan diep triest.

lees meer

- - - - -

'Sommige thema's kunnen niet in de frietsnijder'

door: Fred van de Molen, 13 oktober 2016

Het ministerie van BZK heeft een stevige reorganisatie achter de rug. De reshuffle leverde onder andere de nieuwe directie Informatiesamenleving en Overheid op. iBestuur spreekt met directeur Steven Luitjens over de invulling. Zijn boodschap: het wordt tijd voor meer reflectie op de informatiesamenleving en de rol van de overheid daarin.

lees meer

- - - - -

Europees Hof accepteert geen broddelwerk

door: Sophie in 't Veld, 14 september 2016

Sinds de aanslagen van 9/11 is er een stortvloed van anti-terreurmaatregelen aangenomen. Vaak worden die maatregelen aangenomen in grote haast, onder druk van de publieke opinie, en met niet al te veel oog voor feiten en onderbouwing. Kritische stemmen worden simpelweg genegeerd. Het verbaast dan ook niet dat veel maatregelen achteraf door de rechter naar de papierversnipperaar worden verwezen.

lees meer

- - - - -

Criminelendatabase kan beter

door: Sophie in 't Veld, 17 augustus 2016

Men stelt wel eens dat Europa niet kan functioneren vanwege taalbarrières en culturele verschillen, maar gek genoeg blijkt dat voor internationale criminele bendes in het geheel geen obstakel. Schurken profiteren van het gebrek aan samenwerking en uitwisseling van informatie tussen lidstaten.

lees meer

- - - - -

Hoe vaak geef jij toestemming voor uitwisselen van gegevens?

door: Julius Haagh, 22 juli 2016

Steeds vaker merk ik dat sites zoals bijvoorbeeld Facebook en Google verzoeken sturen om privé gegevens te mogen gebruiken. Onbewust geven we hiermee toestemming om privacygevoelige gegevens uit te wisselen en op te slaan. Heb jij nog overzicht over wie je allemaal toestemming hebt gegeven?

lees meer

- - - - -

Geen Pavlov-reacties, maar wel datadebat

door: Peter Olsthoorn, 27 juni 2016

Het heeft weinig zin om direct in een privacykramp te schieten als het gaat over big data en profilering door de overheid. Dat slaat het debat dood.

lees meer

- - - - -

Fraudebestrijders willen vrij baan met datawet

door: Peter Olsthoorn, 23 juni 2016

De iCOV? Het Expertisecentrum Fraude? Het Inlichtingenbureau? Hoogstwaarschijnlijk allemaal bij de burger onbekende fenomenen. Maar onze data vloeien massaal door de aderen van deze clubs. Hun nobele doel: miljarden aan fraude innen en voorkomen. Maar veel data-uitwisseling is juridisch houtje-touwtje geregeld; een nieuwe ‘Kaderwet gegevensuitwisseling’ verandert dat wellicht.

lees meer

- - - - -

Ambtenaren onbewust van privacyrisico’s persoonsgegevens

door: Jaap van Dijk, 21 juni 2016

Door burgers preventief te attenderen op waar en met welke organisaties de gemeente persoonlijke gegevens deelt, creëert het niet alleen bewustzijn bij burgers. Vooral ambtenaren hebben baat bij een herinnering aan de privacyregelgeving.

lees meer

- - - - -

Gammel Privacy Shield

door: Sophie in 't Veld, 26 mei 2016

Onlangs kreeg de Europese Commissie van de Verenigde Staten nieuwe toezeggingen over gegevensbescherming, die de basis vormen voor een regeling met de klinkende naam Privacy Shield. Dit verdrag moest de herinnering aan het mislukte Safe Harbour uit het geheugen wissen, maar lukt dat ook daadwerkelijk?

lees meer

- - - - -

Blijf ontspannen onder ‘hijgerig Den Haag’

door: Marieke Vos, 23 mei 2016

Gemeenten hebben de ruimte nodig om te experimenteren in het sociaal domein en moeten zich daarbij niet teveel geremd voelen door kritische Kamerleden, stelt Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug. “Natuurlijk stellen we vragen als dingen niet goed gaan, want daar zijn we voor. Het gaat uiteindelijk om het gezamenlijke doel: het beter doen voor de burger.”

lees meer

- - - - -

Jacob Kohnstamm en het nieuwe geld

door: Bas Linders, 11 april 2016

Onze privacywaakhond krijgt een nieuwe baas. Sinds 2004 waakt Jacob Kohnstamm over de juiste toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens. Hij zag de afgelopen twaalf jaar de explosieve groei van een databerg die steeds meer dient als grondstof voor het verdienmodel van anderen. Kohnstamm waarschuwt bij zijn vertrek voor onderschatting van de risico’s van een slordige omgang met ‘het nieuwe geld’.

lees meer

- - - - -

Privacy, best belangrijk?!

door: Sophie in 't Veld, 7 maart 2016

De afgelopen jaren staat het recht op privacy zwaar onder druk. Antiterreur, commerciële belangen of de aanpak van criminaliteit: elke gebeurtenis en elke uitdaging lijken EU-lidstaten en bedrijven aan te grijpen om de bescherming van privacy af te breken.

lees meer

- - - - -

De stad als App Store

Wanneer je in 2025 op het Centraal Station van Amsterdam aankomt voor een bezoek aan de stad, zal er op het eerste gezicht niet zoveel veranderd zijn. De 400 jaar oude stenen van en om het stationsgebouw zullen er nog steeds liggen. Het verschil: er is veel meer informatie digitaal beschikbaar in en over de stad.

lees meer

- - - - -

Welke persoonsgegevens mag je hergebruiken?

door: Frits de Jong, 10 februari 2016

Overheden, gemeenten in het bijzonder, zien in toenemende mate de waarde van hun data. Deze waarde zit vooral in het vinden van nieuwe toepassingen, waarbij koppeling – vaak op basis van geo-locaties – centraal staat. In veel gevallen betreft het een nieuw gebruik van al verzamelde data, waaronder persoonsgegevens. Maar mag dat ook?

lees meer

- - - - -

Boxtel, Qiy en Centric starten pilot met digitale zelfbeschikking

De gemeente Boxtel is groot voorstander van meer invloed van inwoners op de gegevens die de overheid van hen gebruikt. Door burgers de beschikking te geven over hun eigen gegevens bij de gemeente, kunnen zij zelf de regie voeren.

lees meer

- - - - -

Iedereen is weer helemaal bij

door: Peter Mom, 17 december 2015

Een beetje organisatie heeft een nieuwsbrief. Ook een beetje overheidsorganisatie. En een nieuwsrubriek op de website. Met het nieuws dat de nieuwsbrief is verstuurd!

lees meer

- - - - -

Vluchten voor registratie kan niet meer

door: Marijke van Hees, 15 december 2015

Registratie van ons doen en laten ligt gevoelig, maar vluchten daarvoor is niet meer van deze tijd. Terrorisme en vluchtelingenstromen vragen echter wel om Europees beleid.

lees meer

- - - - -

Met privacy wint iedereen

door: Sophie in 't Veld, 19 november 2015

In de EU is het recht op privacy een wettelijk grondrecht. Wat we gewoonlijk aanduiden met ‘privacy’ is het recht op een persoonlijke levenssfeer en bescherming van persoonsgegevens. In dit digitale tijdperk – waar overheden over onze schouders meekijken in naam van de nationale veiligheid en bedrijven onze gegevens gebruiken voor commerciële doeleinden – wordt het belang van duidelijke privacyregels alleen nog maar meer benadrukt.

lees meer

- - - - -

Safe Harbor: de veilige haven uit zicht?

door: Ruud Leether, 19 oktober 2015

De uitspraak van het EU-Hof over Safe Harbor zou wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen. Praktisch werkbare oplossingen vanuit het Brusselse zijn nog ver weg.

lees meer

- - - - -

De burger centraal in de digitale wereld

door: Bas Eenhoorn, 15 oktober 2015

De kogel is door de kerk. Het Europese Hof van Justitie heeft in een arrest een baanbrekende uitspraak gedaan over de positie van de mens nopens het recht op databescherming.

lees meer

- - - - -

Gemeenten kunnen wél veilig over kinderen mailen

De Berichtenbox voor bedrijven biedt oplossing

door: Sita Holtslag, 7 oktober 2015

Een recente kopregel van NRC Handelsblad loog er niet om: “Gemeenten mailen onveilig over kinderen”. Volgens psychologen houden gemeenten zich niet aan de regels voor veilig mailverkeer. Vertrouwelijke informatie over (jeugdige) patiënten wordt onbeveiligd verzonden via gewone e-mail berichten. Toch is de voorziening die beveiligd verkeer mogelijk maakt allang beschikbaar: de Berichtenbox voor bedrijven.

lees meer

- - - - -

Get over it

door: Sophie in ’t Veld, 11 augustus 2015

Het verhaal gaat dat een hoge baas van een internetbedrijf ooit zei ‘privacy is dead, get over it’. Eigenaardige uitspraak. Privacy is namelijk een grondrecht, vastgelegd in allerlei wetten en verdragen. Het recht op een persoonlijke levenssfeer en het recht op bescherming van persoonsgegevens staan in de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens en in het EU Handvest voor de Grondrechten.

lees meer

- - - - -

'Burgerrechten zijn er niet voor niets'

Hans Franken over privacy, gegevensbescherming en schijnveiligheid

door: Henri Rauch en André Biesheuvel, 8 juni 2015

Prof. dr. Hans Franken kijkt terug op een tumultueuze periode rond het bewaken van de persoonlijke levenssfeer van burgers, kijkt vooruit naar nieuwe wetgeving – de wetsvoorstellen Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg en de Meldplicht datalekken – en waarschuwt voor gevaren zoals hij die ziet in de opstelling van sommige conservatieve partijen in binnen- en buitenland.

lees meer

- - - - -

Regie op eigen gegevens

door: Jan Fraanje, 26 mei 2015

De overheid is een dankbaar onderwerp om wat lacherig over te doen. In 2020 wordt er vol lof gesproken over ONZE overheid. Wat is er gebeurd?!

lees meer

- - - - -

Het wilde westen van Europa

door: Sophie in 't Veld, 29 april 2015

Hoe kunnen advocaten, NGO’s, journalisten, artsen of politici hun werk doen als ze niet zeker zijn van veilige communicatie en ze door overheden en veiligheidsdiensten worden afgeluisterd? We hebben een Europese ‘commissie stiekem’ nodig.

lees meer

- - - - -

Geo- en privacywereld raken elkaar steeds meer

door: Marc de Vries en Angélique van Oortmarssen, 29 april 2015

Het koppelen van data uit verschillende bronnen door middel van locatie-informatie schept ongekende mogelijkheden, maar steeds vaker wordt daarbij ook het privacydomein aangeraakt. Een oplossing is om de twee werelden bijeen te brengen door het scheppen van een dialoog.

lees meer

- - - - -

Hoe voorkom je toeslagfraude?

door: Sander Meinders, 31 maart 2015

Eind 2013 kondigde – inmiddels voormalig – minister van Justitie Ivo Opstelten per brief een ‘Rijksbrede aanpak tegen fraude’ aan. Eind vorig jaar volgde een update over de voortgang daarvan. Heeft uw organisatie eigenlijk al stappen ondernomen? Een deel van die vermoedelijke miljarden aan jaarlijkse fraude vindt tenslotte plaats binnen uw gemeente, bijvoorbeeld met uitkeringen en toeslagen.

lees meer

- - - - -

Is privacy veilig bij de overheid?

door: Saskia Laaper en Henri Rauch, 10 maart 2015

De overheid verzamelt en combineert steeds meer gegevens over burgers, vaak al voordat er een wettelijk kader voor is. Vooral bij nieuwe samenwerkingsverbanden wordt de ‘surveillance-staat’ steeds meer werkelijkheid en heeft privacy niet bepaald prioriteit.

lees meer

- - - - -

ID-fraude: waar stopt het?

door: Peter Mom, 5 maart 2015

Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) verwacht dit jaar circa duizend meldingen. Dat is nog maar het topje van de ijsberg, waartegen het ministerie van BZK sinds februari een nieuw middel inzet: het ongeldig maken van reisdocumenten als met een kopie daarvan misbruik is gepleegd.

lees meer

- - - - -

Digiprogramma en de vierde revolutie

door: Theo van den Brink, 17 februari 2015

In het Digiprogramma van Bas Eenhoorn wordt Luciano Floridi aangehaald, die spreekt over ‘De vierde revolutie’. Maar is het Digiprogramma even revolutionair?

lees meer

- - - - -

Liefdevol persoonlijk contact toegewenst

door: Peter Lievense, 2 januari 2015

Voor het kabinet wordt 2015 het jaar van het persoonlijke contact met de burger. Bijvoorbeeld door profiling! De overheid nodigt zichzelf komend jaar ook uit aan de keukentafel.

lees meer

- - - - -

Kijken in IRMA’s keuken naar authenticatie 2.0

door: Cyriel van Rossum, 9 december 2014

IRMA heet de nieuwe kaart die in Nijmegen is ontwikkeld als kandidaat voor opvolging van de DigiD en alle inlognamen en wachtwoorden voor contact met overheden en bedrijven.

lees meer

- - - - -

Niet meer dan een glimp van jezelf

door: Cyriel van Rossum, 13 november 2014

Wat weet de overheid allemaal van mij en wat doet ze met die gegevens? Meer dan ze wil prijsgeven. Een poging van een onderzoeker van Sociëteit de Waag om het te achterhalen leverde slechts een glimp op, maar het is een begin.

lees meer

- - - - -

Je privacy in eigen handen

door: Sophie in 't Veld, 11 november 2014

Mensen moeten zelf controle hebben over hun persoonlijke gegevens. Als het niet meer strikt noodzakelijk is, of als jij het niet meer wil, dan heb je het recht om te eisen dat die informatie wordt verwijderd van het web. Informatie die bijvoorbeeld jouw reputatie kan schaden, baankansen kan beïnvloeden of gevolgen heeft voor de veiligheid van je kinderen.

lees meer

- - - - -

‘Het einde van het beroepsgeheim’

Het LSP: Het dossier waar niemand op zit te wachten

door: Petra Pronk, 10 oktober 2014

Snelle en betrouwbare uitwisseling van medische gegevens. Dat is de bedoeling van het LSP (Landelijk
SchakelPunt). Maar de werkelijkheid lijkt anders. Huisartsen maken zich zorgen: het LSP is ‘intrinsiek onveilig’ en wordt ze ‘door de strot geduwd’. Een verhaal over gegoochel met cijfers, desinformatie en houtje- touwtjetechnieken.

lees meer

- - - - -

Verdacht door data

Van tandenborstels tellen naar datafuiken

door: Peter Olsthoorn, 2 oktober 2014

Ineens ben je verdachte van fraude met de WWB-uitkering. Een aanvraag voor bouwvergunning of rijbewijs leidt tot een verdenking. Met dank aan de big data die gemeenten combineren met wat een SmartBox heet. De pakkans moet omhoog.

lees meer

- - - - -

Eén regisseur voor één overheid

door: Heimen Visser, 26 september 2014

De overheid richt de komende jaren voor veel ICT-oplossingen de cloud in een hybride omgeving in, zodat per ICT-vraagstuk de meest gepaste oplossing kan worden gebruikt. Tegelijkertijd moeten deze afzonderlijke toepassingen volledig op elkaar worden afgestemd, zodat het gebruikersgemak optimaal is. Flexibel en doeltreffend. Alleen met een partij die functioneert als spin in het web, is het complexe afstemmingsproces te regisseren.


lees meer

- - - - -

Transparantietango

door: Sophie in 't Veld, 18 september 2014

Europol heeft de Europese Ombudsman geweigerd inzage te geven in opgevraagde documenten. Waarom? Vanwege een veto van de VS, zo blijkt uit een rapport van de Ombudsman van begin september.

lees meer

- - - - -

Big data met en zonder dat P-woord

door: Cyriel van Rossum, 17 juli 2014

Laten we eens praten over de kansen van big data zonder beren op de weg te zien. Dat was de insteek van het Seminar Big Data dat ECP op 8 mei belegde onder het motto ‘Lang niet altijd een Privacy issue’. Want juist bij de omgang met persoonsgegevens blijven we vaak hangen, terwijl dat niet altijd relevant is.

lees meer

- - - - -

Cloud in de praktijk: puur of hybride?

Weinig ontwikkelingen in de IT zijn met zo’n snelheid en breedte gemeengoed geworden als de Cloud. Spraken we vier jaar geleden nog over wat cloud computing nu precies is, nu is het de norm geworden voor zowel de “harde” IT als de toepassingenkant, de software. Al moeten we niet denken dat zowat alles inmiddels “ver-cloud” is, want volgens Gartner wordt wereldwijd nog steeds minder dan 10 procent aan IT-uitgaven besteed aan Cloud-diensten.

lees meer

- - - - -

1984

door: Sophie in 't Veld, 17 april 2014

Verbijstering. Totale verbijstering. Dat is wat ik ervaar bij de oorverdovende stilte op het recente bericht dat de Britse geheime dienst beelden van webcams van Yahoo-gebruikers opslaat. Kan het ons echt helemaal niks schelen dat de overheid letterlijk meekijkt in onze slaapkamer? Of denken we misschien nog naïef dat het alleen Yahoo-gebruikers betreft, of omdat wij brave burgers zijn en niet interessant voor geheime diensten?

lees meer

- - - - -

“Zo snel als het kan en zo langzaam als het moet”

door: Bas Linders, 7 april 2014

De ontwikkeling van de digitale overheid is voor verantwoordelijk minister Ronald Plasterk een geleidelijk proces. Het jaar 2017 is dan ook geen harde deadline voor volledig digitale communicatie met de overheid. Maar somber is hij niet.

lees meer

- - - - -

De privacydeal; zoeken naar balans en regie

Over cloud computing in maatschappelijke dienstverlening

Deze whitepaper beschrijft een aantal over­ wegingen en aspecten met betrekking tot cloud computing. De maatschappelijke invalshoek, de technische en de bedrijfsmatige. Kansen voor ontwikkeling en innovatieve kracht van de organisaties zelf. Externe eisen en samenhang in de ketens. Regie en eigendom van de thematiek.

lees meer

- - - - -

Informatieveiligheid is urgenter dan ooit

Guus Bronkhorst pleit voor meer veiligheidsbewustzijn bij ambtenaar en burger

door: Nicole vd Steen, 20 februari 2014

Het grootschalige aftappen door de NSA, incidenten met sociale media en affaires als Diginotar maken duidelijk dat informatie niet zomaar veilig is. “Toch vertalen wij ambtenaren informatieveiligheid nog lang niet altijd naar de eigen situatie en werkomgeving”, stelt Guus Bronkhorst, MT-lid van de directie Burgerschap en Informatie van BZK.

lees meer

- - - - -

Goede buren en verre vrienden

door: Sophie in 't Veld, 30 januari 2014

Beter een goede buur dan een verre vriend, zo luidt het spreekwoord. Maar als het aankomt op afluisteren en spioneren, lijkt het niet zoveel uit te maken. Luistervinken doen ze beiden. Terwijl de Europese regeringsleiders verontwaardigd briesen dat ze worden afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst, blijkt dat ze elkaar om het hardst afluisteren en bespioneren. Ook de Russen en de Chinezen laten zich niet onbetuigd. Bondgenootschappen en goede diplomatieke betrekkingen tussen bevriende naties lijken er volstrekt niet meer toe te doen.

lees meer

- - - - -

Privacy basis van rechtsstaat

door: Henri Rauch, 8 januari 2014

Als er één overheid in staat is om de macht te concentreren teneinde haar burgers en hun private levenssfeer te beschermen dan is het wel de Europese Unie.

lees meer

- - - - -

Suske & Wiske en de Sinistere Spionagestaat

door: René Veldwijk, 2 januari 2014

Snowden heeft er (nog) niets over gelekt, maar het zou zomaar kunnen blijken dat wij de meest sinistere speler in het NSA/PRISM spel zijn.

lees meer

- - - - -

'Nee!'

door: Peter Lievense, 10 december 2013

En zo moet iedere burger in beginsel bijvoorbeeld ook een reis kunnen boeken naar een door die burger verkozen plaats buiten Nederland, zonder dat de overheid behoeft te weten dat hij dat doet en waarom hij dat doet.

lees meer

- - - - -

PIM kan nu vruchten gaan plukken

door: Freek Blankena, 10 december 2013

Het Programma Informatie-uitwisseling Milieuhandhaving (PIM) is op stoom; de eerste vijf partijen gaan aansluiten op Inspectieview Milieu (IvM). Intensief ‘zendingswerk’ is voor PIM het komende jaar het devies.

lees meer

- - - - -

‘Zesje is niet goed genoeg’

Scheidend ombudsman Brenninkmeijer over verschralende overheidsdienstverlening

door: Peter Mom, 9 december 2013

Als in twee weken 48.000 mensen een uitgebreide vragenlijst invullen over hun ervaringen met de digitale overheid, zoals recent in een online-enquête van Nationale ombudsman, moet er wat aan de hand zijn. Voor Alex Brenninkmeijer een indringende bevestiging dat hij de digitale overheid terecht een digitaal monster noemde. Veelkoppig zelfs.

lees meer

- - - - -

Jeugdwet is een potentieel privacylek

door: Arda Gerkens, 22 november 2013

Sommige zaken schreeuw je niet over straat, zeker niet als je een kind bent. De buurt hoeft niet te weten dat jij naar een weerbaarheidscursus gaat, twijfelt over je gender of PDD-nos hebt.

lees meer

- - - - -

Een tweet onder diensttijd, mag dat?

door: Mathieu Paapst, 7 november 2013

Werk en privé lopen vaak in elkaar over. Op het werk je privémail afhandelen en niet-werkgerelateerde websites bezoeken mag. Maar er zijn grenzen. ‘Goed werknemerschap’ staat voorop.

lees meer

- - - - -

Laveren tussen lobbyisten, kiezers en gezond verstand

Europarlementariërs manifesteren zich op het gebied van privacyregels en netneutraliteit

door: Peter Olsthoorn, 17 oktober 2013

Heeft Nederland in Europa nog wat te vertellen op het gebied van de privacyregels, internet en iOverheid? Bestaan er bij die onderwerpen wel nationale belangen? Europarlementariërs zijn realistisch, maar hebben in 2014 wel weer te maken met hun sceptische nationale kiezers.

lees meer

- - - - -

‘Overheid begrijpt essentie cloudcomputing niet’

door: Cyriel van Rossum, 9 oktober 2013

De overheid moet niet beginnen aan een eigen cloud voor de opslag van haar data, meent Michiel Steltman, directeur van de Dutch Hosting Provider Association. Dat wil de burger niet en de kans is groot dat het uitdraait op één grote mislukking.

lees meer

- - - - -

Servicenormvervaging

door: Peter Mom, 2 oktober 2013

Leiden wil scoren op e-dienstverlening, maar dat is niet eenvoudig. En: hoe zit het met de privacy schendende afvalbakkenchips?

lees meer

- - - - -

Een remedie voor privacy-schizofrenie?

door: Ellen Boschker, 19 september 2013

De overheid dient mijn grondrechten te beschermen. De overheid moet daarom verder gaan dan het bedrijfsleven bij het waarborgen van mijn privacy.

lees meer

- - - - -

U verlaat nu de EU, vergeet niet uit te checken

door: Sophie in 't Veld, 12 september 2013

De Commissie had, alvorens de voorstellen te lanceren, eens kunnen kijken hoe vergelijkbare programma’s elders zijn gelopen. Dan had ze vast kunnen stellen dat het in de VS al jaren niet wil lukken om het programma US Visit goed van de grond te krijgen.

lees meer

- - - - -

Arre Zuurmond predikt nog één keer

Geen knievallen meer voor de verticale orde

door: Peter Mom, 4 september 2013

Arre Zuurmond (Zenc, Belgen doen het beter, Kafkabrigade) wordt ‘Gemeentelijke Ombudsman’ van Amsterdam. Hij gaat burgers bijstaan die bureaucratisch bekneld raken. Hoe ziet zijn ideale overheid eruit? En de daarvoor noodzakelijke ICT?

lees meer

- - - - -

Strijden en stromen

door: Theo van den Brink, 27 augustus 2013

BZK onderzoekt of het mogelijk is de complexiteit aan wet- en regelgeving rond het Stelsel van Basisregistraties te vereenvoudigen door middel van een Stelselwet.

lees meer

- - - - -

Overheid kan cybersecurity niet alleen aan

door: Bas Linders, 15 augustus 2013

Hoe zit het met de overheidsverantwoordelijkheid voor de veiligheid van het elektronische verkeer als de daarvoor gebruikte vitale digitale infrastructuur zich grotendeels buiten de directe invloedssfeer van de overheid bevindt?

lees meer

- - - - -

Anoniempje

door: Sophie in 't Veld, 15 augustus 2013

Geanonimiseerde data, zo is de gedachte, kunnen geen kwaad meer doen omdat deze niet meer herleid kunnen worden tot een bepaald individu. Dat lijkt logisch. Anonieme gegevens zijn per definitie niet meer identificeerbaar. Of toch?

lees meer

- - - - -

Cyberspace is niet het Wilde Westen

door: Sophie in 't Veld, 6 juni 2013

De overheid kan zich niet inspannen voor grotere cyberveiligheid zonder ook voor het eigen handelen kaders te stellen en de fundamentele rechten van internetgebruikers te handhaven. Vertrouwen is cruciaal. In een rechtsstaat wordt de burger niet alleen beschermd door, maar ook tegen de overheid.

lees meer

- - - - -

Registratiedrift

door: Peter Mom, 5 juni 2013

Leiden wil afvalbakken via een chip koppelen aan burgers. Voor de ‘interne bedrijfsvoering’. Maar de voorlichting roept nogal wat vragen op.

lees meer

- - - - -

‘Afgeven aan de assistente’

door: Peter Mom, 2 april 2013

Weten patiënten waar ze ‘ja’ tegen zeggen als ze hun huisarts of apotheek toestemming geven hun medische gegevens aan andere zorgaanbieders beschikbaar te stellen? Dat mag betwijfeld worden. iBestuur bekeek op 22 websites hoe huisartsen en apotheken patiënten informeren en medewerking vragen. Dat leverde op z’n zachtst gezegd een zeer diffuus beeld op.

lees meer

- - - - -

Privacy-schizofrenie

door: Ellen Boschker, 2 april 2013

Ik ben wel benieuwd of ik de enige met deze diagnose ben en zou eens met lotgenoten in contact willen komen. Ik hoor ook graag wat uw medisch advies luidt.

lees meer

- - - - -

Patriot Act: Much ado, but not about nothing?

Verslag van het iBestuur seminar over de Patriot Act

door: Peter Mom, 25 maart 2013

Graaien Amerikaanse inlichtingendiensten in onze data? Zijn medische gegevens in het Elektronisch Patiëntendossier niet veilig voor de Amerikaanse overheid? Als dat zo is, valt er iets tegen uit te richten en wat dan? De Patriot Act bezorgt Amerikaanse bedrijven in Nederland in ieder geval veel werk, vooral om misverstanden erover uit de wereld te helpen, zo bleek tijdens het iBestuur seminar ‘Patriot Act: Much ado about nothing?’ Een verslag.

lees meer

- - - - -

Cloud verbindt Nederland met Europa

door: Henri Rauch, 14 maart 2013

Nederland is al actief lid van het Europese Cloud Partnership. Wat ziet dit illustere gezelschap als haar taak? En vertaald naar de huidige tijdgeest: Wat levert het op?

lees meer

- - - - -

Bij welke burgemeester woon je het veiligst?

door: Rinke Smedinga, 30 januari 2013

In alle aandacht voor informatiebeveiliging van de overheid ontbreekt nog een belangrijk leermoment uit de Tweede Wereldoorlog. Toen werden persoonsgegevens bij gemeenten door de bezetter massaal misbruikt voor het opsporen en oppakken van onschuldige burgers. Dat roept de vraag op of we daarvan hebben geleerd bij de actuele beveiliging van de digitale persoonsgegevens bij de overheid.

lees meer

- - - - -

De overheid als informatieplatform

door: René Matthijsse, 23 januari 2013

‘Open government’ bevordert groei en werkgelegenheid. Maar om de daarvoor benodigde technologie te laten werken, moet het openbaar bestuur wel af van zijn Thorbecke-mindset.

lees meer

- - - - -

Much ado about nothing?

door: Ruud Leether, 18 december 2012

De Patriot Act? Hoog tijd voor een goed gesprek met de Amerikanen en een op feiten en juridische (on)mogelijkheden gebaseerde discussie in eigen huis.

lees meer

- - - - -

Digitaal alternatief voor de wietpas

door: Arre Zuurmond, 11 december 2012

Einde zwart-geld circuit. Geen papieren administratie. Geen schending van privacy. Ik denk dat de fiscus zomaar 50 miljoen extra zou kunnen ophalen aan BTW en winstbelasting.

lees meer

- - - - -

Internet Governance Forum

door: Arda Gerkens , 8 november 2012

Het Internet Governance Forum is een conferentie van de VN over de toekomst van het internet. Aha, een wassen neus, denkt u nu, een gezellig uitje, maar niets is minder waar.

lees meer

- - - - -

Het fiscale doel heiligt niet alle middelen

door: Peter van Schelven, 25 juni 2012

Heling? Onrechtmatig bewijs? Welnee, de fiscus heeft een wettelijke vrijbrief voor het gebruik van gejatte informatie.

lees meer

- - - - -

Brandjes blussen, mensen sussen

door: Chris Verhoef, 12 mei 2012

Problemen met informatiebeveiliging komen zo frequent voor dat je er een weerbericht aan kan wijden.  Sterker, tijdens een uitzending van het weerbericht bij FOX kwam levensgroot een pop-up window in beeld: “You are not protected against new viruses”.

lees meer

- - - - -

We’re the government and we are here to help

door: Sophie in ’t Veld , 12 mei 2012

Ronald Reagan zei dat hij pas echt bezorgd werd als hij dit goedbedoelde zinnetje hoorde. De overheid is altijd bezig zaken beter te maken voor de mensen. Zeker sinds de burger een veeleisende klant is geworden die snelle, efficiënte en foutloze dienstverlening eist.

lees meer