zoeken binnen de website

mastercourse smart cities

 • Gegevens verzamelen in de datapolis

  Verslag van de vierde bijeenkomst (7 juni 2016) - Mastercourse Smart Cities

  door: Peter Mom

  Albert Meijer en Ben van Lier

  Het lijkt misschien een beetje vreemd dat Albert Meijer zijn bijdrage aan de slotbijeenkomst van de smartcitycursus begon met de vraag: wat is smart city? Waar was het dan de drie voorgaande sessies over gegaan? Nou ja, over smart cities. Meervoud, ze bestaan in allerlei soorten en maten.

 • Nieuwe vormen van mobiliteit

  Verslag van de derde bijeenkomst (31 mei 2016) - Mastercourse Smart Cities

  door: Peter Mom

  Frans Tillema en Marit de Jong

  De zelfrijdende auto is geen oplossing voor mensen zonder rijbewijs en smart mobility geen panacee voor alle verkeersproblemen. Na deze relativering schetste master-van-dienst Frans Tillema tijdens de derde bijeenkomst van de Mastercourse Smart Cities de geweldige potentie van smart mobility.

 • Het stimuleren van de economie

  Verslag van de tweede bijeenkomst (24 mei 2016) - Mastercourse Smart Cities

  door: Peter Mom

  Frank van Oort en Brian Benjamin

  Dat aansprekende smart city-toepassingen veelal te vinden zijn in metropolen als New York of Tokio en wij hier geen steden van dergelijke omvang hebben hoeft geen beletsel te zijn. Wie niet groot is moet slim zijn. Bijvoorbeeld door in niches actief te worden of cross-overs tussen sectoren te realiseren.

 • De bestuurlijke aanpak

  Verslag van de eerste bijeenkomst (17 mei 2016) - Mastercourse Smart Cities

  door: Peter Mom

  José Manshanden en Frank Vieveen

  Een sluitende definitie van het containerbegrip smart cities valt nauwelijks te geven. Wel is duidelijk dat het om nieuwe technologische mogelijkheden gaat en het beleid daarop achterloopt. Ook dat zich spanning voordoet tussen de veelal nog verticaal georganiseerde overheden en de voor smart cities essentiële opgave om horizontale verbanden aan te gaan voor samenwerking en het delen van data.