Artikel

Aanjager voor digitale transformatie

De eerste weken van de lockdown door COVID-19 bieden een waardevol inzicht. Wat opvalt is dat ‘orde’ en ‘chaos’ naast elkaar bestaan. Aanwezigheid in de fysieke wereld nam af, terwijl de voetafdruk in de digitale wereld exponentieel groeide. Overbelaste servers, storingen in de telecom en langzaam internet werden voor een land dat binnenshuis gevangen zat het ‘nieuwe normaal’.

Beeld: Getty Images

Uit deze ervaringen kan veel worden geleerd en er zijn parallellen te trekken met de digitale transformatieagenda van de overheid. De integratie van locatiegegevens met kernprocessen wordt steeds crucialer. Van het delen van informatie tussen afdelingen, het op afstand beheren van resources in het veld, tot het verbinden en communiceren met burgers; locatie-informatie is nodig voor op feiten gebaseerde besluitvorming. Door samen te werken met overheidsorganisaties weten we dat de grootste uitdaging in het aansturen van digitale innovatie niet de technologie is, maar het leiden van verandering.

Wij geloven in een stap voor stap aanpak en ‘samen leren’. Met living labs wordt de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en de academische wereld gevoed en dit faciliteert doelgerichte, snelle en wendbare oplossingen. Onze technologie, innovatieve aanpak, praktijkervaring, bewezen methodologie en kant-en-klare applicaties maken het mogelijk om overheidsprocessen te automatiseren. De druk op mensen en de IT-infrastructuur wordt verlicht en de aandacht kan op relevantere zaken gericht worden. Door samen te werken in een living lab leren we van elkaar en doen we kennis en ervaring op om de digitale transformatie succesvol aan te sturen met uw processen, best practices en onze technologie.

Proces

Ons werk met de waterschappen laat zien waartoe locatie-intelligentie in staat is. Een standaardproces is het schoonhouden van de watergangen en elk najaar vindt er een grootschalige operatie plaats. Veldinspecteurs bezoeken elke watergang om handmatig te controleren op obstructies (vegetatie of andere vervuilingen) die de doorstroming belemmeren of verminderen.

Wij werken al jaren samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta. In het najaar van 2018 is er een living lab gecreëerd om kunstmatige intelligentie in te zetten om het proces van het op afstand identificeren van niet schone watergangen te automatiseren. Samen hebben we een inspectiemodel ontwikkeld op basis van machine learning dat kan worden toegepast op satellietbeelden. In de testomgeving werd een herkenningspercentage van 98 procent behaald en bij uitrol 90 procent.

WDO Delta heeft daarmee een doorbraak geforceerd voor het reguleren van hun watersystemen door simpelweg de noodzaak van continue locatiebezoeken te elimineren. De medewerkers hoeven niet langer iedere watergang te controleren. De ‘slimme’ oplossing identificeert gebieden die fysiek moeten worden gecontroleerd en ‘menselijke intelligentie’ nodig hebben. In een gecontroleerde testomgeving heeft het waterschap een zelfregulerend watersysteem ontwikkeld – het eerste in zijn soort in Nederland.

Burgers gebruiken

Een ander belangrijk aspect voor de overheid is het verbinden, communiceren en samenwerken met burgers. Een website is simpelweg niet meer voldoende. Een gemeenschappelijk doel voor onze 355 gemeenten en hun burgers is het realiseren en beheren van een leefbare en veilige omgeving. Dit betekent snelheidscontroles in buurten, een afvalvrije stoep, functionerende straatverlichting, lege openbare vuilnisbakken en nog veel meer. Waarom zouden we burgers niet gebruiken als sensoren om gegevens te verzamelen? Ons aanbod voor burgerparticipatie is een verzameling van oplossingen en technologieën, ontwikkeld voor elke specifieke behoefte. Een goed voorbeeld is de vuurwerkapplicatie voor de gemeente Helmond. Helmond wilde de overlast op lokaal niveau aanpakken. En voor de gegevens vertrouwen zij sterk op hun burgers om incidenten te melden.

In 2018 hebben we een mobiele app geleverd voor hun specifieke lokale behoeften, waarbij de privacy van de burgers wordt gewaarborgd (AVG-conform). De app kan gratis worden gedownload op iOS en Android, en burgers kunnen in vier stappen nauwkeurige meldingen indienen, inclusief locatie en (indien nodig) foto’s.

Realtime-meldingen van burgers hielpen de gemeente om de overlast aan te pakken. Meer dan 600 klachten werden geregistreerd via de app in het eerste jaar, na promotie van burgemeester Elly Blanksma op sociale media. De app zal ook helpen bij het monitoren en handhaven van nieuwe wetgeving en de beperkingen die in 2020 zijn ingevoerd.

Een ander voorbeeld is onze ‘zo voel ik mij’ informatievoorziening. Recentelijk hebben we samen met Bolesian een COVID-19-dashboard ontwikkeld waarmee burgers hun emoties of gevoelens van veiligheid en geluk per locatie kunnen delen (ook AVG-conform).

Versnellen door samenwerken

Er is behoefte aan het vrijmaken van kenniswerkers en andere overheidsmiddelen voor analyse en datagedreven besluitvorming. Het digitaliseren van processen, het introduceren van automatisering en het verbinden met locatie-intelligentie zal dit niet alleen ondersteunen, maar ook tijd en geld besparen.

Wij zijn ervan overtuigd dat elk proces binnen de overheid een locatie heeft, en daarom is het logisch om locatie-intelligentie te gebruiken voor het optimaliseren van werkprocessen. Veelal is de onderliggende basis van deze oplossingen – de technologie en best practices – interdepartementaal en interbestuurlijk te gebruiken. Wat voor gemeente of waterschap A werkt, werkt ook voor B, C, D enzovoort. Met inachtneming van lokale behoeften.

De VNG stelt in hun project Samen Organiseren: ‘Samen werken aan één krachtige lokale overheid: dat is hét antwoord van gemeenten in deze tijden van snelle digitalisering.’ Onze methodiek ‘Samen Leren’ ondersteunt de projecten en initiatieven van de VNG door applicaties en modellen te delen met overheidsdiensten. In plaats van het wiel opnieuw uitvinden, bieden we een omgeving waarin samenwerking en het uitwisselen van applicaties en modellen mogelijk is. Met versnelling van de digitale transformatie als bijkomend voordeel.

Yashita Arora is Marketing Director bij IMAGEM

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.