ACM nu bevoegd om onderzoek te doen naar naleving DMA

ACM-bestuurslid Martijn Snoep roept bedrijven op om problemen met de toegang tot de digitale platforms van poortwachters te delen met de ACM. ‘Met de Digital Markets Act (DMA) hebben bedrijven meer groeikansen en worden consumenten beter beschermd in de digitale wereld. Nu wij de bevoegdheid hebben om onderzoek te doen, kunnen we effectiever samenwerken met de Europese Commissie aan kansen voor Nederlandse bedrijven in de digitale economie.’
Vanaf deze week heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bevoegdheden om onderzoek te doen naar de naleving van de Digital Markets Act (DMA). Deze wet moet zorgen voor meer kansen voor digitale bedrijven die afhankelijk zijn van de grote digitale platforms en die willen concurreren met deze platforms.
De ACM roept bedrijven op om problemen met de toegang tot de digitale platforms van poortwachters met hen te delen.
Denkt u dat een poortwachter de regels van de DMA overtreedt?
U kunt dit melden via Uw melding | ACM.nl
De regels van de DMA gelden voor een aantal specifiek aangewezen digitale platform aanbieders. Dat zijn de zogenoemde poortwachters, zoals Apple (o.a. voor haar dienst Appstore), Booking (Booking.com), Google (o.a. Google Search, YouTube), Meta (o.a. Facebook, WhatsApp) en Microsoft (o.a. voor Windows PC OS).
Voorbeelden van wat poortwachters moeten doen:
- Eerlijke voorwaarden bieden aan bedrijven wanneer zij apps in de appstore aanbieden.
- Bedrijven op aanvraag gratis toegang geven tot hun eigen data (ook klantgegevens).
- Bedrijven toegang geven tot gegevens over hoe goed hun advertenties het doen op het platform.
- Zorgen dat bijvoorbeeld apps en betaaldiensten van bedrijven kunnen aansluiten op en samenwerken (interoperabel zijn) met het besturingssysteem en de hardware van de poortwachter.
Lees ook: