In 1969 zette de mens voor het eerst voet op de maan. Met de woorden ‘one small step for man, a giant leap for mankind’ gaf Neil Armstrong goed weer hoe groot de stap voorwaarts was. Vijftig jaar later versnelt de technologische ontwikkeling verder.
Beeld: Dreamstime
De opwarming van de aarde en hoe we beter kunnen omgaan met energie zijn actuele maatschappelijke thema’s. Om goed te begrijpen wat we kunnen en zouden moeten doen, verzamelen we een vloedgolf aan data over de fysieke wereld. Hoe goed gaat dat eigenlijk?
Als tastbaar uitvloeisel van die grote vraagstukken ontving ik onlangs een reclamefolder. Mijn oog viel op een gericht voorstel om de verspilling van zon op mijn dak tegen te gaan. Het woord ‘verspilling’ raakt me op een of andere manier. In de digitale wereld en in ons werkveld zijn data de grondstof, en daar verspillen we nogal wat van.
Locatiedata is mainstream geworden voor werk en privé. Maar waar consumenten een vrij snelle digitale ontwikkeling doormaken onder invloed van de grote technologiereuzen, gaat de digitale transformatie bij overheid en industrie een stuk langzamer. Een groot onderzoek van McKinsey1 laat zien dat minder dan 1 procent van alle data geanalyseerd wordt. Als iemand je vertelt dat je minder dan 1 procent intelligent gebruikt, hoe voelt dat dan?
De hoeveelheid data verdubbelt elke twee jaar. Zelfs als we elk jaar twee keer zoveel data zouden analyseren dan het jaar ervoor, zouden we na vijf jaar nog slechts op 5 procent van het totaal zitten. Dat is beter dan nu, maar het zijn nog geen percentages waar we in de voorbeelden van energie, voedsel of zakgeld op politiek draagvlak kunnen rekenen. Ondanks een geweldige versnelling zullen we het eindresultaat als stilstand ervaren. Een omwenteling vraagt een grote sprong voorwaarts en dat vergt moed en vakmanschap.
Zelflerend
Allereerst moeten we afstappen van de jaren tachtig GIS (Geographic Information System)- en ETL (Extract-Transform-Load)-aanpak van data verzamelen, converteren, opslaan en ontsluiten. We kunnen on demand en realtime met data omgaan en dat gebeurt ook al! Deze geoketen noemen wij ‘geo-ops’, naar geospatial en operations, als oneindige lus van informatiestromen tussen de fysieke en digitale wereld.
Een tweede stap is het toepassen van kunstmatige intelligentie. Slimme modellen kunnen beter dan mensen bepaalde patronen in de toenemende digitale datastromen identificeren, en filteren naar wat relevant is voor ons. Deze modellen automatiseren datastromen en worden zelflerend, zodat we er geen omkijken naar hebben en onze focus houden op keuzes maken. Aanvullend zouden we veel meer onze krachtige visuele cortex moeten gebruiken door van tekst en cijfers naar meer visuele presentatie te gaan.
Modern gereedschap
Hoewel we dit vaak pas achteraf kunnen beoordelen, is de beste oplossing meestal de meest voor de hand liggende. Kijk naar hoe we een fundamentele wijziging als de energietransitie insteken: we gaan de verbrandingsmotor niet verder optimaliseren, maar stappen van fossiele brandstoffen over naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en water. Ons geowerkveld is dan wel mainstream geworden, maar onze wortels liggen in de geo, en uit je kernwaarde kun je kracht halen.
Coördinaten zijn de universele bouwstenen van de aarde en maken het beschrijven van hoe het was, is en zal worden eenvoudig. Wij zijn goed in het meten en duiden van gebeurtenissen en veranderingen. En omdat alle data tegenwoordig een locatie hebben, nemen we uit ons geospecialisme dus feitelijk een generieke oplossing mee. Want door locatie zijn alle data verbonden in ruimte en tijd, zowel aan elkaar als aan de fysieke wereld. Dát is de fundamentele aanpak waarmee we de sprong voorwaarts kunnen nemen.
Voor innovatief bouwen hebben we modern gereedschap nodig, en wij hebben die slimme softwaretechnologie voorhanden om de hele geo-ops keten tot een lus te maken: van Data Automatisering en Machine Learning engines tot realtime Digital Twin visualisatie, 5D dynamische analytics en interactieve Sturingsinformatie.
Basis
In Nederland zijn we al ver met het organiseren en goed landelijk ontsluiten van basisregistraties. Er is geen land in de wereld waar we zo’n goede geodata-infrastructuur hebben. Een fantastische basis voor overheid, burgers en bedrijfsleven om registraties (wat was) in te zien. Maar in een snel veranderende wereld zijn er voortdurend maatschappelijke vraagstukken die van ons vragen ook het heden (wat is) te bekijken én te analyseren, en daarna ook voorspellingen naar de toekomst te maken (wat zal zijn). Dát is nodig voor vraagstukken als klimaatverandering, veiligheid en energietransitie en hoe daar mee om te gaan, nu en in de toekomst.
Het tegengaan van die verspilling van data, tijd en intelligentie en die verbeteren is waar wij voor staan en de reden waarom ik elke dag opsta om aan het werk te gaan. We hebben de juiste technologie, aanpak en kundige mensen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen. We kunnen de digitale transformatie hetzelfde aanvliegen als de reis naar de maan 50 jaar geleden. Met nieuw inzicht, moed en vakmanschap kunnen we samen de sprong voorwaarts maken. Laten we starten met het analyseren van ALLE data.
Wouter Brokx is CEO bij IMAGEM
Bekijk hoe IMAGEM kan helpen om uw data effectief te analyseren op onze website.
1 McKinsey: Straight talk about big data, 2016