Nieuws

Amsterdam – na Kopenhagen – slimste stad ter wereld

Amsterdam staat op de tweede plaats in de Digital Cities Index 2022, een ranglijst voor stedelijke digitale transformatie. Kopenhagen, Amsterdam, Peking, Londen en Seoel presteerden het beste dankzij succesvolle open data-projecten, AI-gestuurde verkeersbeheersystemen en slim beheer van nutsvoorzieningen, die allemaal tot duurzame resultaten leidden.

Amsterdam staat op de tweede plaats in de Digital Cities Index 2022. | Beeld: Shutterstock

De Digital Cities Index 2022, geproduceerd door Economist Impact en ondersteund door NEC, is een ranglijst van 30 wereldsteden op vier thematische pijlers: connectiviteit, diensten, cultuur en duurzaamheid. Van de top 10 steden van de index zijn er vier in Europa (Kopenhagen, Amsterdam, Londen en Parijs), drie in Azië (Beijing, Seoul, Singapore) en twee in de VS (New York en Washington DC).

Kopenhagen, Amsterdam, Peking, Londen en Seoul presteerden het beste, met succesvolle open data-projecten en grote stappen in slimme, door technologie aangedreven duurzaamheidsprojecten zoals nutsbeheer.

Verwacht wordt dat slimme steden economische groei en innovatie zullen stimuleren.

Steden met zeer gedefinieerde doelen realiseerden de grootste voordelen: Europese steden hadden zeer impactvolle verkeersbeheersystemen, terwijl Peking vooruitgang boekte met behulp van toegepaste digitale technologieën – de luchtvervuiling aanpakken, de nutsvoorzieningen optimaliseren en de deeleconomie promoten. De Atlantische natiesteden leidden in open data-innovatie met een hausse in reis- en mobiliteitsapps.

Duurzaamheid

Duurzaamheid was het grootste impactgebied dat in het witboek werd benadrukt, waarbij toonaangevende slimme steden grote winsten op het gebied van luchtkwaliteit realiseerden door middel van slim beheer van nutsvoorzieningen. Duurzaamheid behaalde de hoogste algemene scores, waarbij Kopenhagen, Seoul en Toronto het hoogst scoorden voor hun gebruik van digitale technologie om stedelijke duurzaamheid te ondersteunen.

Slimme steden beginnen al stedelijke landschappen te transformeren door AI-, IoT- en 5G-technologieën te combineren om de levenskwaliteit en stedelijke duurzaamheid voor miljarden burgers over de hele wereld drastisch te verbeteren. Naarmate steden over de hele wereld snel blijven groeien, neemt ook de noodzaak toe om de openbare diensten te moderniseren.

Verwacht wordt dat slimme steden economische groei en innovatie zullen stimuleren, waarbij 5G alleen al in 2035 een wereldwijde mobiliteits- en transportmarkt van naar schatting $ 660 miljard mogelijk maakt.

Download hier het rapport.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren