Nieuws

Apeldoorn wil hotspot zijn op het gebied van veiligheid en digitalisering

Waar Wageningen goed is op het gebied van food en in Nijmegen in gezondheidszorg, wil Apeldoorn een hotspot worden op het gebied van veiligheid en digitalisering. Het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen hun krachten hebben gebundeld, heeft nationale ambities.

Het kenniscentrum is geen Apeldoorns feestje, vertelt René Westra in een interview op dutchIT-channel. Hij is directeur Veiligheid en Digitalisering bij Saxion Hogeschool en één van de drijvende krachten achter het CVD. “We willen nationale impact hebben. Waar mogelijk gaan we graag kenniscoalities aan.”

Het CVD begon in oktober 2021 als een initiatief van de Universiteit Twente, de Politieacademie, de gemeente Apeldoorn, Saxion Hogeschool, ROC Aventus en de Koninklijke Marechaussee, met oud-politicus Lodewijk Asscher als belangrijke aanjager. Doel was een centrum te starten voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op het gebied van veiligheid en digitalisering.

Kennis delen

Het CVD heeft op dit moment vier focusgebieden, vertelt Westra. “De eerste is ‘kritieke data en infrastructuur’. Het beschermen van de kwaliteit van data is essentieel voor het opereren van een organisatie. Nummer twee is ‘actiegerichte informatie’, oftewel het vergroten van de klassieke en digitale veiligheid met behulp van data. Punt drie is ‘cyberweerbaarheid’. Hoe ga je veilig en verantwoord met digitale systemen om? Het laatste focusgebied is ‘learning communities’. We willen kennis met elkaar gaan delen om samen slimmer te worden.”

Voor de Belastingdienst is de ontwikkeling van digitaal vaardig personeel een belangrijk motief om mee te werken aan het centrum. Maarten Bles, afdelingshoofd Mens & Organisatie IV bij de Belastingdienst: “We gaan daar kennis halen, maar zeker ook brengen. We zijn één van de grootste IT-bedrijven van Nederland. In Apeldoorn hebben we een IT-tak met ongeveer 2.500 medewerkers, landelijk zijn dat er ruim 3.000. We hebben een interessante maar complexe inrichting. Daarom is er een constante behoefte aan goed en betrokken personeel. In Apeldoorn zit een belangrijk deel van die populatie, dus we zijn erbij gebaat dat die plaats interessant is voor studenten en jonge mensen. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd bij een organisatie zoals die van ons iets hoger. Als je dat kunt combineren met talentvolle studenten dan kunnen er heel mooie dingen ontstaan.”

Praktijkgericht

Sinds het nieuws van de opening krijgt het CVD veel verzoeken, ook vanuit de Randstad. Ze werken daarbij samen met onder andere Security Delta dat in Den Haag gevestigd is. “Security Delta werkt meer internationaal en beleidsmatig, met een oriëntatie op de politiek in Den Haag,“vertelt Westra. “Wij zijn meer praktijkgericht en georiënteerd op de samenwerking met de partners op het terrein van onderwijs en onderzoek en zeker ook de maatschappelijke uitdagingen rondom het thema ‘Leven Lang Ontwikkelen’.”

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.