Blog

AWS biedt nu een Haven-compatibele configuratie voor Kubernetes

Haven is een VNG standaard voor platform-onafhankelijke cloud hosting. Met Haven kunnen gemeenten op uniforme wijze applicaties hosten (zoals websites) zonder dat zij daarvoor hun IT infrastructuur hoeven aan te passen. AWS biedt nu een Haven-compatibele configuratie voor Kubernetes.

Beeld: AWS

AWS heeft samengewerkt met de Haven standaard eigenaar, VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), om de referentie-implementatie aan alle Nederlandse klanten te leveren. De onlangs gelanceerde oplossing automatiseert het creëren van onderliggende infrastructuur en implementeert een specifiek geconfigureerd EKS Kubernetes-cluster met versleutelde AMI’s voor de worker nodes, monitoringtools ingeschakeld en beveiligingsverbeteringen die resulteren in een Haven-conforme implementatie.

Wat is de Haven standaard?

AWS heeft VNG – Common Ground een referentie-implementatie geleverd zodat gemeenten en leveranciers eenvoudig een Haven-omgeving kunnen inrichten op hun AWS infrastructuur. VNG – Common Ground is een community waar gemeenten samenwerken om de informatievoorziening eenvoudiger en efficiënter te hervormen door data los te koppelen van werkprocessen en applicaties. De oplossingen die de Common Ground creëert moeten voor alle gemeenten beschikbaar en herbruikbaar zijn. Hierdoor kunnen zij modern en flexibel inspelen op maatschappelijke uitdagingen. De Haven standaard, een standaard voor platformonafhankelijke cloudhosting, maakt dit mogelijk. AWS´ referentie-implementatie is eerder getest door de Haven Compliancy Checker en bevat een selectie van best practices van AWS EKS binnen onze codebijdrage, bovenop de minimale stappen die een standaard EKS-cluster Haven-compliant maken. Dit zorgt ervoor dat klanten door het implementeren van deze referentie hun cluster op een eenvoudige wijze veilig en productieklaar kunnen maken.

Wat is Kubernetes?

AWS-containerservices maken het eenvoudiger om uw onderliggende infrastructuur te beheren, zowel on-premises als in de cloud, zodat u zich kunt concentreren op innovatie en uw zakelijke behoeften. Kies ervoor om uw containers op AWS uit te voeren voor beveiliging, betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Kubernetes: Amazon Elastic Kubernetes Service (Amazon EKS) is een beheerde containerservice voor het uitvoeren en scalen van Kubernetes-applicaties in de cloud of on-premises. AWS heeft drie container producten. We bieden Amazon ECS, een volledig beheerde container service. Daarnaast bieden we voor onze klanten die liever een beheerde Kubernetes-service hebben, Amazon EKS. Met Amazon EKS kunt u profiteren van alle prestaties, scaling, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de AWS-infrastructuur, evenals integraties met AWS-netwerk- en beveiligingsservices, zoals load balancers (ALB’s) voor lastenverdeling, AWS Identity en Access Management (IAM)-integratie met op rollen gebaseerd toegangsbeheer (RBAC) en AWS Virtual Private Cloud (VPC)-ondersteuning voor pod-netwerken. Klanten die zich liever geen zorgen maken over servers of clusters en containers op taakniveau willen beheren, kunnen gebruik maken van ons serverless-containeraanbod, AWS Fargate. Met Fargate wordt voor u de servers ingericht, beheerd en beveiligd door applicatie-isolatie by design.

Hoe kun je ermee aan de slag?

Ga naar https://haven.commonground.nl/techniek/aan-de-slag/aws, hier vindt u de technische documentatie met uitleg over de standaard en hoe u Haven op uw huidige IT-infrastructuur kunt installeren, inclusief AWS’ referentie-implementatie om de AWS EKS-oplossing eenvoudig te implementeren. Vanaf nu kunnen gemeenten en leveranciers applicaties bouwen bovenop de Haven standaard binnen AWS-infrastructuur door gebruik te maken van de Haven-conforme referentie-implementatie voor AWS EKS.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren