Drie winkansen van de cloud in de publieke sector

De afgelopen jaren hebben laten zien dat er snel gehandeld moet kunnen worden door de overheid als de zoveelste crisis zich voordoet. Er staat nu eenmaal veel op het spel; onder meer het vertrouwen in de sector. Daarom is de cloud harder nodig dan ooit in de publieke sector.
Hoe sneller een crisis het hoofd wordt geboden, hoe beter. Met de cloud, kunnen snel resources worden ingezet als ze nodig zijn. Bijvoorbeeld door heel snel nieuwe applicaties te ontwikkelen en uit te rollen. Hierdoor kunnen teams sneller en vaker experimenteren en innoveren. Gaat een experiment niet zoals verwacht? Dan kan de inrichting vervolgens weer snel ongedaan worden gemaakt. Iets wat essentieel is in tijden van nood. Buiten dat blijven innig verweven zaken als betere efficiency, cybersecurity en schaalbaarheid belangrijk. Migreren naar de cloud is dan ook een must. Amazon Web Services (AWS) legt uit waar de grootste kansen liggen voor de publieke sector en wat de voordelen zijn.
Eerst de verschillende soorten architecturen in het kort: bij on-premise heb je eigen servers op eigen locaties staan. Bij private cloud zet je eigen servers in een datacenter van iemand anders. Bij public cloud gebruik je bijvoorbeeld de servers van AWS die in de lokale datacenters van AWS staan. Bij hybrid cloud gaat het om een mix van on-premise en public cloud.
Winkans 1: kostenbesparing via right-sizing
Right-sizing is kortweg het matchen van daadwerkelijk gebruik met waar je voor betaalt. Het is één van de grootste voordelen van de public cloud. Kijken we naar on-premise dan betaal je altijd het volle pond voor de hele periode van gebruik. Het gaat vaak om langdurige, dichtgetimmerde contracten. En dat terwijl je lang niet altijd de volledige capaciteit benut.
Zit je in de public cloud? Dan heb je dat probleem niet. Want dan kan je de capaciteit ieder moment naar wens finetunen. AWS geeft gebruikers alle benodigde tools om hun verbruik nauwgezet te analyseren zodat altijd een zo precies mogelijke match gevonden kan worden. Het is belangrijk om hier direct mee te starten zodat ook in de public cloud geen onnodige capaciteit wordt ingekocht.
Winkans 2: betere beveiliging
Nog een voordeel van de public cloud ten opzichte van een on-premise opzet? Je hoeft niet te investeren in duurbetaalde (cybersecurity) professionals.
Neem nu AWS als voorbeeld. Sinds 2006 runt zij een alsmaar groeiend, wereldwijd netwerk aan datacenters. Daarbij werken talloze professionals aan de 24/7-beveiliging van de locaties en het onderhoud van de servers. Dankzij deze schaal kunnen ze blijven investeren in nieuwe locaties, ISO- & CSTAR-certificeringen, professionals en voldoen aan alle relevante en nieuwe wet- en regelgeving. Daardoor kan AWS organisaties bedienen die zware eisen stellen aan cybersecurity, waaronder die in de publieke sector.
Winkans 3: hoe veerkrachtiger de infrastructuur, hoe beter
Stel, het ondenkbare gebeurt en onderdelen van je infrastructuur worden geraakt. Hetzij door natuurlijke rampen, conflicten of ransomware-aanvallen, hetzij door iets simpels als een verkeerd doorgevoerde netwerkconfiguratie.
De snelheid waarmee deze onderdelen vervolgens weer draaien, noemen we de veerkrachtigheid van de infrastructuur. Als je op dit punt on-premise met public cloud vergelijkt, wint de laatste makkelijk. Bij on-premise heb je vaak met back-up tapes te maken die meestal weer opgeslagen worden in aparte locaties. Gaat er iets mis? Dan ben je aan het rennen, rijden én vliegen om de tapes naar de juiste locatie te krijgen en zoveel mogelijk data te herstellen of veilig te stellen.
Bij public cloud heb je dat niet. De meest simpele manier om het uit te leggen is dat het een kwestie is van inloggen, een recente automatische back-up kiezen en herstellen naar een andere server. Het mooiste is, dit doe je waar je ook bent én je hoeft er de deur niet voor uit.
Hoe ziet zo’n migratie eruit?
Bij Portbase, een havengemeenschap van 15.000 actieve gebruikers, migreerden ze het Port Community System (PCS) van een private cloud naar de public cloud van AWS. Via PCS wisselen logistieke partijen data uit met elkaar en met de havenautoriteiten. “Op deze manier garanderen we betrouwbaarheid voor onze 4.000 klanten. Voor nu én de langere termijn”, aldus COO Peter de Graaf.
Hiermee opereren ze veel flexibeler, hebben ze realtime inzicht in het functioneren van hun services én kunnen ze snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Uitbreidingen zijn nu in een handomdraai toe te voegen.
Samen met consultancypartners als Xebia werkten ze een jaar aan de migratie. Bij die tijd was het overtuigen van de rest van het MT en de aandeelhouders inbegrepen. Tot slot kreeg het Portbase team extra training – onder meer van Xebia – voor het onderhouden van PCS in de AWS-cloud.