Artikel

Innovatie rijksoverheid krijgt impuls

Beeld: Shutterstock/iBestuur

Goed nieuws voor IT-organisaties binnen de Nederlandse overheid die meer innovatiemogelijkheden willen voor bijvoorbeeld digitale transformatie of duurzaamheidsprojecten: Amazon Web Services (AWS) heeft onlangs een raam­overeenkomst getekend met het Strategisch Leveranciersmanagement Rijk (SLM Rijk). SLM Rijk ondersteunt en adviseert overheidsinstellingen bij de aanschaf van software, cloudproducten en -diensten.

De raamovereenkomst bevat voorwaarden die inkopers zekerheid bieden over de toepasselijke wettelijke kaders, zoals de AVG. Verder bevat de overeenkomst gestandaardiseerde (commerciële) voorwaarden zodat er eenvoudiger kan worden ingekocht en geen aparte contractonderhandelingen hoeven plaats te vinden.

”Met deze overeenkomst kunnen ministeries en overheidsinstanties met AWS samenwerken op basis van vooraf vastgestelde voorwaarden. We bieden hiermee noodzakelijke contractuele zekerheid die organisaties van de centrale overheid in staat stellen AWS-cloud te kunnen inkopen én gebruiken. Daarbij kunnen ze het hoogste niveau van beveiliging bereiken én voldoen aan vereisten rondom compliance en regelgeving”, aldus Henrique Bernard van SLM Rijk.

“We danken SLM Rijk voor het vertrouwen in onze organisatie en diensten. AWS is geen marketingbedrijf, maar een bedrijf van bouwers. Wij zitten maar in één business en dat is cloud. In 2022 hebben we maar liefst 3.332 nieuwe services en features gelanceerd. Zo’n 90 procent daarvan komt bij onze klanten vandaan. Hiervoor zijn we extreem dankbaar en we kijken ernaar uit de Nederlandse overheid te ondersteunen bij de verwezenlijking van hun digitale ambities”, aldus Stephano Bosman, AWS Benelux.

In het kader van deze overeenkomst heeft AWS bijgedragen aan de succesvolle afronding van een Data Protection Impact en Data Transfer Assessment (DPIA en DTIA). Hieruit blijkt onder meer dat de overheid AWS-diensten kan gebruiken en dat er geen bekende hoge gegevens­beschermingsrisico’s zijn wanneer een aantal aanbevolen mitigerende maatregelen wordt opgevolgd.

Onderdeel strategisch rijksoverheidsbeleid

De overeenkomst is onderdeel van het voornemen van het Rijk om overheids­organisaties op een verantwoorde manier te laten innoveren met clouddiensten. AWS is sinds 2019 bezig geweest met SLM Rijk om deze overeenkomst op te stellen. Zo biedt AWS out-of-the-box landing zones die gebruikers in staat stellen om clouddiensten te gebruiken in overeenstemming met het Baseline Informatie­beveiliging Overheid (BIO) normen­kader en de NEN7510 standaard voor de gezondheidszorg.
Om zeer gevoelige gegevens, zoals persoonlijk identificeerbare informatie (PII), medische informatie, financiële data en intellectueel eigendom te beschermen én veilig te verwerken kan bovendien gebruik worden gemaakt van ons AWS Nitro-systeem.

Hoe de overeenkomst in elkaar steekt

De overeenkomst bestaat uit twee lagen. Ten eerste is er de Foundation Tier. Deze laag is gericht op organisaties die aan het begin van hun AWS cloudreis staan. Het bestaat uit budget voor training en certificering van medewerkers en korting op inzet van experts van het AWS Professional Services team. Verder zijn er workshops om bijvoorbeeld cloud business cases te ontwikkelen of om een proof of concept uit te werken.
De tweede laag is de Government Tier (GOV Tier). Deze is gericht op overheidsorganisaties die al in de cloud werken en wiens cloudverbruik groter is. Bij de GOV Tier dienen organisaties zich te committeren aan een minimale jaarlijkse uitgave. Naast dezelfde voordelen en versnellers als de Foundation Tier biedt de GOV tier toegang tot jaarlijkse kortingen op basis van de collectieve uitgaven van alle deelnemende overheidsorganisaties.
Daarnaast introduceert AWS binnen deze GOV Tier een goedkopere support optie. Dit is ideaal als de Enterprise Support Service niet bij de organisatie past. Deze goedkopere optie heeft wel een aantal verschillen zoals het ontbreken van een vaste Technical Account Manager (TAM).

Hoe kunnen overheidsorganisaties starten met AWS?

Om gebruik te maken van de gestandaardiseerde voorwaarden, doet u een aankoop via een bestaand contract, raamwerk of nieuwe aanbestedingsprocedure. Om deel te nemen aan de Foundation Tier ondertekent u enkel de voorwaarden van het framework agreement. Om gebruik te maken van de Government Tier en bijkomende kortingen spreekt u met AWS een minimaal verbruik af voor 3 jaar en contracteert u voor dezelfde periode AWS support. Partners geven de korting van de Government Tier voor 100 procent door aan de klant.

Kijk online mee met re:Invent

Wilt u meer weten over innoveren met AWS? Ontdek dan hier het gratis online deel van re:Invent, het bekende event van AWS dat dit jaar tussen 27 november en 1 december gehouden wordt.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren