Nieuws

Terugblik op de AWS Summit Brussel

Op 31 maart keerde de Amazon Web Services (AWS) Summit terug naar The Egg in Brussel. De fysieke conferentie was gratis toegankelijk en trok cloud-enthousiastelingen aan uit zowel de publieke als private sector voor een dag die in het teken stond van digitale transformatie.

Bekijk hier de AWS Summit Brussels-keynote en alle opnames van breakout-sessies

Max Peterson, VP AWS Public Sector en Isabella Groeger-Cechowicz, VP AWS Public Sector EMEA verzorgden de keynote van het evenement. Zij bespraken hoe AWS klanten ondersteunt en zich inzet op belangrijke thema’s zoals privacy, bescherming van (persoons)gegevens, duurzaamheid en sociale impact.

Digitale transformatie mogelijk maken met data-beveiliging en -bescherming

AWS is de enige Amerikaanse cloudprovider die heeft verklaard dat ze zich houdt aan de Infrastructure as a Service Gedragscode voor het wisselen van cloudprovider en het overdragen van data (SWIPO). Tevens heeft AWS onlangs services aangekondigd die voldoen aan de Gedragscode voor gegevensbescherming van CISP, voor extra zekerheid in het kader van de AVG.

Klanten worden veerkrachtiger in een tijdperk van digitale dreiging

Klanten zien de cloud als de eerste stap naar digitale transformatie. Philippe Merle, voorzitter van de Cloud Council bij de Europese Commissie vertelde hoe AWS en de cloud een belangrijk onderdeel vormen van de digitale transformatiestrategie van de Commissie. Philippe vertelde dat zij 7 jaar geleden aan hun cloudreis zijn begonnen en nu de grootste cloudbroker zijn van alle EU-instellingen.

Innoveren met AWS om duurzaamheidsdoelen te bereiken

Amazon was in 2019 mede-oprichter van The Climate Pledge en deed de toezegging om tegen 2040 CO2-neutraal te zijn, 10 jaar voor Paris Agreement. In maart kondigde AWS de Customer Carbon Footprint Tool aan, waarmee klanten hun ecologische voetafdruk kunnen monitoren, analyseren en verkleinen. Klanten kunnen doelstellingen voor koolstofreductie vaststellen om strategieën te ontwikkelen om de emissies te verminderen.

Klanten gebruiken data met AI/ML om omgevingen en gemeenschappen te beschermen

Gastspreker Kirsten Schuijt, CEO van het WWF Nederland, sprak met het publiek over hoe AWS hun Forest Foresight “early warning system” aanstuurt om ontbossing te voorkomen. WWF doorliep eerst een pilot met Forest Foresight in Gabon, waar de de pilot leidde tot de ontdekking van illegale goudwinning. In realtime werd 30 hectare van het tropische regenwoud van Gabon gered. Momenteel werkt WWF samen met de overheid om dit systeem landelijk uit te rollen.

Training om sociale verantwoordelijkheid wereldwijd te vergroten

Organisaties die innoveren met cloudoplossingen voor hun gemeenschappen, hebben geschoolde cloudmedewerkers nodig. In de Europese publieke sector zegt 70% van de organisaties dat ze hun overstap naar de cloud versnellen om digitale diensten aan hun burgers te leveren. 63% zegt echter niet over de benodigde vaardigheden te beschikken. Deze maand kondigde AWS twee gratis trainingsinitiatieven aan om individuen te helpen fundamentele cloudvaardigheden op te bouwen. Lees hier meer over deze programma’s.

AWS Cloud Labs in Nederland stimuleren lokale innovatie

AWS kondigde ook de lancering aan van het AWS Cloud Lab in Haarlem. Het AWS Cloud Lab is gevestigd in het innovatiecentrum CupolaXS en biedt digitale ondersteuning aan het MKB. CupolaXS brengt internationale en lokale bedrijven op één plek samen met de benodigde middelen voor digitale transformative en groei door middel van technologie. Lees hier meer over de samenwerking.

Bekijk hier de AWS Summit Brussels-keynote en alle opnames van breakout-sessies

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren