Artikel

Vier techtrends waar de publieke sector niet omheen kan

De Miami Miller School of Medicine maakte een digital twin van een mens om zo gegevens te verzamelen om behandelingen te testen voordat ze in het echt worden toegepast. | Beeld: Miller School of Medicine

Kunstmatige intelligentie (AI) is een hot topic. Maar met welke drie andere belangrijke trends moeten overheden (en burgers) rekening houden in 2023? Simpel: cloud, digital twins en quantum computing. Amazon Web Services (AWS), met vier kantoren in de Benelux, geeft haar perspectief op deze trends.

1. Meer AI/ML toepassen om betere resultaten te boeken

De experts weten het: artificial intelligence of AI komt in verschillende gradaties. De AI dat we nu bijna dagelijks gebruiken in tal van toepassingen is vooral Machine Learning ofwel ML. Nu zit ML al in meer of mindere mate ingebakken in zo’n beetje elk modern softwarepakket. Wij verwachten dat de toepassing ervan steeds uitgebreider gaat worden.

Wat aan de oppervlakte minder zichtbaar is? Dat AI – kort door de bocht – voor goede resultaten afhankelijk is van de cloud. Hoe geavanceerder de algoritmes en hoe meer data er geanalyseerd moeten worden, hoe meer rekenkracht van krachtige cloudservers er aan te pas moet komen om een berekening te voltooien.

Nu ondersteunen we al sinds 2010 overheidsorganisaties die de cloud instappen omwille van efficiency en schaalbaarheid. ML helpt, in combinatie met de cloud, om de overheid de volgende stap te laten zetten: goede learnings uit enorme kwalitatieve datasets halen en die om te zetten in praktisch beleid.

Wij raden overheidsorganisaties aan om een goede datamanagementstrategie uit te werken.

Neem het Radboud Universitair Medisch Centrum (RUMC). Dat ontwierp tijdens het begin van de COVID-19-pandemie de Grand Challenge: een gratis online platform om overwerkte radio­logen te ondersteunen. Het inmiddels op AWS draaiende platform laat radiologen, artsen en onderzoekers ML-modellen voor klinische toepassingen op schaal bouwen, trainen en implementeren. Een voorbeeld hiervan is CO-RADS. Een snel en nauwkeurig ML-model dat – aan de hand van CT-scans van longen – grote aantallen patiënten helpt diagnosticeren.
Om optimaal te kunnen profiteren van ML en te kunnen vertrouwen op de analyses, is het belangrijk om relevante kwaliteitsdata te hebben. Wij raden overheidsorganisaties dan ook aan om een goede datamanagementstrategie uit te werken.

2. De cloud inzetten om ervaringen van burgers te verbeteren

Moderne burgers verwachten een probleemloze ervaring bij hun contacten met de overheid. Klantvriendelijkheid staat voorop bij de supermarkt of kledingwinkel om de hoek, restaurant in de buurt of het hotel tijdens een vakantie. Waarom dan niet bij een overheidsorganisatie?
Gelukkig springen steeds meer overheden in op deze uitdaging.

Zo’n vooruitstrevende overheid is het Californische Los Angeles County. Het Internal Services Department (ISD) van LA County werkte met een legacy contactcenter dat zorgde voor veel uitdagingen. Denk aan lange wachttijden voor bellers (zowel burgers als collega’s) en bijna geen self-service of automatiseringsopties.

Door AWS Cloud Services te integreren, kon ISD simpele aanvragen automatiseren en zo de wachttijden verkorten. Daar bovenop werden nieuwe self-service opties aangeboden die zorgden voor 17 procent minder inkomende calls. En de kers op de taart was de 60 procent besparing op het gebied van on-premise infrastructuur en licentiekosten.

Zoals we bij de eerste trend al zagen, is dit slechts het begin. Naast ML zorgen Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics ervoor dat overheden steeds meer mogelijkheden krijgen om burgers nog beter van dienst te zijn.

3. Meer doen met digital twins en grootschalige simulaties

Een digital twin is een digitale kopie van een fysiek of digitaal systeem waarbij allerlei scenario’s worden getest met echte of gesimuleerde data. Ook hier zijn rekenkracht en beschikbaarheid van de cloud belangrijke factoren die het verschil maken. Want dat laat je, in combinatie met ML, IoT en geavanceerde applicaties, meer realistische simulaties uitvoeren op veel grotere schaal tegen een fractie van de kosten.

Zorgverleners kunnen met de digital twin soorten behandelingen testen en evalueren voordat ze in het echt worden toegepast.

Hoe overheidsorganisaties hiervan kunnen profiteren? Een recent project van de Miami Miller School of Medicine in Florida is een mooi voorbeeld. Eerder dit jaar kondigde de universiteit een onderzoeksproject aan om een digital twin te maken van een mens. Via sensoren op het lichaam en in de leefomgeving werden gegevens verzameld over de gezondheid, conditie en omstandigheden waaraan deze persoon werd blootgesteld. Met deze gegevens kunnen zorgverleners de digital twin gebruiken om soorten behandelingen te testen en evalueren voordat ze in het echt worden toegepast. Belangrijk om zeer gerichte behandelingen aan te bieden.

4. Experimenteren met quantum computing

Quantum computing is een veelbelovende technologie waar AWS al jarenlang aan werkt. Quantum computers hebben een veel grotere rekenkracht dan huidige generatie maar de tech staat vooralsnog nog in haar kinderschoenen.
Dankzij de cloud krijgen steeds meer organisaties toegang tot deze kostbare technologie. Zo lanceerde AWS een
paar jaar geleden Amazon Braket, een pay-as-you-go quantum computingdienst die is ontworpen om wetenschappelijk onderzoek en softwareontwikkeling op dit gebied te versnellen. Dit laat organisaties relatief makkelijk met verschillende soorten quantum hardware experimenteren.

Omdat wij sterk in het potentieel van quantum computing geloven, blijven we hier volop in investeren – zowel op praktisch als fundamenteel wetenschappelijk niveau. Wij moedigen overheidsorganisaties aan om samen met ons deze nieuwe technologie te verkennen en ontwikkelen. Is deze technologie eenmaal klaar voor marktintroductie, dan gaan de ontwikkelingen zo hard dat het moeilijker zal zijn om bij te blijven.

Wij geloven sterk in het potentieel van quantum computing.

Hoe verder?

Overheidsorganisaties met een sterk digitaal fundament zijn efficiënter, klantvriendelijker en toekomstbestendiger. Snellere toegang tot én beter inzicht in data in het algemeen zijn de sleutel tot verdere innovatie: of dat nu AI/ML is of quantum computing. De AWS Cloud zorgt voor die snelle toegang.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren