Artikel

Waarom is nu een goed moment voor digital twins?

Elke dag horen wij van onze klanten dat ze Digital twins willen implementeren voor het verbeteren van de operationele activiteiten, het productaanbod en de waarde die ze aan hun eigen eindklanten willen leveren. Digital twins zijn virtuele replica’s van fysieke systemen die regelmatig worden geupdate met real-world data om de structuur, status en het gedrag van die systemen weer te geven.

Beeld: AWS

Het concept van twins is niet nieuw en dateert uit de eerste dagen van het ruimtevaartprogramma. De Apollo 13-missie in de jaren 70 is een vroege toepassing van twins die diende om de status van het beschadigde ruimtevaartuig te modelleren, problemen op te lossen en een veilige terugkeer van de astronauten naar de aarde mogelijk te maken. Tegenwoordig worden de basisprincipes van digital twins zoals toegepast in product lifecycle management (PLM), vaak toegeschreven aan wetenschapper Michael Grieves, die het concept in de jaren 00 ontwikkelde, en John Vickers van NASA, die de term digital twin in 2010 bedacht.

Tegenwoordig zetten klanten digital twins in op een groot aantal terreinen, zoals technisch ontwerp van complexe apparatuur, levensechte 3D-omgevingen, preventief onderhoud, activiteiten binnen industriële faciliteiten, precisiegeneeskunde, digitale landbouw, productie, stadsontwikkeling, en recentelijk ook voor metaverse-toepassingen.

Digital twin is meer dan alleen een nieuwe marketingterm voor bestaande methodes

De term digital twins wordt echter breed gebruikt. Zo wordt het ook ingezet voor traditionele methodes, zoals technische computersimulaties, CAD-modellen, IoT-dashboards en gaming-omgevingen. Dit heeft voor verwarring gezorgd onder mensen die zich afvragen hoe het simpel hernoemen van bestaande methodes tot nieuwe inkomstenbronnen kan leiden. Ter verheldering: digital twin is meer dan alleen een nieuwe marketingterm voor bestaande methodes. Het is veeleer een nieuwe technologie die pas de afgelopen paar jaar in opkomst is met het samenkomen van at-scale computing, modelleermethodes en IoT-connectiviteit. Wanneer u van start gaat met een digital twin-traject, is het startpunt het terugwerken vanuit de use case om de juiste technologie voor uw oplossing te kunnen bepalen.

Om klanten te begeleiden, hebben we een framework ontwikkeld dat bestaat uit vier niveaus. Dit framework ondersteunt bij het categoriseren van de use cases en geeft inzicht in de diensten, data, en modellen die nodig zijn om digitale twin-oplossingen te bouwen en toe te passen.

Vier technologieën

Als we kijken naar de definitie van digital twin, beginnen we met vier belangrijke technologieën die nodig zijn om digital twins op schaal te ontwikkelen en toe te passen: data van het fysieke systeem, IoT-connectiviteit, modelleermethodes en at-scale computing. Elk gebied werd de afgelopen 20 jaar parallel ontwikkeld, en het is pas sinds 2020 dat we de convergentie van deze vereiste technologieën voor digital twins op schaal zien.


Het digital twin-framework van AWS bestaat uit vier niveaus. Beeld: AWS


Belangrijke technologieën om digital twins te ontwikkelen. Beeld: AWS

Digital twins makkelijk gemaakt

AWS heeft ‘AWS IoT TwinMaker’ geïntroduceerd om ontwikkelaars te helpen om makkelijk en snel digital twins van real-world-systemen te ontwikkelen zoals fabrieken, gebouwen, industriële uitrusting en productielijnen. Ontwikkelaars kunnen data afkomstig uit verschillende bronnen, zoals videocamera’s, sensoren en zakelijke applicaties, samenvoegen in een kennisgrafiek die de real-world-omgeving simuleert. Dit kan bedrijven helpen om de operationele efficiëntie te verbeteren en de downtime in hun processen te verminderen. Wacht daarom niet langer: start nu met digital twins.

Eerstvolgende webinar: Digital Twins op AWS
Meldt u nu aan voor onze webinar over ‘Digital Twins on AWS’ en ontdek hoe het werkt, wat de use-cases zijn en hoe u eenvoudig aan de slag kunt. Geef u snel op!

AWS biedt nu een Haven-compatibele configuratie voor Kubernetes
Haven is een VNG standaard voor platform-onafhankelijke cloud hosting. Met Haven kunnen gemeenten op uniforme wijze applicaties hosten (zoals websites) zonder dat zij daarvoor hun IT infrastructuur hoeven aan te passen. Lees meer.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren