Personalia

Bert Hubert, lid Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, legt functie neer

Bert Hubert, toezichthouder op de geheime diensten, heeft vrijdag zijn ontslag ingediend als toezichthouder bij de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Hij kan zich persoonlijk niet vinden in de voorgestelde uitbreidingen van de bevoegdheden van de diensten. BZK en Defensie willen het aftappen van internetkabels en het hacken van apparaten makkelijker maken.

Bert Huber | Beeld: Cyberhelden

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) keurt vooraf hacks, kabeltaps en andere gevoelige operaties van inlichtingendiensten AIVD en de MIVD goed. Het toezicht op de diensten wordt ingrijpend gewijzigd: de toets vooraf wordt beperkt en in plaats daarvan moet de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) tijdens en na operaties in de gaten houden of de diensten zich aan de wet houden. Dat zou sneller en ‘dynamischer’ zijn en beter passen bij het werk van de diensten, vindt het kabinet. Deze maand moet het wetsvoorstel naar het parlement gaan.

Bert Hubert, toezichthouder op de geheime diensten, legt zijn functie neer vanwege grote zorgen over een aanstaande inlichtingenwet. Hubert was sinds 2019 de technische expert van de Toetsingscommissie.

Hij licht zijn motivatie toe in een interview in NRC van 9 september 2022.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren