Blog

Bocht voor bocht

De route van digitale transformatie wordt net als het beklimmen van de Passo Pordoi: bocht voor bocht, stap voor stap en op elk plateau een nieuw succes te vieren!

Vorige week was ik in de prachtige Dolomieten. Om met zeven vrienden vier dagen te wielrennen. Prachtige, maar ook zware beklimmingen stonden op het programma. Ik kwam er snel achter dat je niet kunt inschatten wat de beklimming voor je in petto heeft en je rustig op eigen tempo omhoog moet. Bocht voor bocht namen we de berg te grazen.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet Rutte III bekend dat het financieel gat van de Rechtspraak wordt gedicht met 40 miljoen euro. Dat is voor nu een oplossing. Maar geen structurele. Een belangrijke oorzaak voor het financieel probleem van de Rechtspraak is de vertraging van het digitaliseringsprogramma KEI (Kwaliteit en Innovatie). De Rechtspraak heeft daarin ingegrepen en een aantal ontwikkelingen gestopt. Maar ook daarvoor geldt, dat het ‘probleem’ niet is opgelost.

Ik kom wel eens ‘ongelovigen’ tegen die denken dat je digitalisering kunt stoppen en vrolijk op papier kunt blijven werken. Dat denk ik niet. Ik ga ervan uit dat de Rechtspraak nog steeds als einddoel digitale processen heeft. Dus de digitale transformatie zal voortgezet moeten worden. In haar voortgangsrapportage geeft de Rechtspraak ook aan hoe ze dit wil doen. Innovatie en de verdere digitalisering worden niet meer aangepakt als groot programma, maar krijgen een permanent karakter. De Rechtspraak gaat haar digitalisering nog meer Agile aanpakken en daarbij past een kort cyclische sturing en geen langjarig programma.

Dat klinkt me als muziek in de oren. In 2017 onderzocht ik met mijn Morgens collega’s de succesfactoren van digitale transformatie bij overheidsorganisaties. Eén van de zes cruciale succesfactoren die door de onderzochte organisaties werd genoemd was een iteratieve, stapsgewijze aanpak. Zeker bij overheidsorganisaties, omdat die anders ook nog het risico lopen dat de veronderstelde besparingen door digitalisering budgettair al worden ingeboekt. Zonder dat ze bereikt zijn. Kort cyclisch Agile werken biedt nog meer voordelen. Je kunt veel beter inspelen op nieuwe ontwikkelingen en de koers telkens bijstellen op basis van actuele praktijkervaringen.

Vorige week opende staatssecretaris Knops een congres bij de Rijksdienst voor Identititeitsgegevens. Alhoewel dit kabinet grote digitaliseringsambities heeft, gaf hij in zijn speech aan geen grootschalige ICT-projecten meer te willen bij de overheid. Stap voor stap is het devies. Ook daar was dit geluid dus te horen.

Een heldere keuze. Dan wordt de route van digitale transformatie net als het beklimmen van de Passo Pordoi: bocht voor bocht, stap voor stap en op elk plateau een nieuw succes te vieren!

Mark Elstgeest is partner bij Morgens en specialist in digitale transformaties.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren