De opwarming van de aarde is en blijft een hot topic en het zal in Nederland een grote impact hebben. Maar er is nog een andere uitdaging die net zo belangrijk is: bodemdaling.
Beeld: Getty Images
De bodem in Nederland daalt, een fenomeen dat zich al ruim 1000 jaar afspeelt. Dit wordt vaak veroorzaakt door menselijk handelen. Denk aan grondwaterwinning, drainage of bijvoorbeeld de gaswinning in Groningen. Een andere oorzaak is veenoxidatie in gebieden waar er veel veengrond is, zoals de Randstad. Het zorgt in sommige gevallen ervoor dat er gebieden zijn waar de bodem sneller daalt dan dat de zeespiegel stijgt.
Op een kleinere schaal is het gevolg van bodemdaling nog meer zichtbaar. Bodemdaling veroorzaakt schade aan verschillende assets die we dagelijks gebruiken, zoals onze huizen, de wegen waarop we rijden, assets die onze mobiliteit verbeteren, zoals viaducten of tunnels, maar ook assets die we nodig hebben voor onze leefbaarheid. Denk hierbij aan riolering, kabels en leidingen.
Het is daarom belangrijk om verandering in het bodemniveau goed in kaart te brengen. IMAGEM vertaalt de data over bodemdaling naar sturingsinformatie, zodat besluitvormers en beleidsmakers meteen weten wat er speelt in hun regio en met hun assets. Dit is te zien met onze oplossingen voor deformatiemeting. Door middel van interactieve dashboards kan men in één oogopslag zien waar en hoe snel er bodemdaling en deformatie in assets plaatsvindt. Het is daarbij mogelijk om te filteren naar de meest kritieke situaties, bijvoorbeeld op wegdekken, riolering, gebouwen en meer.
Wilt u weten hoe u eenvoudig deformatie in assets door bodemdaling in kaart kan brengen? Bekijk op onze website voor meer informatie.