Blog

Nieuwe zorgwetgeving leidt tot disruptieve innovatie van buitenaf

Het proces van het vrijgeven van data en het uiteenvallen van diensten dat zich in de bancaire wereld voltrekt, zou met de komst van het Europese wetsvoorstel EHDS ook weleens in healthcare in gang kunnen worden gezet.

Beeld: Deloitte

Het delen en (her)gebruiken van zorgdata zet de deur wagenwijd open voor concurrentie en disruptie door derden. Met alle voordelen voor de patiënt.

Vijftig procent korting op je zorgverzekering in ruil voor toegang tot je medische data. Je bloeddruk laten meten bij een drogist als Etos in plaats van een omslachtige gang naar huisarts of ziekenhuis. “Ook het Kruidvat heeft 4000 hbo-gediplomeerde drogisten in dienst, op iedere winkellocatie is er een aanwezig, dus waarom zouden zij dat niet doen?” werpt Lucien Engelen, Fellow voor Center for the Edge van Deloitte, op. Voorheen werden dit soort voorbeelden genoemd als mogelijke vergezichten. “Maar met het voorstel voor de Europese wet EHDS, die het vanaf 2025 makkelijker moet maken zorgdata te delen en (her)gebruiken, zijn het nu reële scenario’s.”

Lees verder op de website van Deloitte.

Contact

Lucien Heijnen
Edge Fellow in Global Digital Health
lengelen@deloitte.nl
+31642309455

Bastiaan Walenkamp
Director
bwalenkamp@deloitte.nl
+31628343927

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren