Digitale toekomst eu

Digitale soevereiniteit: denk Europees

Laten we niet doen alsof we als Nederland of Europe helemaal soeverein kunnen zijn. De angst voor Big Tech lijkt uitgegroeid tot een politiek frame dat zich tegen ons keert. Benut de mogelijkheden die er zijn, zoals bijvoorbeeld GaiaX, is de boodschap. Belangrijk is dat bedrijven en overheden zelf goed nadenken en beslissen op welke gegevens wil ze regie willen hebben.

V.l.n.r.: Kees Verhoeven, Witte Wijsmuller, Claire Stolwijk, Lokke Moerel, Alexandra Schless en Marcel Bril | Beeld: Joris Telders.

Onder leiding van Marcel Bril gingen met elkaar in gesprek:

  • Kees Verhoeven Eigenaar, Bureau Digitale Zaken, adviseur Digitale Transformatie bij Dutch Data Center Association (DDA).
  • Alexandra Schless, CEO NorthC Datacenters
  • Lokke Moerel, Hoogleraar Global ICT Law Tilburg University
  • Claire Stolwijk, Researcher & Consultant TNO
  • Witte Wijsmuller, Policy Officer Europese Commissie

Ga niet het wiel opnieuw uitvinden, blijf weg van techno-nationalisme, er is op Europees niveau al heel veel goeds, daarover zijn de gesprekspartners het eens. GaiaX wordt als voorbeeld genoemd. Laten we eerlijk zeggen dat we het niet helemaal alles zelf kunnen doen, dat is een illusie. Belangrijk is wel eisen te stellen aan regulering, we moeten niet in een afhankelijkheidspositie komen.

Digitale soevereiniteit stopt niet bij de landsgrens.

Het panel was het erover eens dat het thema digitale soevereiniteit heel breed is en kan gaan over data-soevereiniteit, over ICT-soevereiniteit en over cyberweerbaarheid. Omdat het een term is die zoveel verschillende beelden en interpretaties oproept is het zaak om het concreet te maken met behulp van concrete use-cases en praktijktoepassingen. Van groot belang is samenwerking over de landsgrenzen maar ook over de grenzen van publieke en private domeinen heen. De schotten staan stappen nu teveel in de weg. De Europese Unie speelt een sleutelrol maar dat ontslaat Nederland niet van de plicht om
als land zelf ook te reguleren en te investeren. De politiek zal daarbij op basis van kennis en feiten moeten handelen en moeten accepteren dat
dit een complex vraagstuk waarin verschillende belangen en maatregelen samenkomen.

Er zijn al heel veel grote (Amerikaanse) partijen die over heel veel data beschikken. Zijn we niet te laat, hebben we niet de boot gemist? Nee, laten we niet zo bang zijn. Te vaak wordt door politici het frame over ‘Big Tech die al onze data in bezit heeft’ ingezet. We moeten als overheid en bedrijfsleven vooral zelf goed gaan nadenken over het databeleid. Waarin willen we digitaal soeverein zijn? Welke gegevens zetten we publiek en hoeven we minder soeverein te zijn en welke gegevens moeten juist wel streng bewaakt blijven?

Denk vooral Europees, digitale soevereiniteit stopt niet bij de landsgrens. Er is veel gebrek aan kennis volgens Witte Wijsmuller, in Europa werkt men aan de Europese certificatie van cloud diensten,. Ook over GaiaX, het Europees initiatief voor meer digitale soevereiniteit, lijkt nog weinig kennis aanwezig.

Bij TNO komt binnenkort een rapport uit over digitale soevereiniteit.

Gesprekstafel tijdens Live Event Digitale Infrastructuur en data-economie

iBestuur organiseerde op 17 mei 2022, in samenwerking met DINL en DDA een congres over de toekomst van de digitale infrastructuur in relatie tot de ontwikkeling van een data-economie. Onderdeel van het event was een gesprektafel over digitale soevereiniteit.

Kijk HIER ook het webinar over digitale soevereiniteit terug

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.