Digitale weerbaarheid

Digitale weerbaarheid; mensen vormen de zwakste schakel

Als het gaat over digitale weerbaarheid vormen mensen de zwakste schakel in alle ketens. Er moet veel geïnvesteerd worden in bewustwording en educatie. Die conclusie stond als een huis tijdens de gesprektafel over digitale weerbaarheid. Daartoe is erkenning van kwetsbaarheid nodig zodat slachtoffers van cybercrime niet te schande worden gemaakt, maar beloond voor hun openheid.

V.l.n.r.: Petra Oldengarm, Rian van Dam, Bernold Nieuwesteeg, Michel Verhagen| Beeld: Joris Telders.

Onder leiding van Marcel Bril gingen met elkaar in gesprek:

  • Rian van Dam, burgemeester Hollands Kroon
  • Petra Oldengarm, directeur, Cyberveilig Nederland
  • Michel Verhagen, manager, Digital Trust Center
  • Bernold Nieuwesteeg, adviseur digitale veiligheid, Erasmus Universiteit

Het delen van negatieve ervaringen, en worstelingen om tot oplossingen te komen, vormen belangrijke kennis. Overheden en bedrijven hebben hierin dezelfde belangen, het delen vermindert de totale schade voor Nederland.

Uitwisseling van kennis

Organisaties zijn eerder bereid om actie te ondernemen voor vergroting van weerbaarheid op grond van uitwisseling van kennis uit de praktijk dan wanneer ze voortdurend waarschuwingen van bovenaf krijgen toegediend. Het puur negatieve verhaal is even onnodig als ineffectief. Zo slecht gaat het overigens niet met de weerbaarheid. Het internet ging nog nooit helemaal plat, in de coronacrisis hield het onze economie op de been.

Ook de geslaagde aanvallen met ransomware lijken af te nemen door toegenomen alertheid. Die mag niet verslappen en daartoe moet organisaties elkaar scherp houden. We moeten samen het gat dichten tussen de top van het bedrijfsleven en overheden die veel kennis over digitale veiligheid beheerst en de grote groep organisaties die nogal eens in de koplampen staart.

Neem harde veiligheidsgarantie in de SLA’s van IT-leveranciers op.

Een bijdrage zou geleverd kunnen worden door opname van harde veiligheidsgarantie in de SLA’s van IT-leveranciers. Wellicht zou invoering van een keurmerk met veiligheidseisen hierin helpen, maar in IT is het bewerkstelligen daarvan bepaald complex.

Gesprekstafel tijdens Live Event Digitale Infrastructuur en data-economie

iBestuur organiseerde op 17 mei 2022, in samenwerking met DINL en DDA een congres over de toekomst van de digitale infrastructuur in relatie tot de ontwikkeling van een data-economie. Onderdeel van het event was een gesprektafel over digitale weerbaarheid.

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.