Digitale toekomst eu
Artikel

EDI-stelsel NL: Nederland bijt het spits af in Europa

Met de voorbeeldversie van de eerste publieke open source wallet-ID, die het kabinet eind 2023 werkend wil hebben, kan Nederland de standaard in Europa zetten, zegt Wouter Welling, coördinator Digitale Identiteitsbeleid bij het ministerie van BZK en kwartiermaker voor het programma EDI-stelsel NL

Wouter Welling voorziet dat er wallets zullen komen voor verschillende functionaliteiten, sectoren en beroepsgroepen. | Beeld: Joris Telders, JTDproducties

Ook kabinet Rutte IV werkt aan een digitale identiteit voor burgers. De komst stond eind vorig jaar al aangekondigd in het Coalitieakkoord en in maart in de Hoofdlijnenbrief. Als concreet vervolg verscheen begin november de Werkagenda Waardegedreven Digitaliseren.

De programmalijn ‘Regie op het digitale leven’ beschrijft de komst van een hoogwaardige ID-infrastructuur met inlogmiddelen en wallet: het EDI-stelsel NL. Het kabinet heeft dat niet zelf bedacht: het gaat om de verplichte invoering van de eIDAS-verordening in ons land. Het streven is medio 2025 een werkend stelsel te hebben met één of meer nationale wallet-ID’s.

Het is niet ‘one wallet to rule them all’

Ook moeten andere Europese erkende wallets dan in ons land te gebruiken zijn. Het is niet ‘one wallet to rule them all’, benadrukt Welling. Zo voorziet hij dat er wallets zullen komen voor verschillende functionaliteiten, sectoren en beroepsgroepen, denk aan notarissen en artsen. Het betrokken team heeft een lange lijst van ‘use cases’ (veelvoorkomende transacties) opgesteld, om daar de meest geschikte uit te kiezen waar burgers online behoefte en ook meerwaarde aan kunnen hebben. Dat zijn mogelijke kandidaten voor de wallet-ID.

Voorop staan ‘high value transactions’, zoals het afsluiten van een hypotheek of een verzekering. Het online aanbieden van deze diensten dringt bovendien administratieve lasten terug. Welke diensten er precies in de wallet-ID komen, is nog niet vastgesteld. Ook wordt er rekening gehouden met maatschappelijke sectoren waar een hoge adoptiebereidheid van wordt verwacht, zoals de financiële en de logistieke sector.

Open source

Met de voorbeeldversie van de eerste publieke open source wallet-ID, die het kabinet eind 2023 werkend wil hebben, kan Nederland de standaard in Europa zetten. Verder wil Welling de open en transparante houding benadrukken, die de overheid bij de ontwikkeling van het EDI-stelsel en de wallet-ID hanteert. Alle besluiten en verslagen zijn openbaar. Ook de ontwikkeling van de code voor de wallet-app is voor iedereen te volgen in het GitHub-account van BZK. De ontwikkeling van de Coronamelder-app heeft geschikte codebases opgeleverd. Ontwikkelaars die daarbij betrokken waren, zitten ook in het ontwikkelteam van de wallet-ID.

iBestuur Event ‘Europese Digitale Identiteit

Op 10 november 2022 organiseerde iBestuur, in samenwerking met het ministerie van BZK, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en marktpartijen, een event over de voorstellen van de Europese Commissie voor een Europese digitale identiteit voor elke EU-burger. Onder het motto ‘ask me anything!’ verzorgde Wouter Welling een sessie over het EDI Stelsel NL.

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.