Blog

Energietransitiedashboard helpt lokale overheid duurzame doelen te behalen

Nederland verandert, met name op het gebied van milieu. We streven naar een milieuvriendelijke samenleving. ‘Groen’ zijn heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Denk aan recyclen, de fiets pakken of korter douchen. Samen maken we een verschil. Maar hoe zit het met projecten die van invloed zijn op de klimaatverandering op nationaal niveau?

Beeld: Shutterstock

Nederland is afhankelijk van fossiele brandstoffen om de industrie, bedrijven en huizen van stroom en warmte te voorzien. Ondanks ons gebruik van windmolens, komt slechts 6,6 procent1 van totale energieconsumptie uit duurzame energiebronnen.

Deze statistieken zijn verontrustend, vooral omdat de overheid tegen 2050 de koolstofdioxide-uitstoot (CO2) naar nul wil brengen. Er moet een verandering, een “transitie”, plaatsvinden waarbij we van traditionele energie overgaan op schone en groene energie. Dit is een enorme opgave voor de (lokale) overheid, omdat de vraag naar energie alsmaar blijft stijgen.

Hierbij mogen ze het doel en de budgetten niet uit het oog verliezen. De omvang en impact hiervan is groot en moeilijk te meten. Het is daarom van het grootste belang om de uitvoering van het beleid en de effecten daarvan op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau effectief te monitoren.

Meer inzicht verkrijgen

Om de overheid en haar burgers te helpen bij het visualiseren van de beleidsimplementatie heeft IMAGEM een interactief dashboard ontwikkeld: het Energie Transitie Dashboard. Het dynamische dashboard maakt real-time visualisatie mogelijk. De effecten van de implementatie van groene energie en besparingen worden meteen inzichtelijk gemaakt.

Dit flexibele en modulaire dashboard helpt de lokale overheid met het opstellen van taken en mijlpalen die nodig zijn om aan deze ambities te voldoen. Stakeholders, beleidsmakers en medewerkers kunnen vanuit eenzelfde bron gebruik maken van een gebruikersvriendelijk dashboard voor de visualisatie van beleidskeuzes.

Voor meer informatie over de Energie Transitie Monitor ga naar onze website

Bron:

1 Dutchnews.nl

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.