2,8 biljoen euro. Dat is de economische waarde die Europa zal ontsluiten wanneer de doelstellingen voor de digitale transformatie in 2030 worden gehaald. Het succesvol gebruiken van cloudcomputingdiensten is de cruciale stap om toegang te krijgen tot de verreikende voordelen van de technologie.
Hoofdkantoor van Amazon in Seattle | Beeld: Mat Hayward
Waaronder het mogelijk maken van meer innovatie en het versnellen van bedrijfsgroei – terwijl tegelijkertijd de digitale veerkracht, veiligheid en gegevensbescherming in heel Europa moeten worden versterkt voor zowel de publieke als private sector.
In 2020 kondigde de Europese Commissie haar visie op de digitale transformatie van Europa voor 2030 aan, en benoemde dit tot het ‘digitale decennium’. De uitgebreide strategie schetste prioriteiten en plannen voor Europa om de digitale vaardigheden te vergroten en uiteindelijk de economie te laten groeien. Uit een recente studie van Public First, in opdracht van Amazon Web Services (AWS), blijkt dat het digitale decennium meer dan 2,8 biljoen euro aan economische waarde kan vrijmaken – gelijk aan 21 procent van de huidige economie van de EU. Dat is mogelijk door een aanhoudende, collectieve focus op digitale transformatie in de publieke en private sector.
Volgens het rapport betekent dit dat zowel bedrijven als overheidsinstanties de snelheid, schaal en efficiëntie van bestaande digitale instrumenten moeten ontsluiten. In de eerste plaats door gebruik te maken van de kracht van cloud computing. Naar verwachting zal, volgens het voorstel ‘De weg naar het digitale decennium’, ten minste 75 procent van de bedrijven tegen 2030 gebruikmaken van AI, cloud en big-datatechnologieën. De studie van Public First schat zelfs dat 55 procent van de potentiële impact van de agenda voor het digitale decennium uitsluitend berust op het stimuleren van verdere invoering en gebruik van cloud computing. Uitgangspunt voor bredere toepassing en gebruik van de cloud is de opstapeling van bestaande Europese bedrijfswaarden, waarvan het fundamentele recht op privacy de kern vormt. Gegevensbescherming staat centraal en vormt de basis om in de cloud te bouwen.
Cloud biedt duurzaamheidsvoordeel
Een ruimer gebruik van de cloud is essentieel voor de volgende generatie innovaties in Europa. Cloud computing biedt voordelen als snellere innovatie, betere beveiliging, kostenefficiëntie en de mogelijkheid om gemakkelijker toepassingen te bouwen met geavanceerde technologieën als machine learning, IoT en nieuwe databases. Het brengt ook duurzaamheidsvoordelen met zich mee; 451 Research ontdekte dat Europese bedrijven hun energieverbruik met bijna 80 procent kunnen verminderen als ze applicaties op AWS zouden draaien in plaats van in hun eigen datacenters.
Een whitepaper van International Data Corporation (IDC) in opdracht van AWS, ‘Trusted Cloud: Overcoming the Tension Between Data Sovereignty and Accelerated Digital Transformation’, onderzoekt het belang van de cloud bij het opbouwen van de toekomst van digitale EU-organisaties, en stelt vast dat 40 procent van de inkomsten van grote Europese organisaties in 2025 voor rekening van digitale technologie zal komen. Het is duidelijk dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen het verbeteren van de operationele doeltreffendheid, het investeren in digitale innovatie en het focussen op bedrijfsgroei. Vooral met het oog op van de vereisten rond data-soevereiniteit.
Privacy, gegevensbescherming en compliance
Naarmate bedrijven sneller overstappen op cloudtechnologieën, is een veilige omgang met informatie in de cloud voor veel bestuurders een belangrijk aandachtspunt; van privacy tot gegevensbescherming en compliance. AWS heeft uitgebreide diensten die AVG-proof zijn en houdt zich nauwgezet aan door de EU erkende privacynormen van derden, zoals ISO 27701 en de CISPE– gedragscode voor gegevensbescherming. Dit biedt bedrijven van elke omvang de zekerheid dat AWS zich inzet om ervoor te zorgen dat bedrijven de privacy van gegevens kunnen controleren, hoe deze gegevens worden gebruikt en wie er toegang toe heeft. Samenwerking binnen de sector biedt ook andere manieren om organisaties controle te geven over hun gegevens. AWS werkt bijvoorbeeld samen met Salesforce om organisaties meer keuze te bieden voor de locatie van encryptiesleutels om te voldoen aan de aanbevelingen van Europese toezichthouders voor overheden.
Organisaties kunnen ervoor kiezen hun gegevens op te slaan in een of meer van de acht Europese regio’s van AWS (Dublin, Frankfurt, Londen, Milaan, Parijs, Stockholm, Zürich en Aragon) waardoor Europese organisaties binnen de wereldwijde infrastructuur van AWS kunnen voldoen aan de behoeften voor gegevenssoevereiniteit. Met de lancering van AWS Local Zones in Amsterdam en Brussel hebben organisaties nu nog meer mogelijkheden om toepassingen te bouwen met een nog lagere latency.
Redenen genoeg waarom Europese klanten migreren of moderniseren op AWS. Naast het terugdringen van operationele kosten kunnen ze sneller werken en klantervaringen transformeren, nieuwe innovaties en bedrijfsmodellen stimuleren of hun digitale transformatieplannen waarmaken.
- De mogelijkheden van de cloud hielp energieleverancier Essent in 2022 om zich snel aan te passen aan veranderende geopolitieke basisvoorwaarden en om de uitdagingen van de wereldwijde energietransitie aan te pakken.
- De Nederlandse zorgorganisatie Zuidzorg heeft de operationele kosten met 50 procent zien dalen na de migratie naar AWS.
- Philips bouwde zijn HealthSuite Platform op AWS voor een veilige en verbonden technologie voor elektronische zorggegevens die voldoet aan de regelgeving.
- De Vlaamse Wegendienst heeft de kosten gehalveerd, de tijd voor infrastructuurbeheer met 67 procent verminderd en test en ontwikkelt nu drie keer zo snel nieuwe oplossingen door over te stappen op AWS.
- PostNL reduceerde de kosten met 80 procent en de levertijden van maanden naar minuten.
- Wehkamp heeft een nieuw eCommerce platform geïmplementeerd bij haar uitbreiding naar België, in slechts zes maanden.
Meer informatie
Ontdek hoe cloud computing het Digitale Decennium van de EU kan ondersteunen
AWS digitale soevereiniteitsbelofte: Controle zonder compromissen