Gemeenten kunnen het leuker maken

Het systeem van de Belastingdienst loopt vast; leuker kunnen we het niet maken. De belastingbetaler kan zijn geluk niet op met de faciliteiten van de overheid. Een invuloefening is prettig om maar achter de rug te hebben, zo lijken veel mensen te denken. Dat getuigt van een goede houding; snel aan de slag. De overheid wil op veel meer terreinen gebruik maken van de zelfwerkzaamheid van burgers en dat op een moderne manier faciliteren. Dan moeten de kinderziektes er natuurlijk wel uit zijn.

We vergeven de Belastingdienst deze aanloopproblemen wel. Het wordt steeds beter en als er problemen zijn dan mogen we wat later de aangifte indienen en dat vinden we gewoon leuk.

Bij de afrekeningen van Probleem Gebonden Budgetten (PGB’s) gaat het ook niet vlekkeloos; kennelijk is het zeer complex. Het lukt maar niet om mensen op tijd uit te betalen. De geknipte uitvoering over meerdere budgetten van gemeenten, verzekeraars, zorgloketten en de particulieren zelf leidt tot een moeizame exercitie als het om betalen gaat. Mensen met chronische handicaps hebben het stuur niet in handen. De systemen falen. Hier is het geduld bij velen inmiddels op en dat is begrijpelijk, want het gaat gewoon om op tijd betalen. Als burgers dat aan de overheid moeten doen dan is er ook geen clementie bij het overschrijden van betaaltermijnen; niet leuk maar wel terecht.

We zitten midden in een herinrichting van onze maatschappij en midden in een verandering van systemen en raken gewend aan nieuwe werkwijzen. Zo delen steeds meer mensen via allerlei applicaties belangrijke persoonlijke informatie en werken ze in professioneel ingerichte digitale werkplaatsen. Werkgevers en de overheid verwachten digitale zelfstandigheid. Hoe ver is dat inmiddels geregeld bij andere kwesties rond informatie die uw persoonlijke belangen aangaan?

Ik werd afgelopen week aan het denken gezet over de gevolgen van faillissementen van winkels als V&D voor de gegevens van personeelsleden. Krijgen die medewerkers hun personeelsgegevens mee? Is het nog steeds normaal dat een werkgever gegevens over medewerkers vastlegt? Wil jijzelf het stuur van je loopbaandossier in handen krijgen? Je geeft je werkgever toestemming om iets in je dossier te stoppen of te raadplegen. In de sociale media heet dat ‘delen’. Een basis voor het zelfstandig bijhouden van jouw loopbaan via allerlei apps die zicht geven op jouw leven lang werken en leren. Dat is echt kantelen.

En de digitale innovatie gaat natuurlijk veel verder dan een dossier beheren. Koppeling van data kan ondersteuning bieden bij carrièreverloop, competentieontwikkeling en opleidingskeuzes. Tijd voor gemeenten als innovatieve werkgevers om samen het goede voorbeeld te geven. Gemeenten kunnen het echt leuker maken!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren