Data en ai

Het belang van vrij dataverkeer en interoperabiliteit in de EU

Er ís geen interne digitale Europese markt, stelt Siim Sikkut. Om in een ander EU-land te kunnen werken, moet een burger papieren documenten meenemen, die in het betreffende land opnieuw moet worden ingeklopt. Digitalisering zal deze barrière voor economische groei wegnemen. In Estland stond hij als CIO aan de wieg van de radicale omslag naar een volledig digitale dienstverlening (e-Estonia).

Siim Sikkut, managing Partner bij Digital Nation, voorheen CIO bij de Estlandse overheid, was online aanwezig tijdens het event | Beeld: Joris Telders

Siim Sikkut onderstreept het belang van vrij dataverkeer en interoperabiliteit in de EU.

In Estland stond hij als CIO aan de wieg van de radicale omslag naar een volledig digitale dienstverlening (e-Estonia) en de integratie van verschillende overheidssystemen (e-politie, e-taks en e-health-diensten) in een centraal platform. Inwoners kunnen in het digitale domein hun ID-bewijs regelen en voeren de regie over hun gegevens.

Een voorbeeld van hoe het in Europa zou moeten is de Europese richtlijn PSD-2 (Payment Services Directive) voor een uniformere betaalmarkt in de EU.

Europa staat voor dezelfde uitdaging, aldus Sikkut. Er is geen interne digitale Europese markt. Om in een ander EU-land te kunnen werken, moet een burger papieren documenten meenemen, die in het betreffende land opnieuw moet worden ingeklopt. Digitalisering zal deze barrière voor economische groei wegnemen. Zo hebben Estland en Finland het data-deelplatform X-Road opgezet, dat gegevensuitwisseling uit de bevolkingsregisters van beide landen mogelijk maakt.

Een voorbeeld van hoe het in Europa zou moeten, stelt Sikkut, is de Europese richtlijn PSD-2 (Payment Services Directive) voor een uniformere betaalmarkt in de EU. Europa zou zo eveneens een vrij digitaal dataverkeer moeten realiseren. De randvoorwaarde is interoperabiliteit. Een belangrijke stap voor de overheid is bij de uitvraag van systemen ‘operability by design’ verplicht te stellen. E

U-landen moeten werken aan het European Interoperability Framework (EIF) voor publieke diensten, opdat digitale overheidsdiensten toegankelijk zijn over de landsgrenzen heen. Om landen een handje te helpen heeft de Europese Commissie recent een rapport met 27 aanbevelingen op laten stellen in het licht van Interoperable Europe.

Keynote tijdens Live Event Digitale Infrastructuur en data-economie

iBestuur organiseerde op 17 mei 2022, in samenwerking met DINL en DDA een congres over de toekomst van de digitale infrastructuur in relatie tot de ontwikkeling van een data-economie. Siim Sikkut verzorgde een keynote over het belang van vrij dataverkeer en interoperabiliteit in de EU.

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.