Nieuws

iBestuur Congres 2021: ‘De mens centraal’

De relatie tussen de overheid en burgers staat onder druk, de informatievoorziening en de dienstverlening moet beter. En dat zit hem niet in het ontwikkelen van nieuwe of (nog) betere digitale voorzieningen. De mens zelf moet het uitgangspunt vormen in het denken over dienstverlening. Zowel in de plenaire debatten als in diverse break-out sessies werd thema opgepakt.

Plenair debat met Loes Mulder (secretaris-generaal SZW), Franc Weerwind (burgemeester Almere), Jaap Smit (Commissaris van de Koning Zuid-Hollend) en André Bosman (vz. Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties) o.l.v. Ruben Maes | Beeld: iBestuur

André Bosman, voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD en voorzitter van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties, was blij met het gesprek dat hij tijdens het plenaire debat voerde over de relatie tussen overheid en samenleving en de rol die digitalisering hierin speelt. De burger heeft recht op een fatsoenlijke digitale overheid, stelde de Nationale Ombudsman. “Dan is het belangrijk dat we van elkaar weten wat we aan het doen zijn” Een minister van Digitale Zaken is wat hem betreft niet nodig: “ICT is van iedereen, alle bewindspersonen van alle departementen zijn hiervoor verantwoordelijk. De aandacht hiervoor moet beslist omhoog, dat zien we in de Tweede Kamer ook. Het gaat erom dat we met z’n allen snappen waar het voor nodig is.”

“We moeten denken vanuit mensen en niet vanuit doelgroepen,” stelde prinses Laurentien van Oranje in de ochtendsessie over het bouwen aan een digitaal inclusieve samenleving. “Doelgroepen zijn bepaald vanuit systemen, mensen hebben individuele behoeften. Het is volgens mij belangrijke dat alle spelers in de keten, van topambtenaar tot beleidsmedewerker tot hulpverlener, acteren vanuit een zelfde mensbeeld.”

Over twee weken zijn alle sessie online terug te zien op ibestuurcongres.nl

In oktober verschijnt in iBestuur Magazine een speciaal katern over het iBestuur Congres 2021. Dit katern wordt ook als digitaal magazine gepubliceerd en verspreid onder alle deelnemers aan het congres en abonnees van onze nieuwsbrief.

Nog geen abonnement op ons magazine of onze nieuwsbrief?
Het magazine is gratis voor bestuurders, beslissers en beleidsmakers binnen de publieke sector die betrokken zijn of zich betrokken voelen bij de i-overheid. Werkzaam in andere sectoren? Dan vragen we een bijdrage van 70 euro aan ons platform. De wekelijkse nieuwsbrief is gratis

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.