Artikel

De hybride werkplek

Het kán gewoon: uw medewerkers laten werken met hun eigen smartphone, tablet of laptop, zonder dat er gegevens van uw organisatie op dat apparaat achterblijven.

Tot een paar jaar geleden was de IT rondom de werkplek lekker overzichtelijk, begrijpelijk en makkelijk en de werkgever zorgde daarvoor. Tijdens de opstarttijd van de pc haalden we koffie en bij het uitzetten aan het einde van de werkdag trokken we vast de jas aan. Soms deed de pc het even niet, pleegde je een belletje en kwam er iemand langs die het ding weer aan de praat kreeg. Allemaal niets mis mee, toch?

Het zou zo maar kunnen zijn dat het traditionele 15 à 20 jaar oude dichtgetimmerde werkplekconcept toe is aan radicale veranderingen, die beter passen bij u, uw werk en uw privéleven. Uw gestandaardiseerde werkplek die geheel door de ICT-afdeling werd geregeld en onderhouden is bijna passé. Er is een nieuwe manier van werken met IT op komst, die anders is en zeker ook praktisch en eenvoudig is in het gebruik.

Tegenwoordig kunt u mailen, chatten, fotograferen, internetten, routes plannen, facebooken, tekstverwerken, foto’s en presentaties delen en nog bellen ook, op telefoons, tablets en computers, zowel op Apple- als op Windows-machines, en alles wordt ontsloten via een wifi-verbinding. Juist daarom ligt de vraag voor de hand waarom u nog aparte apparaten zou gebruiken voor privézaken en voor het werk.

Balans

Integratie van werk- en privéactiviteiten is steeds meer geaccepteerd. De millenniumkids en de twintig/dertigers vinden het normaal dat u als organisatie zo goed als altijd beschikbaar bent, via sociale media, mail, sms, Whatsapp of telefoon. Om de balans tussen privé en werk te verbeteren hebben meer en meer organisaties variabele werktijden mogelijk gemaakt en richten ze het werk zo in dat u niet fysiek op uw traditionele werkplek aanwezig hoeft te zijn.
De daarvoor geschikte werkomgeving – iets waar steeds meer mensen naar op zoek zijn – is de zogenaamde hybride werkplek. Daarin openbaart zich straks de werkcomponent als een enkele applicatie op een telefoon, tablet of computer, die verbinding legt met diverse cloud-oplossingen. Hiermee komt er dus een digitale werkomgeving beschikbaar die geen invloed heeft op uw eigen privé-omgeving op hetzelfde apparaat.

Dat klinkt als een klok en dat wil misschien iedereen. Maar het is nog een zeldzaamheid. Toch zijn er erg goede oplossingen beschikbaar om de data van uw organisatie op een veilige manier te ontsluiten voor werknemers. Er zijn genoeg apps die hun data ergens vandaan kunnen halen, en geen data achterlaten op het gebruikte apparaat. Er is genoeg connectivity om elk apparaat aan te sluiten en wifi is nu overal beschikbaar.

Afgeschermd

De veranderingen in bijvoorbeeld complexiteit – gezien vanuit het IT-perspectief van u als werkgever – zijn groot, zowel technisch als ondersteunend. Groot in de positieve zin van het woord.
Medewerkers kunnen werken met de systemen die zij graag gebruiken (en zijn daar meestal dan ook voorzichtig mee), uw data staan nog steeds op een afgeschermde plek (in ieder geval ook op uw eigen systemen in uw omgeving). Door het gebruik van standaarden in de dataontsluiting en de huidige beveiligingsoplossing is het mogelijk om de Hybride Werkplek als een applicatie op elk apparaat, op elke locatie, op elk tijdstip, voor elke persoon en met elk standaardproduct beschikbaar te stellen.

Context (wie ben ik), de Content (wat ga ik doen) en Compliance (mag ik dat doen) worden belangrijker. Door het goed inrichten van deze 3 C’s is de huidige technologie in staat om het apparaat dat wordt gebruikt geheel vrij te houden van de data van uw organisatie. De hybride werkplek staat, in tegenstelling tot de huidige werkplekinstallaties, niet meer op de bekende pc of laptop. De werkplek wordt immers ontsloten door middel van een veilige app of applicatie, op een ander locatie.

Het mobiele apparaat wordt zo eigenlijk een terminal

Het apparaat dat daarvoor wordt gebruikt, wordt eigenlijk een terminal, waarbij de dataverwerking en de output niet meer lokaal plaatsvinden, maar op een beveiligde, speciaal voor uw organisatie ingerichte omgeving. Heerlijk toch! Werken met onze eigen apparaten, zonder dat de data van uw organisatie op het apparaat van u of uw medewerkers blijven staan. Tegenwoordig is het mogelijk om uw privé- en uw werkzame leven op de apparaten gescheiden te houden en toch op één apparaat te werken dat u graag gebruikt.

Dit levert een nieuwe vorm van flexibiliteit op, die veilig is, uw tevredenheid en die van uw medewerkers verhoogt, productiviteit realiseert op het moment dat het u of uw medewerkers het beste uitkomt en financieel ook nog aantrekkelijk is. Als uw medewerker de hybride werkplek niet gebruikt, hoeft u er ook niet voor te betalen, toch?

iBestuur Congres 2015
IBM presenteert een sessie op Knooppunt 7 | iBestuur partnerplein onder de naam Innovatie onder de motorkap waarin Willem Zwalve, directeur DICTU bij minEZ, en Hans Deijkers van IBM ingaan op nieuwe innovatieve ideeën en technologieën voor applicatiebeheer. DICTU – het ICT-huis van EZ, – besteedt een belangrijk deel van het applicatiebeheer uit aan IBM. Hoe kijkt DICTU naar dit onderwerp, en hoe heeft IBM de handschoen opgepakt om dit op een betrouwbare, kostenbesparende, maar ook innoverende manier te doen?

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren