Blog

De slimmere wereld van onze kinderen

Werken aan de toekomst is werken aan een slimmere wereld. En dat begint met originele ideeën. Kinderen komen met de meest verrassende ideeën als je ze erom vraagt. Dus wat gebeurt er als je 60 kinderen laat brainstormen over uitdagingen van vandaag? Dan kom je tot bijzondere oplossingen. Zoals het oplichtende zebrapad van Aurora.

Wie nadenkt over de wereld van morgen, vraagt zich af wat er vandaag beter kan. Het is aan ons allemaal om daar op een creatieve manier mee om te gaan. Om verschillende richtingen te onderzoeken, andere mogelijkheden te zien, nieuwe ideeën te bedenken. En te komen met oplossingen die het verschil maken. Vandaag de dag zijn er tientallen voorbeelden van projecten waar klanten, partners en IBM samen aan werken. Maar nadenken over een slimmere wereld is niet alleen een zaak van bedrijfsleven en overheid: iedereen in de samenleving kan een belangrijke rol spelen. Ook onze kinderen bijvoorbeeld.

Slimme schoolkinderen

Om tot slimme en duurzame oplossingen te komen, is behalve kennis ook veel fantasie nodig. Kinderen kijken nog onbevangen naar de wereld en laten hun fantasie de vrije loop. Daarom vroegen we vorig jaar aan schoolkinderen om naar de wereld van nu te kijken. Hoe zien zij onze problemen op gebieden zoals verkeer, energie of veiligheid? En hoe zouden zij die oplossen? Daaruit kwamen de meest verrassende ideeën, die niet alleen heel origineel waren, maar ook nog eens heel slim. Maar zouden hun oplossingen ook echt kunnen werken? Om daar achter te komen zijn we dit jaar een stapje verder gegaan.

Wervelende brainstorm

Tijdens een speciaal ‘Smarter Planet Kids Event’ verzamelden tientallen kinderen zich in het hoofdkantoor van IBM. Hun missie: ideeën bedenken voor een slimmere wereld. In groepen van tien zorgden zij voor een ware ideeënfontein met unieke oplossingen voor bijna elke uitdaging. Zoals mobiele telefoons die zich opladen door handwarmte, zonnetrams die rijden op eigen zonnepanelen, een maatscan in kledingwinkels die laat zien welke kleding je past, een traplaptop die energie krijgt via trappers onder de tafel, lantaarnpaalalarmknoppen voor extra veiligheid, lopendebandsnelwegen tegen files of vliegende boodschappenrobots: hun fantasie kende letterlijk geen grenzen.

Het oplichtende zebrapad

Tussen al deze originele ideeën waren er meerdere die best eens zouden kunnen werken. Een daarvan was het idee van Aurora. Zij verbaast zich keer op keer op straat: ‘Ik vind het raar dat veel auto’s niet stoppen bij een zebrapad. Want daar zijn ze toch voor?’ Dit bracht haar op het idee van oplichtende zebrapaden: ‘Een zebra die oplicht zodra je erop loopt.’ Een idee dat veel aandacht zou trekken, in de eerste plaats van automobilisten. Een simpele en leuke manier dus om mensen veiliger te laten oversteken. Reden voor IBM om dit idee uit te voeren.

Van idee tot werkelijkheid

We maakten een speciale mat met ledverlichting, in de vorm van een normale zebra. En omdat Aurora had bedacht dat hij pas oplicht als je erop stapt, werd deze voorzien van meerdere sensoren. We installeerden hem op een drukke plaats: de Coolsingel in Rotterdam tijdens koopavond. We waren benieuwd wat er zou gebeuren. Ook benieuwd? Bekijk dan het filmpje dat we ervan maakten. U zult het zien: om de zebra van Aurora kon niemand heen. Kinderen hebben de toekomst We hoeven dus niet te wachten tot onze kinderen volwassen zijn om ze met ons mee te laten denken. Want juist hun onbevangen blik en grenzeloze fantasie kan waardevoller blijken dan we denken. Om tot slimme en duurzame oplossingen te komen, is behalve kennis immers ook veel fantasie nodig. En dat hebben ze volop. Zij denken dat alles mogelijk is en laten zich niet beperken.

Deze frisse kijk op de wereld en onze mogelijkheden is precies wat er nodig is om te komen tot nieuwe oplossingen voor bestaande problemen, om samen een slimmere wereld te creëren. Wat dat betreft kunnen wij dus best ook eens van onze kinderen leren.

Bekijk het filmpje:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren