We zijn voor haast alles afhankelijk van data. En een groot deel van die data worden verwerkt in datacenters. Die vergen veel energie voor de rekenkracht en de afkoeling van de servers. In het licht van de klimaatverandering moeten datacenters duurzamer worden.
Ons datagebruik blijft toenemen en de digitale transformatie blijft versnellen door innovaties | Beeld: Pexels
IBM draagt er haar steentje aan bij. Met slimme innovaties rond energie-efficiëntie en het terugdringen van de CO2-uitstoot; zowel in de eigen activiteiten als voor het aanbod aan (overheids)klanten.
IBM heeft een rijke traditie van technologische innovatie, en is ook toonaangevend in milieu- en klimaatbescherming. Tegenstrijdig? Toch niet. Want technologie kan een cruciale rol spelen om prangende klimaatproblemen aan te pakken. Daarom waren we ons al vroeg bewust van het milieutechnische ontwerp van onze producten, en blijven we mijlpalen vooropstellen om onze voetafdruk te beperken:
- Tegen 2025 moet 75 procent van IBM’s wereldwijde elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen komen; tegen 2030 moet dat ‘net zero’ zijn.
- IBM zal de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 verminderen met 65 procent ten opzichte van 2010.
- De gemiddelde koelingsefficiëntie van datacenters zal in 2025 met 20 procent verbeterd zijn ten opzichte van
2019.
De voorbije decennia werd de footprint al flink gereduceerd, onder andere door strategische datacenters te consolideren (zie ons recent gepubliceerde ESG-rapport). Energiezuinige stroom- en koelingstechnologieën en dito ontwerpen verkleinen de impact op het milieu. Hetzelfde geldt voor programma’s om het woon-werkverkeer van medewerkers te verminderen, en de aansluiting bij organisaties die de CO2-uitstoot van de logistieke keten verlagen. Al deze milieu-inspanningen passen bij onze leiderschapstraditie – lead by example.
Oplossingen om te vergroenen
De plannen voor een groot serverpark in Zeewolde lokten veel protest uit. Inwoners en politici waren bezorgd over de impact van het datacenter, met name over de belasting van het stroomnet en de afvoer van restwarmte. Datacenters op de schop dus? Dat is geen optie, want ons datagebruik blijft toenemen en de digitale transformatie blijft versnellen door innovaties zoals het internet of things, Industrie 4.0 en virtual reality.
Voor de overheid is dit zowel een uitdaging als een kans om vooruitgang te boeken in het traject naar meer duurzaamheid. Als ze haar burgers en bedrijven oproept (of oplegt) om groener te leven en werken, moet zij hetzelfde duurzame pad bewandelen. Meer nog, ze moet keuzes durven te maken voor groenere technologie zoals energie-efficiëntere datacenters. Onze oplossingen helpen daarbij. Concreet draait ons aanbod voor overheidsklanten rond drie pijlers:
1. Meten: Turbonomic maakt gebruik van artificiële intelligentie om cloudomgevingen te optimaliseren en infrastructuurkosten te verlagen met gemiddeld 20 tot 40 procent. Het Turbonomic-platform biedt inzicht, doet aanbevelingen en helpt om problemen op te lossen.
2. Optimaliseren: IBM ontwikkelt producten die energiezuinig en omgevingsvriendelijk zijn. Denk aan de Power-technologie die het energieverbruik – en daarmee de footprint – 50 à 75 procent terugdringt. De Tape-technologie is maar liefst 90 keer zuiniger dan opslag op harddiskdrives (HDD) en gemaakt van plastic dat voor 99 procent recyclebaar is.
3. Rapporteren: Met de data- en analysesoftware Envizi kan men voor honderden gegevenstypes de milieudoelstellingen analyseren, beheren en erover rapporteren om duurzaamheidsrisico’s te beoordelen.
Energie-efficiënte digitale dienstverlening
Een overheid die vooroploopt met de digitale transformatie, houdt de samenleving goed draaiende. Ze biedt haar burgers en bedrijven een dienstverlening die snel, veilig, efficiënt, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is. Door vergroening van datacenters, maakt de overheid ook veel zaken milieuvriendelijker. Van studiefinancieringen aanvragen tot kadastrale gegevens raadplegen en belastingaangiften indienen.
Omdat de digitalisering gepaard gaat met een groot én duur energieverbruik, moet de overheid inzetten op energie-efficiënte datacenters. Betrouwbare, doeltreffende en groene technologieën spelen daarbij een grote rol. Hoe complex ze ook zijn, in de praktijk is hun opzet eenvoudig. Vergelijk het met de nieuwe M1-processor in de MacBook die drie keer zuiniger is dan de voorgaande Intel.
Voor datacenters en cloudtoepassingen doet IBM iets soortgelijks. Meten waar er bespaard kan worden, de efficiëntie vergroten, het energieverbruik verlagen en vergroenen. Zo wordt technologische vooruitgang een katalysator voor een klimaatvriendelijkere wereld én een betere overheidsdienstverlening.
Energie-efficiënte gebouwen
Energie-efficiënte datacenters zijn een grote stap in de goede richting. Maar daar houdt het niet op. Ook gebouwen kunnen energie-efficiënt worden ingericht. Over dat onderwerp en andere dienstengerichte topics ontdekt u meer in de volgende editie van het iBestuur-magazine.