Vertrouwen moet je verdienen. Zeker in de digitale wereld. En zeker als je een organisatie in de publieke sector bent. Want je hebt grote hoeveelheden gevoelige, persoonlijke informatie in je bezit.
Beeld: Barry Hage
De burger vertrouwt je zijn data toe. Dat vertrouwen is cruciaal voor het succes van de initiatieven die je als publieke organisatie neemt, en van de hervormingen die je doorvoert. En dat vertrouwen is essentieel om beleid en beslissingen op een efficiënte en doeltreffende manier uit te voeren, en zo te investeren in economische ontwikkeling en het welzijn van de samenleving. Als overheidsorganisatie moet je beseffen dat je met zo’n enorme hoeveelheid aan persoonlijke informatie een populair doelwit bent voor cybercriminaliteit. Burgers vertrouwen erop dat je hun data met man en macht beschermt. En dat je als overheidsorganisatie daarin een voorbeeld bent voor anderen, bedrijven bijvoorbeeld, door ervoor te zorgen dat zelfs bij snel veranderende nationale en internationale wetgeving, alle regels worden nageleefd.
Uit een studie van 2019 naar cyberaanvallen blijkt dat 16 procent van alle datalekken ontstond bij diensten van de overheid. In 52 procent van de gevallen ging het om een opzettelijke inbreuk, en bij 71 procent van die inbreuken vroegen hackers er geld voor in de plaats1. Die cijfers spreken boekdelen: de publieke sector doet nog niet wat er wordt verwacht als het op databescherming aankomt.
16 procent van alle datalekken ontstond bij diensten van de overheid
Waarom slagen veel overheden daar niet in? Het vraagt uiteraard heel wat inspanningen om op orde te zijn met de regels rond privacy en databescherming. Aan de technologische en organisatorische maatregelen hangt een prijskaartje. En wie over zo veel data beschikt, heeft vaak moeite om die te beheren. Want als de hoeveelheid data snel groeit, dan ontstaan er onvermijdelijk informatiesilo’s die het lastiger maken om te beveiligen. Zo zet je de deur open voor cyberaanvallen. Dat is trouwens het geval voor álle organisaties – publiek en privaat. Toch mag dat jou als overheidsorganisatie niet tegenhouden om actie te ondernemen. Burgers rekenen op jou.
Vertrouwen op het spel
Als je er niet in slaagt om je data te beschermen tegen cybercriminaliteit, daalt het vertrouwen in de overheid. En dat veroorzaakt ongehoorzaamheid bij burgers en bedrijven: ze zullen zich minder geroepen voelen om de regels te volgen. Want waarom zouden zij zich houden aan de wet als de overheid dat niet doet? Waarom zouden mensen hun gegevens aan je toevertrouwen als je niet kunt garanderen dat die informatie veilig is? Burgers, organisaties en bedrijven zullen gaan twijfelen over beslissingen rond investeringen, innovatie en werk. Zo brengen ze uiteindelijk zichzelf in gevaar.
Ruimere technologische transformatie
Hoe kun je als overheid dan voldoen aan de verwachtingen van de samenleving? Door de efficiënte en doeltreffende toepassing van databescherming, artificiële intelligentie en cloudtechnologieën slaag je erin om burgers en organisaties een meer gepersonaliseerde service te bieden mét de garantie dat hun gegevens goed zijn beschermd. Daarbij hoef je je niet te beperken tot wat wettelijk bindend is. Durf een stap verder te gaan: een veilige, flexibele en slimme aanpak moet uiteindelijk leiden tot maatschappelijk rendement en economische groei. Als overheid grijp je de privacy- en datawetgeving aan voor een bredere technologische transformatie. Die initiatieven doen het vertrouwen opnieuw groeien.
The time is now om te vernieuwen, met een veilige cloud en AI-technologieën die de productiviteit doen stijgen en de kosten doen dalen. Nieuwe technologieën zijn misschien nog niet ingeburgerd bij de overheden. Toch kun je met die technologieën juist de privacy, de veiligheid en het vertrouwen boosten, en zo aan de verwachtingen van de samenleving voldoen.
Ontdek meer over IBM’s visie op digitale veiligheid en digitaal vertrouwen en lees ons rapport
Noot:
1 “2019 Data Breach Investigations Report”, Verizon, May 2019