Data en ai
Nieuws

Inspiratiedocument Data- en Algoritmegebruik aangeboden aan staatssecretaris

Deloitte wil met dit document een extra dimensie toevoegen aan het beleid voor verantwoord datagebruik door de overheid. | Beeld: Cover Inspiratiedocument

Speciaal voor staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen stelde Deloitte een inspiratiedocument samen met good practices van data- en algoritmegebruik bij de overheid. Op 9 mei jl. is het aangeboden aan de staatssecretaris.

Met dit document, vol met inspirerende voorbeelden van de inzet van data- en algoritme uit de praktijk, voegt Deloitte graag een extra dimensie toe aan het beleid voor verantwoord datagebruik door de overheid. We hebben de belangrijkste succesfactoren, die een positieve invloed lijken te hebben op de kans dat het data- of algoritmegebruik in de praktijk positief uitpakt, in het document opgenomen.

Wat vooraf ging

Deloitte organiseerde het afgelopen jaar rondetafelgesprekken met vertegenwoordigers van ministeries, uitvoeringsorganisaties en toezichthouders over verantwoord datagebruik. Op 4 juli 2022 was staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen te gast om haar visie te geven op dit vraagstuk. Hierbij riep ze de aanwezigen op om ook te komen met positieve voorbeelden van data- en algoritme-inzet, liefst in de categorie ‘groot bier’.

De aanwezigen gaven hier gehoor aan en kwamen op 6 oktober 2022 opnieuw bijeen. Na een discussie over ‘A Europe Fit for the Digital Age’ en alle aankomende EU-regulering als topdown kader voor digital ethics presenteerden de deelnemers meer dan twintig positieve voorbeelden van data/AI-gebruik. Op basis van deze bottom-up aanpak is dit inspiratiedocument ‘Good practices data- en algoritme-inzet’ samengesteld.

Succesfactoren

Uit dit overzicht van good practices komt een aantal succesfactoren naar boven.

  1. Ondersteunen/helpen in plaats van controleren/afstraffen. Door te kiezen voor datatoepassingen om de situatie van burgers te verbeteren of te ondersteunen, heeft het een positieve impact en is de kans op het benadelen van burgers veel kleiner.
  2. Direct en concreet effect voor burger, waarmee het vertrouwen en het rechtvaardigheidsgevoel hersteld worden, gemak kan worden verreikt en/of alternatieven aangereikt.
  3. Een maatschappelijk probleem oplossen, aansluiten bij een grote behoefte.
  4. Een goede wetenschappelijke basis, ruime onderzoekservaring. Het gebruiken en delen van objectieve en feitelijke informatie.
  5. Transparantie en openheid (open source waar mogelijk). Zowel richting controleurs zoals het parlement en toezichthouders als richting burgers en bedrijven, zodat deze weten wat er met (hun) data gebeurt.

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.