Digitale weerbaarheid
Nieuws

Kritiek op nieuwe cloudkoers van de overheid

Twee hoogleraren die zich al jaren bezig houden met cybersecurity en privacy, Bart Jacobs en José van Dijck, zijn teleurgesteld over het besluit van de overheid om, onder strikte voorwaarden, commerciële clouds toe te staan. "Onze overheid moet haar kostbare data niet klakkeloos uitleveren aan Google en Amazon."

De Amerikaanse techreuzen Amazon, Google en Microsoft hebben de cloudmarkt nagenoeg volledig in handen. | beeld: Shutterstock

“Staatssecretaris Van Huffelen meent met tech-reuzen afspraken te kunnen maken over privacy, veiligheid en toegankelijkheid. Dat is naïef”, stellen hoogleraren Bart Jacobs en José van Dijck. In hun opinie-artikel in de Volkskrant vandaag uiten ze hun teleurstelling. “Net toen we dachten dat we met een staatssecretaris voor Digitalisering écht meters gingen maken met het inrichten van een verantwoorde digitale samenleving op basis van publieke waarden, kwam de eerste tegenvaller.”

Geen garanties

Bart Jacobs is hoogleraar cybersecurity aan de Radboud Universiteit Nijmegen, José van Dijck is universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Beiden zijn al jaren bezig en begaan met verstrekkende, fundamentele thema’s als cybersecurity en privacy, ICT-afhankelijkheid en soevereiniteit. Ze wijzen we erop dat het besluit onvoorzichtig is qua timing. Eerder al publiceerde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de ‘Çloud Act Memo’, waarin werd gesteld dat er geen enkele garantie gegeven jon worden wat betreft de veiligheid van Nederlandse overheidsdiensten in clouds van Amerikaanse aanbieders.

Cloudmarkt in handen van Amazon, Google en Microsoft

Mogelijk nog zorgwekkender is het tweede rapport waar staatssecretaris Van Huffelen volgens de kritische hoogleraren aan voorbij gaat. Dat is de Marktstudie Clouddiensten die is uitgevoerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit rapport is begin september uitgekomen en toont aan dat de Amerikaanse techreuzen Amazon, Google en Microsoft de cloudmarkt nagenoeg volledig in handen hebben.

De Nederlandse overheid lijkt hier niet goed oog voor te hebben en vanuit de Europese overheid valt voorlopig ook geen soelaas te verwachten, menen de twee criticasters. “De EU Data Act, die op dit moment in de maak is in Brussel, schiet vooralsnog tekort om technische en financiële overstapdrempels tussen clouddiensten te slechten, laat staan om open standaarden af te dwingen.”

Bron: AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren