Met de toenemende kritiek op hyperscalers lijkt een complete sector in ongenade te zijn gevallen. Overheid, leg aan de bevolking uit wat de toegevoegde waarde van datacenters en de digitale infrastructuur is. De sector zelf moet haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door met de samenleving afspraken te maken over het omlaag brengen van haar energieverbruik en het benutten van restwarmte.
V.l.n.r.: Maurits Blok, Eske (Esther) van Egerschot-Montoya Martinez, Gido van Rooijen, Stijn Grove,Edward Stigter en Michiel Steltman
Onder leiding van Michiel Steltman gingen met elkaar is gesprek:
- Maurits Blok, EMEA Regional Head of Data Center Public Affairs bij Google
- Gido van Rooijen, onderzoeker bij het Rathenau Instituut
- Eske (Esther) van Egerschot-Montoya Martinez, kwartiermaker LEAP
- Stijn Grove, managing-director; Dutch Data Center Association en Digital Gateway to Europe
- Edward Stigter, gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland
Met de toenemende kritiek op hyperscalers lijkt een complete sector die werkt aan de digitale infrastructuur in ons land, in ongenade te zijn gevallen. Door datacenters verdwijnt nuttige landbouwgrond en ze slurpen elektriciteit die aan de eigen inwoners ten goede kan komen. De feiten tonen juist het tegendeel aan in zowel CO2-uitstoot als ruimtegebruik.
Energieverbruik
Wel is het energieverbruik een punt van aandacht. Cruciaal voor de sector is aan de bevolking uit te leggen wat de toegevoegde waarde van datacenters en de digitale infrastructuur in het algemeen is. De cloud biedt een efficiënte infrastructuur om ICT te runnen. De rijksoverheid is bijvoorbeeld van 64 fysieke datacenters overgegaan op vier cloud-datacenters, wat een halvering in het elektriciteitsverbruik heeft opgeleverd. Door de opslag van duurzame elektriciteit kunnen datacenters een krachtige rol in de energietransitie spelen.
Zonder digitalisering is er geen verduurzaming mogelijk.
De de sector zelf moet haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door met de samenleving afspraken te maken over het omlaag brengen van haar energieverbruik en het benutten van restwarmte. Daar zijn al praktijkvoorbeelden van, zoals Warmtestad Groningen en Rotterdam Schiebroek. Wat echter ontbreekt, zo stelt recent onderzoek van het Rathenau Instituut, is een integrale en samenhangende visie van het Rijk op de digitale infrastructuur in ons land. Daar moet een maatschappelijk gedragen nationaal beleidskader voor komen.
Onze digitale infrastructuur en energie-infrastructuur zijn onderdeel van een ecosysteem met een veelheid aan componenten: intercontinentale verbindingen, zeekabels, internetknooppunten, backbones, cloudhosting, datacenters, enzovoort. Zonder digitalisering is er geen verduurzaming mogelijk.
Gesprekstafel tijdens Live Event Digitale Infrastructuur en data-economie
iBestuur organiseerde op 17 mei 2022, in samenwerking met DINL en DDA een congres over de toekomst van de digitale infrastructuur in relatie tot de ontwikkeling van een data-economie. Onderdeel van het event was een gesprektafel over datacenters en energietransitie.