Artikel

Mayflower zet koers naar een duurzame toekomst

In 1620 voer de Mayflower met de eerste kolonisten naar Noord-Amerika. Een legendarische ‘pelgrimstocht’ aangevuurd door hoop en dromen van een beter leven. Vier eeuwen later maakt een andere Mayflower de oversteek. Een schip uitgerust met de technologie van morgen, te water gelaten met dezelfde intentie als de eerste Mayflower: hoop en dromen van een beter leven.

Beeld: IBM

De moderne Mayflower lijkt in niets op zijn iconische naam­genoot. Vernuft en efficiëntie, precisie en wendbaarheid in een aerodynamische trimaran met een hybride aandrijving. Aan boord geen kapitein en bemanning, maar een brein gebaseerd op IBM’s AI-technologie. Geavanceerde navigatie- en meettoestellen herkennen objecten om aanvaringen te voorkomen en beslissingen te nemen. En er is apparatuur aanwezig om massa’s data op te slaan en te verwerken.
Toch is dit autonome, hyper­intelligente schip er niet op uit om technologie te showcasen. De Mayflower doet onderweg metingen om urgente kwesties in kaart te brengen. Van microplastic­vervuiling en aardopwarming tot zeespiegelstijging en biodiversiteit. Precies daarom bundelde de maritieme organisatie ProMare de krachten met IBM: technologie in dienst van wetenschappelijk onderzoek en vooruitgang. De bestemming? Een duurzamere wereld.

Samen aan het roer

Het MAS – Mayflower Autonomous Ship – is een sterk staaltje technologie, maar evengoed het schoolvoorbeeld van wat je met vereende krachten kunt bereiken. Naast ProMare en IBM dragen ook andere partijen hun steentje bij. Denk aan Plymouth University (Verenigd Koninkrijk), scheepsarchitect Whisker­stay, scheepsbouwer Aluship Technology, duikbootexpert M Subs en verzekeraar Gard.
Samenwerking is dé vereiste om te innoveren en om innovaties in dienst te stellen van het grotere goed. Neem dat ‘goed’ gerust letterlijk. Het draait allemaal rond dingen ontwikkelen die de potentie hebben om de wereld positief te beïnvloeden.
In het geval van de Mayflower is het doel de ontwikkeling van autonome en milieuvriendelijke vaartuigen waarmee organisaties zoals ProMare hun cruciale onderzoeken sneller en efficiënter kunnen uitvoeren.

Bij IBM zijn we ervan overtuigd dat nieuwe technologieën ons ondersteunen om problemen op te lossen.

Brein achter de AI-kapitein

De autonome Mayflower werkt op satellietnavigatie, heeft meer dan dertig ingebouwde sensoren om onderzoek te doen naar het leven in de oceaan en zes slimme camera’s om obstakels te detecteren. Het brein achter de AI-kapitein? Onze IBM Watsontechnologie. De IBM Power AI Vision zorgt ervoor dat de AI-kapitein obstakels herkent en kan ontwijken. Het schip krijgt meteorologische data van de IBM The Weather Company. De IBM Operational Decision Manager helpt om te navigeren en eventueel routes te herzien. En de Safety Manager die de navigatiekeuzes valideert, werkt op Red Hat Enterprise Linux. De internet­verbinding aan boord is beperkt. Dus stuurt de Mayflower met de hulp van IBM Edge Computing periodiek onderzoeks- en navigatiegegevens naar de IBM Cloud. En weer aan land zullen onze onderzoekers met IBM Watson Studio alle data van de Mayflower analyseren.

Baanbrekend en betrouwbaar

Hoe vooruitstrevend ook de technologie en hoe avontuurlijk ook de tocht, de mens behoudt altijd de controle en kan van de kant ingrijpen. Dankzij het door IBM gebouwde interactieve webportaal kunnen volgers wereldwijd in verbinding blijven met het schip en zijn missies.
Er zijn legio voorbeelden van geavanceerde technologieën met een positieve impact. Denk aan toepassingen in de medische wereld waar AI detecteert wat het menselijke oog of brein mist. Of voorspellingen rond planning en onderhoud in sectoren zoals bouw, energie en industrie. En ook: een digitale overheid die haar burgers sneller, efficiënter en gerichter van dienst is op een gebruiksvriendelijke en toegankelijke manier. Het zijn die uitvindingen waarmee IBM het verschil maakt – grensverleggend én trustworthy.

Alle zeilen bijzetten

De Mayflower werd niet toevallig met dezelfde naam gedoopt als het schip van de Britse kolonisten. Net zoals de mijlpaal van de Pilgrim Fathers indertijd, luidt de tocht van de trimaran een nieuwe periode in. Een tijdperk van transitie naar beter en slimmer leven en werken. Met veel aandacht voor mens, milieu en maatschappij. En op zo’n manier dat publieke waarden en mensenrechten worden gerespecteerd.
AI en andere ‘futuristische’ technologieën roepen weleens vragen op of kampen soms met weerstand. Dat is begrijpelijk en niet geheel onterecht. Maar in de juiste handen en voor de juiste toepassingen krijgen we met technologie dingen gedaan die we ooit voor onmogelijk hielden.

De tocht van de Mayflower staat dan ook symbool voor de uitdagende reis die ons als samenleving te wachten staat. Bij IBM zijn we ervan overtuigd dat nieuwe technologieën ons ondersteunen om problemen op te lossen. En dat ze voor een spectaculaire versnelling kunnen zorgen van een breed en broodnodig duurzaamheidsverhaal. In die zin is de Mayflower een baken van hoop en een wegwijzer: deze expeditie helpt ons om in de juiste richting te navigeren.

Het schip ligt alvast op koers na talloze geslaagde proefvaarten. In februari meert de Mayflower aan in Rotterdam. De lichtgewicht trimaran met tonnen data aan boord is nu al haast even legendarisch als zijn voorganger.

Mayflower in een notendop

  • Lengte: 15 meter
  • Gewicht: 4,5 ton
  • Materiaal: aluminium en composiet
  • Aandrijving: elektrische motor en batterijen gevoed door zonnepanelen, aangevuld met een generator op biodiesel
  • Livestream: mas400.com

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.