Blog

Omerta

Kees Verhoeven heeft een initiatiefnota ingediend die voorziet in veel strengere mededingingsregels en dito straffen voor de big tech!

In maart maak ik wellicht een ander vakje rood, maar vandaag gaat mijn stem naar Digitaal66!

Kees Verhoeven heeft een initiatiefnota ingediend die voorziet in veel strengere mededingingsregels en dito straffen voor de big tech! Klaar met nepnieuws, het schenden van privacyregels, uitbuiting van personeel en belastingontduiking. Toezichthouder ACM wordt flink bewapend en kan zo nodig monopolisten opknippen en boetes uitdelen tot 50 procent van de jaarlijkse buit.

Een vrije economie vraagt om democratische tegenmacht. Om de farmamaffia aan te kunnen pakken bijvoorbeeld. Zoals de leverancier van het stokoude middel CDCA, voor mensen met een zeldzame stofwisselingsziekte, die de prijs vervijfhonderdvoudigde van 28 cent naar 140 euro per pil. Alternatieven zijn er niet meer, die heeft de leverancier uit de markt gekocht. Je geeft ze een vinger en ze draaien je een poot uit.

Minister Bruins trekt ten strijde tegen deze pillendraaiers: hij wil in Europees verband monopolies doorbreken en vergroot bovendien de ruimte voor ziekenhuizen en apothekers om dergelijke medicijnen zelf na te maken. Maar dan voor 28 cent per pil natuurlijk. Normaliter wordt van de farmaceuten zelden vernomen: ze zijn meer van de omerta. Maar nu hun lucratieve handeltje wordt bedreigd, komen ze op de lijn. Geheel in stijl met een dreigement: als de minister niet inbindt, kan Nederland voortaan fluiten naar nieuwe medicijnen.

Kunnen we die initiatiefnota een beetje oprekken, wellicht?

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren