Digitale toekomst eu
Nieuws

Raad van Europa buigt zich over ‘smart cities’ en ‘fake news’

Het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa heeft tijdens de zitting op 25 oktober 2022 in Straatsburg, rapporten aangenomen over 'smart cities' en 'hate speech and fake news'. Bij beide rapporten waren Nederlandse afgevaardigden betrokken: Jan Markink (Provincie Gelderland) en Wilma Delissen (Gemeente Raad Peel en Maas).

Wilma Delissen Van Tongerlo tijdens haar speech in het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa.

Smart cities

‘Slimme’ steden en regio’s omvatten meerdere facetten: toepassingen, sensoren, software, algoritmen, platforms of camera’s. In het rapport van Tony Buchanan (Verenigd Koninkrijk) en Jan Markink (Nederland, ILDG) beveelt het congres aan deze technologieën in te zetten in het kader van proactief beleid om het bestuur en beheer van public affairs te optimaliseren door inclusieve initiatieven te ontwikkelen voor duurzame en menselijke gecentreerde steden en regio’s.

AI-hulpmiddelen moeten in overeenstemming zijn met mensenrechten.

Dit vereist dat ervoor wordt gezorgd dat nieuwe technologieën en kunstmatige-intelligentiehulpmiddelen in overeenstemming zijn met mensenrechten, democratie en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De nadruk moet met name liggen op het verkleinen van de digitale kloof, het beschermen van persoonsgegevens en het verbeteren van de cyberbeveiliging. Daarnaast moeten de nationale overheden de lokale overheden de nodige ondersteuning bieden bij de uitvoering ervan.

Bekijk HIER de speech van Tony Buchanan in het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa

Hate speech and fake news

Hoewel nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de territoriale democratie, hebben ze soms een schadelijk effect op het openbare leven, met name via sociale netwerken. Het rapport over haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws, opgesteld door corapporteurs Wilma Delissen Van Tongerlo (Nederland, ILDG) en Kristoffer Tamsons (Zweden, EPP/CCE), benadrukt de giftige impact van deze verschijnselen, online en offline, op de arbeidsomstandigheden van lokale en regionale gekozen vertegenwoordigers en over democratie. Bovendien helpt het rapport bij het identificeren van de juiste tools en strategieën om haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws aan te pakken.

Het Congres roept op tot begeleiding, training en ondersteuning van lokale politici.

In het bijzonder roept het congres onder meer op tot begeleiding, training en ondersteuning van lokale politici, evenals tot adequate communicatie, transparantie en openheid. Het beveelt de uitvoering aan op nationaal niveau van een alomvattende strategie met rechtsmiddelen en preventieve maatregelen, waarbij de relevante belanghebbenden worden betrokken. Er mag geen straffeloosheid zijn voor online en offline bedreigingen en aanvallen op lokale en regionale politici.

Bekijk HIER de speech van Wilma Delissen Van Tongerlo in Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren