Digitalisering en democratie
Nieuws

Rechtbanken maken stappen met digitalisering

Digitalisering in de rechtspraak vormt al jaren een hoofdpijndossier, maar er lijkt eindelijk schot in de zaak. In de afgelopen weken zijn er diverse soorten civiele zaken bijgekomen waarin advocaten digitaal kunnen procederen. Advocaten zijn erg tevreden over de digitalisering, zo vertellen zij op de website rechtspraak.nl.

Het was voor advocaten al langer mogelijk om gemeenschappelijke echtscheidingsverzoeken digitaal in te dienen. In de afgelopen periode zijn er een flink aantal mogelijkheden bijgekomen. Dat Digitale toegang van de Rechtspraak is zeer gewenst door de advocatuur, zo vertelt Nicole de Boer, advocaat bij Ploum Rotterdam, tegenover de website.

“We zijn vooral blij dat we geen hele bomen meer hoeven te versturen, maar stukken digitaal kunnen indienen.” Advocaat Lisette Bakker sluit zich daarbij aan. ‘Alles wat nu digitaal kan, doe ik digitaal. Het is soms wat puzzelen, maar het werkt veel sneller.’ Met de digitalisering is het niet langer nodig om te printen in tweevoud, stukken te laten bezorgen via post en de rechtbank te moeten nabellen of de stukken ontvangen zijn. Het bespaart dus tijd en geld, geven advocaten aan op de website.

Op maat maken

De verwachting is dat het digitaal procederen in de toekomst nog makkelijker wordt. Momenteel gaat het om een generieke versie van het systeem dat nog niet op maat gemaakt is voor de verschillende soorten zaken. De advocaten zien echter nog genoeg verbeterpunten. Zo moeten formulieren nu als pdf worden geüpload in het portaal Mijn Rechtspraak, soms moeten wel 25 formulieren apart worden geüpload. Ook wordt er onder meer gevraagd om meer e-mailadressen op kunnen geven om notificaties op te ontvangen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren