Een consortium van SAP, ICTU en DEI werken mee aan een Proof of Concept die gebruik maakt van Self Sovereign Identity (SSI) om een vereenvoudigd proces in te richten voor transacties van onroerend goed tussen individuen. Ronald Lanjouw van SAP en Steven Gort van ICTU geven een inkijkje in het project 'Zorgeloos Vastgoed'.
Steven Gort noemt zichzelf datafluisteraar en is werkzaam bij ICTU. | Beeld: Joris Telders, JTDproducties
Vandaag de dag zijn identiteiten zeer gefragmenteerd en privacy is moeilijk te beschermen. Ook hebben we te maken met onveiligheid, onder andere omdat veel valse certificaten in omloop zijn. Met SSI, waarbij identiteiten decentraal worden opgeslagen en het individu zelf eigenaar en beheerder is van de data, zijn deze problemen (in principe) niet meer aan de orde. Dat biedt aanknopingspunten om complexe aankooptrajecten, zoals bijvoorbeeld vastgoed, eenvoudiger te maken en zonder dat op diverse momenten steeds kopieën van identiteitsbewijzen aan dossiers moeten worden toegevoegd. “We kunnen op deze manier heel veel papier- en kopieerwerk achter ons laten,” stelt Steven Gort.
Ecosysteem
Door als keten intensief samen te werken bij de aan- en verkoop van vastgoed, kan de consument ontzorgd worden, is de gedachte achter ‘Zorgeloos Vastgoed’: In elke woonfase de juiste informatie, met één druk op de knop. Uitgangspunt is dat in het ecosysteem rond een vastgoedtransactie gewerkt wordt met verifiable credentials, het digitaal equivalent van papieren documenten. Dus de verkoper, de koper, het object en de financiën moeten allen geverifieerd zijn om het digitale aankooptraject mogelijk te maken.
Dit vereist dat alle regels rond de aan- en verkoop van een huis geïntegreerd worden in het concept, inclusief die van de Belastingdienst. Tenslotte moet er een ‘regeleigenaar’ aanwezig zijn, dat is in dit geval het notariaat.
Uitvoeringsegels
Om beslissingen te kunnen zijn heldere regels nodig, zowel in de fysieke als in de digitale wereld. We hebben wetgeving. Echter de uitvoeringsregels zijn vaak zeer diffuus en niet zomaar vast te leggen in computercodes. En dat is nu net wel van belang voor inrichten van de ‘digitale straat’ voor het aankopen van vastgoed. Er moet zicht zijn op alle regels die meegewogen worden bij een besluit: attribute based verifiable rules. En welke gegevens de overheid dus nodig heeft om een besluit te kunnen nemen.
Hij schetst een regelbeheeraanpak bestaande uit verschillende stappen om te komen tot uitvoeringsregels.
1. Analyse: interpretatie van wetgeving en applicatiedocumentatie als basis voor specificaties
2. Ontwerpen van specificaties in de vorm van regels, gegevensdefinities en beslistabellen
3. Valideren van specificaties, hebben de de juiste fiscale consequenties?
4. Genereren van de service, het transformeren naar het doelplatform Blaze
5. Toepassen: na testen wordt de service in productie genomen
Andersom werken
“Beleidsmakers zouden eigenlijk andersom moeten gaan werken,” merkt Gort fijntjes op. “Dat begint bij transparantie in de uitvoeringsregels.” Voor alle wet- en regelgeving verwijst hij naar open-regels.nl, de centrale vindplaats van regels waar ook is opgenomen van wie ze zijn en met welk doel en voor welke wet- en regelgeving ze worden gebruikt. Een vindplaats vergelijkbaar met wetten.overheid.nl voor de wetgeving of data.overheid.nl voor gegevens-bronnen van de overheid.
Gemak dient de mens?
Het consortium werkt aan de ontwikkeling van systeem waarin de consument in vier klikken (bij wijze van spreken) een huis kan kopen. Misschien moeten we ook enige ‘frictie’ inbouwen, merkt een van de deelnemers op. Om te voorkomen dat dit soort rigoureuze aankopen gedaan worden door mensen die misschien wel bevoegd, maar hier mentaal niet toe in staat zijn…
iBestuur Event ‘Europese Digitale Identiteit
Op 10 november 2022 organiseerde iBestuur, in samenwerking met het ministerie van BZK, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en marktpartijen, een event over de voorstellen van de Europese Commissie voor een Europese digitale identiteit voor elke EU-burger. SAP verzorgde met ICTU een break-out sessie over Self Sovereign Identity in de praktijk.
Een inspirerend verhaal dat vele emoties losmaakte. Hoe die flow gaat lopen zal nog vele discussies ontketenen (en terecht). Wat ik een zeer belangrijke boodschap vond is dat we eindelijk kunnen breken met het uitwisselen van data. Stoppen met data naar het algoritme te brengen; we brengen straks het algoritme bij de data. Dus geen geboortedatum meer opvragen om te check of de persoon vandaag wel 18 jaar of ouder is, maar de leeftijdcheck aanbieden bij de digitale identiteit van die persoon. Een simpele true of false is het resultaat.
Dat maakt ook duidelijk dat een digitale identiteit veel meer is dan enkel een Wallet.