Artikel

De verontrustende toekomst: steeds meer legacy

Victor Klaren, Chief Visionary Officer en Co-Founder bij Thinkwise

Victor Klaren, Chief Visionary Officer en Co-Founder bij Thinkwise, waarschuwt voor een groeiend legacy-probleem dat over vijftien jaar nog veel omvangrijker zal zijn. Vaak wordt bij legacy software gedacht aan verouderde systemen van twintig jaar oud, maar Klaren wijst erop dat elk jaar juist steeds meer nieuwe legacy software ontstaat. In deze alarmerende analyse daagt hij ons uit om onze perceptie te herzien en de dreigende gevolgen van dit onderschatte probleem onder ogen te zien. De klok tikt, en het probleem wordt alsmaar groter.

Er zijn geen cijfers over legacy bekend. “Maar er wordt steeds meer geprogrammeerd. Dus het probleem is over vijftien jaar nog veel groter. Ik vergelijk het wel eens met CO2. Wij zijn nu de stijging van de uitstoot aan het afremmen. Hier is dat niet eens het geval, want we zijn niets aan het afremmen. Het is een mindset die moet veranderen.”

Hoe groot het probleem precies is, is echter moeilijk te meten. Het ligt ook niet altijd aan de applicaties zelf, benadrukt Klaren. “IBM zorgt er wel voor dat programmeertaal RPG blijft bestaan, maar het onderhoud aan applicaties op mainframes wordt steeds zwaarder, omdat de mensen die het onderhoud moeten doen er niet meer zijn. Soms worden er daarom geforceerd mensen opgeleid of worden systemen ondergebracht in de cloud.”

De nieuwe legacy accelerator

“SAP R3 is eigenlijk ook een soort legacy. S4/HANA is niet compatibel en maatwerk kan niet meegenomen worden. Dus je zit sowieso vast aan een nieuwe implementatie. Met maatwerk zit je vaak met nog meer legacy. Maar low code lijkt nu wel de nieuwe legacy accelerator. Je kunt de UI er wel fancy uit laten zien maar met een beetje pech heb je daaronder twee lagen onderhoud. Datzelfde geldt voor robotic process automation. Dat is ook weer zo’n laagje. En een teken dat je het coresysteem niet kunt wijzigen. Het is een pleister. Dat zie je vaak bij legacy. Dit soort schillen. Een mooiere interface of invoer naar andere invoer.”

Er kleven verschillende risico’s aan legacy voor bedrijven.
Victor Klaren

“Voor legacy geldt dus meestal dat er veel geld naar onderhoud gaat. Je ziet dan vaak dat er maar 20 procent van het budget gaat naar waarde creatie. Als bedrijf word je dan vanzelf gevoelig voor de disruptors in jouw markt. Ook kan de security gevoeliger zijn, omdat de benodigde updates niet te maken zijn. Er wordt veel weggekeken. Totdat de pleuris uitbreekt. Bijvoorbeeld als een concurrent het anders gaat doen of mensen met de benodigde kennis over de oude systemen weggaan. Dan is er opeens een keiharde datum waarop een systeem moet zijn vervangen”, legt hij uit.

Veranderkracht

De veranderingen gaan daarnaast steeds sneller. “Het is moeilijk om vooruit te kijken. Je kunt dus een procesanalyse doen, maar je wilt een bepaalde veranderkracht hebben. Per branche is dat verschillend sinds corona. Maar je weet niet welke architectuur nodig is over vijf of tien jaar. Wij ook niet. Maar als je die architectuur nu in beton giet, weet je zeker dat je veranderkracht mist. Ook de krapte op de arbeidsmarkt vormt een risico. De huidige generatie kent geen markt zonder arbeidsmarktkrapte. Dus zij kunnen kiezen of zij maandag of woensdag gaan werken. Hyperautomation wordt vaak ingezet om die krapte op de arbeidsmarkt op te vangen. Dat is de volgende stap.”

Legacy is volgens Klaren een geaccepteerd probleem. “Laten we het er maar niet over hebben. Voor de IT-branche is het wel fijn. Want elke tien jaar kun je alles opnieuw bouwen. Als branche is dat prachtig. Maar dat hoeft dus niet meer. Voor een bedrijf heeft het echt heel veel impact. Als je dat kwijt bent dan krijg je daar tijd maar ook vrijheid voor terug. Want legacy remt de mogelijkheid om je aan te passen aan verandering. Je kunt niet de disruptor zijn als er iets in de markt verandert. Het is altijd beter om voorop te lopen. Dat zijn vaak de klanten die zich tot Thinkwise wenden. Vaak zijn de systemen uniek, er zit vaak het DNA van het bedrijf in verweven en dat willen zij behouden terwijl je een nieuw up-to-date systeem ontwikkelt.

Onze klanten zijn vaak de visionairs, die willen het verschil maken.
Victor Klaren
  • Victor Klaren (Thinkwise) | 26 juni 2023, 12:22

   Hi Patrick,
   We hebben feitelijk geen keuze. We moeten de legacy systemen vervangen. Alleen wie durft die beslissing te nemen? “Pappen en nathouden” IT managers zijn er genoeg… En als men die beslissing wel durft te nemen, laten we dan naar een oplossing kijken die langer (liefst voor altijd) automatisch modern blijft. Ook kan het (deels) moderniseren enorm helpen. Legacy is functioneel gezien vaak beter dan je denkt. En met AI biedt dit nog meer mogelijkheden.
   Software die automatisch modern blijft en het moderniseren van legacy zijn speerpunten van het Thinkwise platform. Beiden zijn geen typische lowcode voordelen. Uiteraard is dat preken voor eigen parochie, maar toch…
   Zogenaamde oplossingen voor de korte termijn zijn er genoeg (UI laagje over de legacy, RPA, honderden lowcode apps, etc), maar de vraag is of dat meer kwaad dan goed doet. Iemand anders noemde dat laatst “de duct tape van de software branche” en daar kon ik me goed in vinden.
   Groet,
   Victor

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren