Overheid in transitie
Nieuws

Waternet-medewerkers vrezen voor IT-problemen na ontmanteling

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam hebben het einde aangekondigd van Waternet, een unieke constructie waarin beide overheden een ambtelijke uitvoeringsorganisatie delen. Medewerkers vrezen echter voor negatieve gevolgen voor onder meer de IT van de organisatie.

Voor de ontmanteling definitief wordt is er goedkeuring nodig van de gemeenteraad en van het waterschap. Parool schreef over een emotionele bijeenkomst waarbij er tranen vloeiden. Veel medewerkers zien de ontmanteling niet zitten vanwege diverse negatieve effecten, zo schrijft de krant. Vooral het uit elkaar trekken van de ict-systemen is riskant volgens een medewerker van afdeling zuiveringsbeheer.

Grote IT-problemen

Waternet, dat zo’n 1800 medewerkers telt, heeft al jaren grote problemen. De data van 48.000 bezoekers van de Amsterdamse Waterleidingduinen werden gestolen door hackers. De veiligheid van de website van Waternet bleek niet op orde. Recent stond Waternet nog onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport, vanwege digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen.  De directeur die belast is met de IT, vertrok in april 2023.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren