Blog

Wein, Weib und Gesang 3.0

Om te meten hoeveel impact de online wereld op de fysieke wereld heeft, is het voor raadsleden leerzaam om een digitale safari te houden in hun stad en op onderzoek uit te gaan.

Dat de online wereld ook impact heeft op de fysieke wereld van uw stad of dorp, kan natuurlijk niet als verrassing komen. Maar als exacte cijfers en gevolgen ontbreken, dan kan bijsturen vanuit de politiek en het gemeentebestuur weleens lastig blijken. Daarom doe ik een oproep aan alle infostuurders om een onderzoek hiernaar te doen en het gesprek hierover met de gemeenteraad en het college aan te gaan. Gaat u mee op digitale safari in uw stad?

Wein

Vorige week werd er bij me aangebeld. Het was een pakketbezorger, die 5 dozen wijn kwam brengen. Zijn auto was bij ons voor de deur geparkeerd. Maar de situatie is dat je daar helemaal niet met de auto mag komen. Hij is minstens 50 meter met de auto over een voetpad gereden. Ik had zo’n zelfde ervaring een poosje terug al eens, toen een pakketbezorger gewoon de hele weg blokkeerde. Het was een doodlopende straat, maar het was ook een kleine moeite om de auto zo neer te zetten, dat iedereen er langs kon. Even later zag ik hem op een doorgaande weg staan, midden op de weg en naast een leeg parkeervak.

Ook het verkeersgedrag van bezorgbrommers hebben wij vanuit de raad al eens ter discussie gesteld. Zonder al te veel resultaat, overigens. En dan heb ik het ook nog niet over het risico dat je buurman zelf een online winkel begint en er dagelijks een vrachtwagen achteruit je erf op komt. Volgens telefoonboek.nl zijn er in Gouda al 180 van dit soort bedrijven en bedrijfjes. Gewoon bij u in de straat.

Vanuit het oogpunt van de pakketbezorger en de pizzakoerier begrijp ik het wel. Ze willen in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk klanten bedienen. Maar voor de pakketbezorger, die zich wel aan de regels houdt, is het natuurlijk oneerlijke concurrentie. Bij navraag bleek het bij de politie geen enkele prioriteit te hebben.

Weib

Soms zie je zelfs hele bedrijfstakken verschuiven door de toepassing van online diensten. Zo is dat het geval in de prostitutiesector. Het beleid hiervan stond enkele maanden geleden op onze raadsagenda. We hebben een verordening om het aantal seksbedrijven aan banden te leggen. Ook zijn er allerlei voorwaarden waar exploitanten aan moeten voldoen.

Goed werk, maar het bleek tijdens deze evaluatie, dat er minsten zoveel sekswerkers in onze stad actief zijn, die via een website adverteren en meestal vanuit het eigen woonhuis hun diensten leveren. Deze dienstverlening, die dus online tot stand komt, valt daarmee buiten het zicht van de toezichthouders. Een doelstelling, om de seksbedrijven buiten de woonwijken te houden, wordt hiermee voor een belangrijk deel niet behaald.

Gesang

Een derde voorbeeld van de wijze waarop “online” effect heeft op de leefomgeving, zijn sites zoals AirBnB. Er is in Gouda natuurlijk niet zoveel overlast als in steden als Amsterdam, maar je zou maar naast een huis wonen waarin ieder weekend een heel voetbal- of hockeyteam feest komt vieren. Dat komt je nachtrust echt niet ten goede. Als er dan een bouwvergunning wordt aangevraagd om in een woonhuis vier badkamers aan te leggen, dan zouden er toch alarmbellen bij de gemeente moeten afgaan.

Digitale Safari

Voor mij als raadslid, is het echt niet altijd duidelijk hoe ingrijpend deze problematiek in sommige buurten is. En dat zal voor veel van mijn collega’s niet anders zijn. Het zou mooi zijn om eens op digitale safari in uw eigen stad te gaan en te onderzoek hoe groot het probleem in uw stad is en in welke wijken zich dit concentreert. Dan kunnen we samen nadenken over de maatregelen die mogelijk en noodzakelijk zijn om dit soort overlast in te dammen.

Paul Ruijgrok is gemeenteraadslid voor de VVD in Gouda en zelfstandig adviseur informatiemanagement en –architectuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren