zoeken binnen de website

Mastercourse 'Cybersecurity voor management en bestuur'

 • Preventie is goed, weerbaarheid beter

  Verslag van de vierde bijeenkomst van de mastercourse 'Cybersecurity voor management en bestuur'

  door: Peter Mom

  De Onderzoeksraad voor de Veiligheid vond dat veel overheidsorganisaties zelf niet in control zijn met hun informatieveiligheid. Het is bestuurlijk vaak niet goed belegd, risico’s worden niet systematisch in beeld gebracht en de afhankelijkheid van leveranciers is groot. En dat terwijl cyberspace het ‘wilde westen’ blijft zolang er geen orde kan worden gehandhaafd, aldus cybersecurity-expert Ronald Prins, die een schokkend beeld schetste van de cyber-dreiging.

 • ‘Awareness, awareness, awareness’

  Verslag van de derde bijeenkomst van de mastercourse 'Cybersecurity voor management en bestuur'

  door: Peter Mom

  Risico is kans maal gevolg. Het management, met de grootste afstand tot de processen waar zich de risico’s effectueren, neigt naar onderschatting. De techniek, annex het systeembeheer, dagelijks getuige van massa’s tegengehouden virussen en verijdelde hacks, ziet de risico’s juist te somber in. Voor de betrouwbaarste risicoperceptie moet men op de werkvloer zijn.

 • Gaat het netwerk plat?

  Verslag van de tweede bijeenkomst van de mastercourse 'Cybersecurity voor management en bestuur'

  Gemeentehuis Weert, woensdag 7 augustus 2012, directieteamvergadering, 11.30 uur. De deur gaat open, iemand van de ICT-afdeling. “Er is een virus actief in het netwerk. Er zijn twee besluiten nodig. Gaat het netwerk plat? En gaan we ermee naar buiten?”

 • De e-boef is onder ons

  Verslag van de eerste bijeenkomst van de mastercourse 'Cybersecurity voor management en bestuur'

  door: Peter Mom

  Cybercrime in hoog tempo gedemocratiseerd. Cybercrime is niet meer iets voor hooggespecialiseerde techneuten of pokdalige pubernerds op zolderkamertjes, het is van het volk. Criminaliteit in een gedigitaliseerde wereld. Aangezien de samenleving amper nog een segment kent dat niet is gedigitaliseerd, is cybercrime niets bijzonders meer. Die term heeft zijn langste tijd gehad.

 • Mastercourse 'Cybersecurity voor management en bestuur'