zoeken binnen de website

Symposium 'De toegevoegde waarde van cybersecurity' - 28 januari 2014

Het is nog steeds niet makkelijk cybersecurity te ‘verkopen’ aan bestuurders. Maar cybersecurity is niet alleen een zorg, het biedt ook kansen – voor het imago, de efficiency en de dienstverlening. Op het iBestuur symposium op 28 januari werd uitgelegd hoe je het onderwerp op de agenda zet.

Sprekers:

Wil van Gemert, directeur Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) Wil van Gemert, directeur Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). “De grootste denkfout rondom cybersecurity is toch dat men denkt dat het iets is van de IT-sector en het dus niet in de boardroom thuishoort. En een tweede is dat het iets is dat je achteraf toevoegt. En dat kan niet meer, het is geen sluitpost.”

Ad Reuijl Ad Reuijl, directeur Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) “DigiNotar heeft een enorme schokgolf teweeggebracht bij de overheid, waardoor het urgentiegevoel aan de bestuurstafel heel erg is toegenomen. Men heeft de samenwerking opgezocht en besteedt er fondsen aan. De awareness is gegroeid.”

Douwe Leguit, taskforce Bestuur en informatieveiligheid Dienstverlening (BiD) Douwe Leguit, Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening (BID) “De Taskforce BID zet in op ‘verplichtende zelfregulering’ voor alle bestuurslagen. Geen ‘afvinklijstjes’ – die voorkomen geen ‘DigiNotar’ – maar zorgen dat men gericht is op zijn rol en verantwoordelijkheid, juist op het niveau van bestuurders.”

Kees Birkhoff - Capgemini Kees Birkhoff, Capgemini “Hoe bescherm ik mijn organisatie en burgers en bedrijven in de dienstverleningsketens? Hoe integreer ik cyber in risk management? Transformatieplannen, producten en diensten zullen steeds terug te voeren moeten zijn op de strategische vragen die bij de overheden leven.”


Zsolt Szabo Discussie onder leiding van Zsolt SzaboToegevoegde waarde van cybersecurity

Cybersecurity maakt het mogelijk om veilig snel te innoveren en te transformeren. Het voegt waarde toe aan uw primaire proces, zoals andere aspecten van de bedrijfsvoering dat ook doen.
Security maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op verantwoorde wijze nieuwe manieren van werken in te voeren, zoals werken in de cloud en Bring Your Own Device. Maar ook het vormgeven van nieuwe relaties met klanten en burgers, of het efficiënt toegankelijk maken van bijvoorbeeld industriële automatiseringssystemen van fabrieken en nutsbedrijven.

Zichtbare en concrete inspanningen voor cybersecurity dragen ook bij aan het vertrouwen van burgers, klanten en partners, en een versterkt imago ten opzichte van concurrenten. Wie wil in deze tijd zijn data hebben liggen bij een onveilige organisatie?

Om veiligheid hoger op de agenda te krijgen wordt meestal verwezen naar de dreigingen en de mogelijke risico’s: welke gevaren er dreigen of hoe groot de financiële schade is die kan worden geleden. iBestuur nodigt u uit om de toegevoegde waarde van cybersecurity voor uw organisatie te ontdekken.

Voorbeelden van relevante vraagstukken voor u kunnen zijn:

  • Hoe kunt u de Cloud veilig gebruiken?
  • Hoe borgt u de privacy van klantgegevens bij grensoverschrijdend dataverkeer?
  • Welke voorwaarden gelden voor een veilige Bring Your Own Device aanpak?
  • Hoe kunt u toetsen of uw organisatie daadwerkelijk weerbaar en veerkrachtig is bij cyberaanvallen?
  • Waar liggen mijn risico’s op het gebied van informatiebeveiliging en privacy? En hoe richt ik vervolgens mijn risico management effectief in om social engineering en het lekken van data tegen te gaan?
  • Hoe kunnen industriële automatiseringssystemen (SCADA, PCS) veilig fabrieken en infrastructuren blijven regelen en bewaken?

Het vertrekpunt is niet de beperking, maar de realisatie van organisatiedoelstellingen. Net zoals er remmen op een auto zitten om veilig hard te kunnen rijden, is security ervoor om veilig te innoveren en sneller te transformeren.

Het symposium op 28 januari 2014 in Sociëteit De Witte werd georganiseerd door iBestuur, in samenwerking met Capgemini.

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.