iBestuur rondetafel ‘Computer says no!’ 17 september 2018

Kunstmatige intelligentie kan de kwaliteit van het bestaan verbeteren en het leven veraangenamen. Maar hoe blijf je in control over zelflerende systemen? Hoe voorkom je dat oude vooroordelen nagalmen in slimme algoritmen? Kortom: hoe zorgen we dat de belofte van kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt? Praat mee tijdens de rondetafeldiscussie op 17 september.

Bent u binnen de overheid verantwoordelijk voor de inzet van AI, of gaat u daar wellicht op termijn mee aan de slag? U bent van harte welkom bij de rondetafeldiscussie ‘Computer says no!’ op 17 september.

Deze keer zijn we te gast bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) aan de Prinsessegracht 23 in Den Haag.


Kunstmatige intelligentie heeft een enorme belofte in zich: het kan de kwaliteit van het bestaan verbeteren en het leven veraangenamen. Zelflerende systemen kunnen met slimme algoritmes persoonlijke dienstverlening optimaliseren, ziektes opsporen en kwaadwillenden herkennen in een menigte. Siri is de kletsende personal assistant op de iPhone en Syri is de sociale rechercheur die fraude met Belastingen en uitkeringen voorspelt.

Met:

• Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica en Recht, Universiteit Leiden

• Marlies van Eck, jurist bij de Belastingdienst

• Remco Boersma, Projectleider Big Data Living Lab, Ministerie van J&V

• Peter van der Putten, Director Decisioning Solutions, Pegasystems

• Moderatie: Marcel Thaens, CIO provincie Noord Brabant

Maar hoe weten we of dat algoritme het wel bij het rechte eind heeft en wat als de computer zo slim wordt, dat die het beter weet? Kunstmatige intelligentie zou volgens doemdenkers weleens de beste maar ook de laatste grote uitvinding van de mens kunnen zijn.

Hoe blijf je in control over zelflerende systemen? Hoe voorkom je dat oude vooroordelen nagalmen in slimme algoritmen? Kortom: hoe zorgen we dat de belofte van kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt!


In de aanloop naar deze bijeenkomst willen we graag weten hoe u denkt over ethiek en technologie. Daarom hebben we een korte enquête gemaakt met denkbare praktijksituaties waarbij u aangeeft hoever de algoritmen mogen gaan. Doet u mee? De uitkomsten bespreken we in een redactioneel artikel en tijdens de bijeenkomst.

Programma in het kort:

• 15.00 uur – 15.15 uur inloop met kop koffie of thee
• 15.15 uur – 17.30 uur presentaties en discussie
• 17.30 uur – 18.30 uur borrel, hapjes en napraten!

Deelname is kosteloos. Let op: uitsluitend voor bestuurders en management uit de overheid!

Via dit formulier kunt u zich aanmelden


Van de discussie wordt verslag gedaan in iBestuur magazine en op iBestuur.nl.
De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door iBestuur-partner Pegasystems

- - - - -