zoeken binnen de website

Rondetafeldiscussie ‘Computer says no!’ - 17 september 2018

Kunstmatige intelligentie kan de kwaliteit van het bestaan verbeteren en het leven veraangenamen. Maar hoe blijf je in control over zelflerende systemen? Hoe voorkom je dat oude vooroordelen nagalmen in slimme algoritmen? Kortom: hoe zorgen we dat de belofte van kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt? Praat mee tijdens de rondetafeldiscussie op 17 september.

Op maandag 17 september werd de rondetafeldiscussie ‘Computer says no!’ Gehouden. Dit keer waren we te gast bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) in Den Haag.


Kunstmatige intelligentie heeft een enorme belofte in zich: het kan de kwaliteit van het bestaan verbeteren en het leven veraangenamen. Zelflerende systemen kunnen met slimme algoritmes persoonlijke dienstverlening optimaliseren, ziektes opsporen en kwaadwillenden herkennen in een menigte. Siri is de kletsende personal assistant op de iPhone en Syri is de sociale rechercheur die fraude met Belastingen en uitkeringen voorspelt.

Maar hoe weten we of dat algoritme het wel bij het rechte eind heeft en wat als de computer zo slim wordt, dat die het beter weet? Kunstmatige intelligentie zou volgens doemdenkers weleens de beste maar ook de laatste grote uitvinding van de mens kunnen zijn.

Hoe blijf je in control over zelflerende systemen? Hoe voorkom je dat oude vooroordelen nagalmen in slimme algoritmen? Kortom: hoe zorgen we dat de belofte van kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt!

Met:

• Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica en Recht, Universiteit Leiden

• Marlies van Eck, zelfstandig adviseur AI en recht

• Remco Boersma, Projectleider Big Data Living Lab, Ministerie van J&V

• Peter van der Putten, Director Decisioning Solutions, Pegasystems

• Moderatie: Marcel Thaens, CIO provincie Noord Brabant

Verslag van de Rondetafeldiscussie


In de aanloop naar deze bijeenkomst is een korte enquête gehouden met betrekking tot het thema ethiek en technologie.

De volledige uitkomsten van de enquête zijn hier terug te vinden.

De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door iBestuur-partner Pegasystems