zoeken binnen de website

iBestuur community

Recente artikelen

Big Tech: blinde vlek in het bestuursrecht?

door: Johan Wolswinkel, 22 maart 2023

Ook wanneer overheden gebruik maken van geautomatiseerde besluitvorming zijn zij gebonden aan fundamentele rechtsnormen, zoals de grondrechten en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Met Small Tech kan de overheid die afspraken wellicht maken, maar kan de overheid ook haar rug recht houden als zij met Big Tech om tafel gaat?

podium | lees meer

Recensie: 'Doe zelf normaal' en blijf vooral zelf nadenken

door: Kees Verhoeven, 21 maart 2023

Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, maar ‘Doe zelf normaal’ van Maxim Februari stelt niet teleur. Met zijn analyse dat data en algoritmes ook de architectuur van besluitvorming en daarmee de basale werking van onze democratie veranderen, gaat hij een spade dieper dan het gros van de boeken over dit thema. Concrete oplossingen geeft hij echter niet.

podium | lees meer

Grip op mijn online bestaan

door: Nathan Ducastel, 21 maart 2023

Nathan Ducastel

Een groot deel van mijn leven als burger speelt zich tegenwoordig online af. Hierbij gebruiken bedrijven, maar ook de overheid, mijn data om beslissingen te nemen. Ik zou hierin door de overheid beter begeleid willen worden. Waarom zit er bij de apps die ik via de appstore kan downloaden bijvoorbeeld geen ‘kijkwijzer’?

weblog | lees meer

7 adviezen om CO2 te reduceren bij digitaal werken

20 maart 2023

Ook de digitale wereld kampt met CO2-problemen. Alleen al één e-mail versturen schijnt 4 gram CO2 uit te stoten (exclusief bijlagen)! Ook het bewaren van onnodige e-mails, bestanden, apps, foto’s en video’s zorgt voor een berg afval. Afgelopen weekend was het Digital Clean-up Day. U Yong Hu en Arjan Blom geven adviezen voor een schone digitale werkomgeving.

praktijk | lees meer

Hoe gemeente Hoeksche Waard Woo tot een succes maakt

door: Marjolein van Trigt, 17 maart 2023

Hoeksche Waard zet dossiers, die in het kader van de Wet Open Overheid (Woo) openbaar worden gemaakt, op zo’n manier online dat ermee werken een fluitje van een cent wordt. Een ‘schoolvoorbeeld van een FAIR publicerend bestuursorgaan’. Hoe doen ze dat en wat kunnen andere overheden ervan leren?

praktijk | lees meer

Persoonsgegevens blijvend bewaren?

door: Afelonne Doek, 15 maart 2023

We moeten niet meer gegevens opslaan dan nodig. Maar laten we de gegevens die we wél gebruiken niet zonder meer vernietigen. Met de AVG en strenge maatregelen rond privacy wordt uit het oog verloren dat persoonsgegevens noodzakelijk zijn voor inzicht in de ontwikkeling van de samenleving.

weblog | lees meer

Big Tech en recht: de start van een onderzoekscommunity

door: Niels Jak, Mariette Lokin en Reijer Passchier, 15 maart 2023

Hoe zorgen wij ervoor dat de democratische rechtsstaat Big Tech overleeft? Hoe kan het recht tegenwicht bieden aan de machtspositie van deze bedrijven? Met die vragen is onlangs een onderzoekscommunity van prominente Big Tech-onderzoekers opgericht. De komende weken publiceren zij hun artikelen op iBestuur.

podium | lees meer

Recensie: 'De democratie crasht' en 'Doe zelf normaal'

door: Laura de Vries, 14 maart 2023

De politiek heeft geen grip op digitalisering stelt Kees Verhoeven in ‘De democratie crasht’, maar toezicht wordt wel heel lastig als de structuren van die overheid zelf al zijn vervangen, zoals Maxim Februari schrijft in ‘Doe zelf normaal’. Laura de Vries legde beide boeken eens naast elkaar en schreef een recensie.

podium | lees meer

Leidt een open overheid tot een betere overheid? Niet per se...

door: Marjolein van Trigt, 13 maart 2023

Veel overheden streven naar meer transparantie door data te delen. Maar leidt dit ook tot een betere overheid? Gijs van Maanen van het Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT) promoveerde 8 maart op een onderzoek naar open overheidsdata in de praktijk. Het is beter om te delen van data te zien als een vorm van informatieverdeling, stelt hij.

podium | lees meer

Terechte vragen over de Omgevingswet

door: Martin Hendriksma, 10 maart 2023

Het debat over de Omgevingswet versmalt zich dusdanig tot de staat van de gemeentelijke automatisering dat de achterliggende doelen (‘eenvoudig beter’) uit beeld zijn geraakt. Kan de initiatiefnemende burger straks met de wet en de ict uit de voeten?

weblog | lees meer