Geen voorwoord over aapjes

iBestuur nieuwsbrief 1 februari 2018

Ik wilde het eigenlijk hebben over die zielige Java-aapjes van Volkswagen, maar nu blijkt dat ze eigenlijk geluk hebben gehad. De uitlaatgassen die vier uur lang in hun glazen kooi werden geblazen, kwamen uit een VW Beetle diesel die draaide op de inmiddels bekende sjoemelsoftware. Met een Beetle in IRL-modus hadden ze de veertigvoudige hoeveelheid giftige stoffen binnengekregen – de geparfumeerde dampen die u en ik inademen op de stoep – en waren ze vast en zeker de sjoemeldood gestorven. Geen voorwoord dus over aapjes.

Dat biedt ruimte om nog even te wijzen op het derde iBestuur Mobility Congres dat we op 27 juni organiseren in het Zuiderstrandtheater, niet toevallig tijdens de feestelijkheden rond de Volvo Ocean Race die dan bij de Scheveningse haven plaatsvinden! Dat duurt nog een bijna half jaar, inderdaad! Maar u hoeft niet zo lang te wachten, want net als bij het tweede iBestuur Mobility Congres organiseren we enkele kleinschalige, informele voorbereidende bijeenkomsten. De eerste co-creatie bijeenkomst vindt op 20 februari plaats in The Hague Tech in Den Haag. Verantwoordelijk voor de inzet van mobiele technologie en toepassingen, van apps tot IoT, in de overheid? Deel uw uitdagingen en oplossingen met uw collega’s en doe mee!

Tot volgende week,

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

De informatiesamenleving van Franc Weerwind

door: Bas Linders, 1 februari 2018

Franc Weerwind

De overheid moet niet alleen digitaliseren, maar vooral zorgen voor samenhang. Digitale overheidsdiensten werken veel beter als ze niet zitten opgesloten in kolommen en domeinen, maar als ze in samenhang worden bedacht en toegepast. Vooral omdat de klant daar beter van wordt, stelt Franc Weerwind, de burgemeester van Almere.

lees meer

- - -

Luchtvervuiling? Daar hebben we het niet meer over

Over het nut van zelfmetende burgers

door: Brigit Kooijman, 29 januari 2018

Nijmegen

Burgers die in hun eigen omgeving waarnemingen of metingen doen, al dan niet ten behoeve van de wetenschap; het is niets nieuws. De Nationale Tuinvogeltelling bestaat al sinds 2003. Maar nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat ‘citizen science’ het afgelopen decennium een hoge vlucht heeft genomen. Wat is precies het nut van die zelfmetende burgers en wat gebeurt er met de data die ze verzamelen?

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Een open houding

door: Larissa Zegveld, 1 februari 2018

De burger vriendelijk behandelen, zeker in tijden van stress. Dat vraagt om een open houding, maar nog niet altijd is dat standaard. Kunnen we iets leren van vrijwilligerswerk?

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur onder meer:

  • Blogs van onder anderen Sander Klous (hoogleraar Big Data Ecosystems aan de Universiteit van Amsterdam) en Marc van Opijnen (adviseur rechtsinformatica bij het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (BZK/UBR/KOOP)).
  • Verslag van de rondetafelbijeenkomst over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), gehouden op maandag 29 januari in Nieuwspoort, Den Haag.
  • iBestuur magazine is ook als PDF te downloaden.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

weblogs

Politiek gewin

door: Rejo Zenger, 31 januari 2018

Rejo Zenger

Het was een mooie scoop. De AIVD en hun inbraak bij Russische hackers. Maar waarom moest de regering dat verhaal direct misbruiken voor politiek gewin?

lees meer

- - -

Is de blockchain alleen voor bèta's?

door: Ruud Leether, 29 januari 2018
reacties: 2

Ruud Leether

Blockchaintechnologie roept nog tal van vragen op. Zeker voor alfa’s. Misschien helpt het om een discussie van alfa’s en bèta’s op te starten, waarbij al die vragen aan de orde komen.

lees meer

- - -

Werkzame stof

door: Michiel Leenaars, 26 januari 2018

Michiel Leenaars

Onderwijsmaterialen goedkoper en beter, een dalende werkdruk op scholen, meer salaris voor docenten en een afnemend docententekort? Het kan. Hoe? Door slim handelen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

‘We hebben maximaal gepresteerd’

door: Frits de Jong, 30 januari 2018

Bas Eenhoorn

Sinds 17 januari 2018 is Bas Eenhoorn Digicommissaris af. Hij beschouwt de afgelopen drie jaren niet echt als gemakkelijk, maar is blij dat er desondanks het maximale is bereikt. Er liggen afspraken over duurzame financiering, het Digiprogramma 2018 is rond en er is een voorstel voor een nieuwe governance, passend bij de rol en verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van BZK en die van alle belanghebbenden bij een goed functionerende digitale overheid.

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Écht toezicht is niet gratis

door: Chris Verhoef, 31 januari 2018

Prof. Chris Verhoef

Mensen lezen niet, luisteren niet, zien niet en interpreteren signalen vaak zo simpel mogelijk. Daardoor kun je heel ver komen met fake-verhalen. Oobah Butler wist van zijn tuinhuisje London’s top-rated restaurant te maken, zonder ooit een klant te hebben gehad. Noem het een restaurant, zorg voor positieve reviews, maak een website, leen de reputatie van sterren en misbruik de menselijke slordigheid van geest.

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

Ketens maken rectificatie persoonsgegevens nog ingewikkelder

door: Peter Seignette, 1 februari 2018

Politie

Niemand ontkomt er meer aan: zowel overheden als private partijen zijn druk bezig met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG). Ik kom het overal tegen: opdrachtgevers doen doorlichtingen van de organisatie, voeren privacy impact assessments (PIA’s) uit en actualiseren of breiden hun register met gegevensverwerkingen verder uit. Uiteindelijk zal in mei een hoop werk verzet zijn op het gebied van gegevensbescherming. Iedereen wil voldoen aan de nieuwe verordening en vooral ook uit het vaarwater van de toezichthouder blijven.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

Vensters: benchmark als leerinstrument

31 januari 2018

ICTU - Vensters

Hoe sta je er als overheidsorganisatie voor en wat kun je leren van andere overheden? Om daarachter te komen gebruiken inmiddels ruim 110 publieke organisaties Vensters, een benchmarktool met een focus op leren.

partnerpagina ictu

lees meer

- - -

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen!

door: Johan de Jong, 31 januari 2018

Johan de Jong - CGI

Als Digital Government-expert van CGI kom ik bij veel grote uitvoeringsinstellingen over de vloer. De gesprekken die ik daar voer gaan meestal over digitalisering van de dienstverlening en de inrichting van systemen voor zaakgericht werken. Logisch: op basis van het voorgaande regeerakkoord heeft de overheid een koers ingezet, die het voor burgers en bedrijven mogelijk moet maken digitaal zaken te doen met de overheid.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

Datagebruik vraagt om scherpere verantwoording

door: Rob Nijman, 30 januari 2018

IBM

Er is steeds meer aandacht voor het verantwoord gebruik van data. En dat is goed verklaarbaar, gelet op het toenemen van het genereren én verwerken van grote hoeveelheden data. En die data zijn ook nog eens afkomstig van een toenemend aantal bronnen.

partnerpagina ibm

lees meer

- - -

I-strategie brengt JenV naar de stip

29 januari 2018

JenV

Het ministerie van Justitie en Veiligheid staat midden in de samenleving. Met als logisch gevolg dat de informatie van JenV iedereen in die samenleving raakt. Informatie is bovendien een belangrijke strategische factor geworden. Dat schreeuwt om een routeplan.

partnerpagina minjenv

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

ENSIA in progress

door: Youri Lammerts van Bueren, 25 januari 2018 weblog
reacties: 4

Tweede Kamer: hoorzitting politie-ICT

door: Peter Mom, 25 januari 2018 nieuws

‘Pas op voor de verkeerde soort daadkracht’

door: Bas Linders, 25 januari 2018 nieuws
reacties: 1

Werkzame stof

door: Michiel Leenaars, 26 januari 2018 weblog

Is een open deur wel zo vanzelfsprekend?

door: Sjors Slaats, 23 januari 2018 weblog

- - - - -